Ekonomi Lembap Bukan Salah Najib, Mahathir Dulu Bernasib Baik Zahid Kata?Mahathir bernasib baik semasa jadi Perdana Menteri dia kata?.. tak habis-habis nak perbodohkan rakyat si Zahid Hamidi ni..

“Jika ada perdana menteri terdahulu menyatakan di zamannya ekonomi baik, beliau bernasib baik kerana ketika itu harga minyak, gas meningkat…beliau bernasib baik ketika itu harga komoditi meningkat kerana pasaran dunia menyebabkan keadaan itu berlaku.

“Peperangan di Iraq, peperangan timur tengah, peperangan di tempat lain yang menyebabkan permintaan kepada bahan petroleum…ini keadaan berbeza. Ini bukan salah kepimpinan…ini pergantungan kita kepada pasaran dunia,” katanya ketika berucap merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan ke-8 Parti Makkal Sakti Malaysia hari ini.Kah.. kah.. kah..  Bernasib baik konon.. Zahid mungkin dah lupa.. ahli-ahli Parti Makkal Sakti itu juga mungkin sudah lupa..

Tapi apa yang kita perlu tahu ialah pada tahun 1981 Mahathir menjadi Perdana Menteri, empat tahun kemudian dari tahun1985 hingga 1986 Malaysia mengalami krisis ekonomi dan Tengku Razaleigh digugurkan sebagai Menteri Kewangan digantikan oleh Tun Daim Zainuddin.

Pada ketika itulah buat pertama kali ekonomi kita mengalami pertumbuhan negatif tapi kemudian dari tahun 1987 hingga 1997 ekonomi kita berkembang paling rancak dalam sejarah, dalam masa 10 tahun saja..

Bernasib baikkah itu?

Tetapi menjelang September 1997, ekonomi kita merosot akibat krisis kewangan Asia. Itupun Dr. Mahathir berjaya menanganinya.

Kita merosot dua, tiga tahun, selepas itu ekonomi Malaysia naik balik.

Bernasib baikkah itu??

Asas ekonomi yang ditinggalkan oleh Dr. Mahathir adalah cukup kuat tetapi mengapa dalam masa tidak sampai 10 tahun asas ekonomi kita jatuh dengan begitu buruk.

Sejak 20 tahun lalu belanjawan Kerajaan Pusat mengalami defisit, namun mengapa dalam tempoh lima, enam tahun defisit itu meningkat dengan banyak sehingga 55 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)?

Persoalannya ialah mampu atau tidak mentadbir ekonomi negara??..

Laporan berkaitan..

KUALA LUMPUR: Ekonomi negara lebih baik pada zaman pentadbiran perdana menteri terdahulu, kerana pemimpin negara bernasib baik ekoran pasaran dunia dan harga komoditi meningkat ketika itu.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, kemelesetan ekonomi ketika ini bukannya salah pucuk pimpinan negara, memandangkan kebergantungan Malaysia terhadap pasaran dunia.

“Jika ada perdana menteri terdahulu menyatakan di zamannya ekonomi baik, beliau bernasib baik kerana ketika itu harga minyak, gas meningkat…beliau bernasib baik ketika itu harga komoditi meningkat kerana pasaran dunia menyebabkan keadaan itu berlaku.

“Peperangan di Iraq, peperangan timur tengah, peperangan di tempat lain yang menyebabkan permintaan kepada bahan petroleum…ini keadaan berbeza. Ini bukan salah kepimpinan…ini pergantungan kita kepada pasaran dunia,” katanya ketika berucap merasmikan Perhimpunan Agung Tahunan ke-8 Parti Makkal Sakti Malaysia hari ini.

Zahid menambah, sebagai bekas pegawai bank, beliau tahu mengenai keadaan ekonomi negara dan kelembapan ekonomi yang dihadapi negara ketika ini perlu ditangani semua pihak secara bersama.

“Kalau kita nak bincang atau membandingkan selama 22 tahun kononnya keadaan (ekonomi) lebih baik dari keadaan sekarang…kita lihat bagaimana (keadaan) ketika di stesen (minyak). Apabila inflasi terlalu tinggi, apabila depression berlaku.

“Saya tidak mahu membela mana-mana pemimpin, tetapi keadaan ekonomi sekarang ini harus kita tangani bersama, walaupun ia tanggungjawab kerajaan.

“Kerajaan di bawah pimpinan perdana menteri (Datuk Seri Najib Razak) masih mampu berikan yang terbaik kepada rakyat, masih mampu berikan bajet terbaik kepada rakyat keseluruhannya,” katanya lapor FMT

Aku bukan menyokong Mahathir.. tapi dalam hal yang melibatkan ekonomi ni.. bagi aku Mahathir jauh lebih baik dari Najib pentadbirannya..Nak tahu lebih banyak pasal ekonomi diera Mahathir tu.. bacalah apa kata A. Kadir Jasin di SINI
Previous Post Next Post