Helikopter Bawa VIP Hilang Di Sarawak


Helikopter yang dinaiki oleh sekumpulan VIP dari Betong ke Kuching dilaporkan hilang, petang tadi.

Media melaporkan komunikasi dengan pesawat terputus di daerah Sebuyau kira-kira jam 5 petang.

Sehubungan itu, Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Azharudin Abdul Rahman mengumumkan gerakan mencari dan menyelamat (SAR) digerakkan serta merta bagi mengesan kedudukan sebenar helikopter terbabit.

“Helikopter itu berlepas dari Betong pukul 4.12 petang dan sepatutnya tiba di Kuching sekitar 5 petang,” katanya.

BERNAMA melaporkan pihak DCA belum terima sebarang berita mengenai helikopter itu setakat jam 10 malam.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak, Nor Hisham Mohammad turut mengumumkan Unit Khas Penyelamat Taktikal Sarawak dalam keadaan siap sedia sementara menunggu pengesahan lokasi helikopter yang hilang.

Adalah dipercayai enam orang termasuk juruterbang berada dalam pesawat tersebut.

Sumber memberitahu, salah seorang penumpang merupakan timbalan menteri dan pasangannya, seorang ketua setiausaha kementerian, dan seorang pengarah agensi kerajaan.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin di Twitter menulis: “Mohon doakan keselamatan mereka.”

Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Azmin Ali di Twitter pula berkata: “Sebuah helikopter yang membawa pimpinan hilang di Sarawak. Mari kita berdoa semoga semua penumpang dan krew selamat dan segera ditemui.” lapor FMT
Sebelum itu Utusan melaporkan... Pesawat yang berlepas dari Betong menuju ke Kuching, Sarawak dan terputus hubungan kira-kira pukul 5 petang.

Ketua Pengarah Jabatan Penerbangan Awam (DCA), Datuk Seri Azharuddin Abdul Rahman ketika dihubungi mengesahkan perkara itu.

“Ya, pesawat itu terputus hubungan dengan menara kawalan trafik udara sebaik sahaja berlepas dari Betong menuju ke Kuching.

“Setakat ini, kami telah memaklumkan perkara ini kepada pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk mengesan helikopter ini,” katanya.

Tambah Azharuddin, pihaknya masih menunggu laporan lanjut bagi keadaan helikopter dan penumpang.

Difahamkan, juruterbang telah menghubungi menara kawalan lokasi mereka berada di sekitar kawasan Triso, Sebuyau sebelum terputus hubungan.

Ketika kejadian, helikopter yang turut membawa pegawai kanan sebuah kementerian itu sepatutnya di mendarat di hangar Hornbill Skyways, Kuching.


Previous Post Next Post