RM12 Juta Bukan Bayar Tebusan Tapi Salur Kepada Kebajikan Zahid Kata?


Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sekali lagi menegaskan wang RM12 juta yang dibayar bagi pembebasan empat rakyat Sarawak yang diculik kumpulan militan Abu Sayyaf di selatan Filipina bukan wang tebusan.

Sebaliknya, beliau berkata, wang itu disalurkan kepada badan tertentu di Filipina yang melakukan aktiviti sah dan kebajikan di negara itu..

Persoalannya disini ialah kenapa perlu RM12Juta itu disalur kepada badan tertentu di Filipina yang kononnya dikatakan badan Kebajikan?

Adakah di negara kita ini sudah tidak ada rakyat yang memerlukan bantuan?

Jika tidak digunakan untuk membayar tebusan kenapa wang RM12Juta yang dikumpulkan oleh waris-waris mangsa culik itu melalui derma dan juga menggadai rumah mereka tidak dikembalikan semula kepada mereka?

Susah payah kaum keluarga mangsa culik tu cari dan kumpul duit nak bayar tebusan tu.. senang-senang pulak depa pi derma kat orang lain..

Susah nak percaya ni..

Laporan berkaitan..

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi sekali lagi menegaskan wang RM12 juta yang dibayar bagi pembebasan empat rakyat Sarawak yang diculik kumpulan militan Abu Sayyaf di selatan Filipina bukan wang tebusan.

Sebaliknya, beliau berkata, wang itu disalurkan kepada badan tertentu di Filipina yang melakukan aktiviti sah dan kebajikan di negara itu.

"Memang kita tidak bayar sebarang wang tebusan kepada kumpulan penculik, wang RM12 juta hasil kutipan orang ramai dan jualan hartanah serta aset oleh keluarga itu diberikan kepada pihak polis bukan sebagai wang tebusan.

"Ini kerana kerajaan memutuskan tidak ada sebarang wang tebusan yang dibayar dan pihak polis mematuhi arahan itu, kita tidak mengiktiraf kegiatan menculik untuk mendapatkan wang tebusan," katanya ketika ditemui media selepas Majlis Pelancaran Majlis Pelancaran Wakaf al-Quran Peringkat Kebangsaan 1437/2016 di sini, hari ini.

Beliau bagaimanapun, enggan menamakan badan berkenaan dan mengesahkan badan itu juga tiada kaitan dengan kegiatan jenayah dan keganasan ~ myMetro

Menariknya seperti pada awal kisah derma RM2.6Billion yang masuk kedalam akaun Najib itu.. Dimana nama penderma cuba dirahsiakan.. Zahid juga enggan menamakan badan berkenaan..

Kenapa agaknya???Previous Post Next Post