Oh! Patutlah PKR Tak Berapa Setuju Cadangan Pilihan Raya Mengejut Tu..


Pembangkang berisiko hilang kerusi jika pilihan raya mengejut diadakan di Pulau Pinang, kata Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar.

“Kita semua berdepan risiko itu. “Dengan kemungkinan tiga penjuru, secara teorinya, tiada siapa yang akan menang kecuali Umno,” kata Nurul Izzah ketika ditemui pemberita di Kuala Lumpur hari ini.

Beliau berkata demikian ketika ditanya sama ada PKR menarik balik persetujuan untuk mengadakan pilihan raya tergempar kerana takut hilang kerusi.

PKR pada Selasa berkata masih tidak yakin pada keperluan pilihan raya mengeut di Pulau Pinang, manakala Parti Amanah Negara (AMANAH) pula bersetuju dengan rancangan DAP itu.

Situasi itu mungkin berlaku jika Pakatan Harapan dan PAS gagal menyelesaikan isu pembahagian kerusi pilihan raya.

Dua pilihan raya kecil baru-baru ini menunjukkan persaingan tiga penjuru lebih menguntungkan BN, berbanding pembangkang lapor Malaysiakini


Hmm.. salah tu kalau dia kata PKR adalah Pembangkang di Pulau Pinang ni, kat sini PKR adalah Kerajaan Negeri.. kalau kat Parlimen barulah betul sebagai Pembangkang..

Dan Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara, Datuk Dr Mohamed Mustafa Ishak dilaporkan berkata. 
Hanya PKR yang perasan bahaya rancangan DAP yang mahu mengadakan pilihan raya kilat di Pulau Pinang. 
“PKR betul kerana nampak tiada ada keperluan yang jelas untuk memanggil pilihan raya kilat di sana (Pulau Pinang). Selalunya kerajaan membubarkan dewan undangan negeri atau Parlimen sekiranya mereka rasa perlu kembali kepada rakyat dan mohon mandat.” 
"Pembentukan kerajaan baharu yang diinginkan DAP itu tidak memberi manfaat bermakna kepada PH kerana pakatan itu sebenarnya tidak memerlukan mandat baharu, selepas mendapat sokongan yang kuat dalam pilihan raya lepas" tambahnya. 
“Mungkin PKR terfikirkan sekiranya pilihan raya kilat dipanggil, BN akan turun dengan sepenuh kekuatan dan menumpukan seluruh jenteranya di negeri itu,” katanya.

Lagi apa katanya bacalah di SINIPrevious Post Next Post