Parti Pas dipercayai akan kalah teruk pada piihan raya kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar jika hanya berlaku pertandingan dua penjuru bertemu Barisan Nasional (BN) pada 18 Jun depan.
Kata bekas Naib Presiden Pas, Datuk Husam Musa, kekuatan Pas sudah semakin menurun sejak parti itu bertindak untuk bergerak bersendirian tanpa bergabung dengan parti pembangkang lain.
"Pas merasakan kawasan itu mereka yang punya seolah-olah parti pembangkang tidak boleh bertanding di situ. Mereka begitu yakin akan menang besar pada kedua-dua PRK itu padahal BN akan 'membungkus' Pas dengan majoriti yang jauh lebih besar daripada pilihan raya umum lalu," katanya pada Majis Dialog Bersama Husam Musa di Kuala Lumpur malam tadi.
Menurut Husam, Pas seolah-olah enggan menerima hakikat bahawa rakyat kini sudah semakin hilang kepercayaan kepada parti Islam itu yang telah menyimpang dari perjuangan asal.
"Bagaimana nak menang jika mereka tanpa bertolak ansur terus menolak untuk bekerjasama dengan parti pembangkang lain? Rakyat sudah muak dengan gelagat kepimpinan Pas hari ini dan ramai yang telah mula meninggalkan parti iti tetapi mereka tetap tak mahu berubah," ujarnya.
Kata Husam lagi, melihatkan pada keadaan semasa, BN akhirnya yang akan menang besar akibat keangkuhan parti Pas.
"Janganlah Pas bermimpi untuk tumbangkan BN jika tidak mahu bersatu dengan pakatan pembangkang yang lain. Ada baiknya sebuah lagi parti pembangkang meletakkan calon di kedua-dua PRK dan menjadikan pertandingan tiga penjuru supaya rakyat yang menolak BN ada pilihan lain selain Pas," katanya.--MalaysiaGazette