PBA Lembab Kata Guan Eng?


Kerajaan negeri Pulau Pinang menegur pihak pengurusan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang Sdn Bhd (PBAPP) kerana gagal mengatasi masalah kebocoran paip besar 900mm di Pantai Jerejak dengan segera serta gagal memberikan maklumat betul bilakah bekalan air akan disambung balik.

Kerajaan negeri agak tidak puas hati tentang respons dan kerja pembaikan dan akan mengarahkan satu laporan penuh, kata Ketua Menteri Lim Guan Eng dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, kerajaan negeri akan meneliti laporan ini dan mengesyorkan langkah yang diambil untuk memperbaiki sistem sedia ada yang ketara gagal memenuhi keperluan semasa untuk membuat pembaikan secepat mungkin serta pemberian maklumat yang tepat kepada pengguna dan orang awam.

"PBAPP kena ingat bahawa ramai pengguna di seluruh Daerah Barat-Daya terjejas dengan kebocoran paip 900 mm ini serta kilang-kilang di kawasan FIZ," katanya.

Maklumat yang kurang tepat juga, katanya, telah menyukarkan proses kerja kilang-kilang selain daripada menyusahkan pengguna-pengguna.

Sungguhpun benar bahawa tempoh terputusnya bekalan air tidak melebihi 48 jam, sepertimana yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara(SPAN), tempoh masa pembaikan yang begitu panjang adalah sesuatu yang dikesali, katanya.

"PBAPP kena pertingkatkan prestasi mereka selaras dengan ekspektasi orang awam ke atas PBAPP sebagai pengusaha air yang terbaik dalam negara," katanya lapor MalaysiaDatelinePrevious Post Next Post