Harapan Mahathir Buat Anwar..


Pesan alim ulama.. Jangan melihat seseorang dari masa lalunya. Berilah kesempatan seseorang untuk berubah, kerana seseorang yang hampir membunuh Rasul pun kini terbaring disebelah makam beliau iaitu Sayidina Umar r.a..
Jangan melihat seseorang dari masa lalunya. Seseorang yang pernah berperang melawan agama Allah pun akhirnya menjadi pedang-nya Allah (saifullah) iaitu Sayidina Khalid bin Walid.

Jangan menilai orang dari rupanya. Karena Rasulullah saw melihat si pendek tak menawan iaitu sahabat beliau Sayidina Julaybib R.A dikejar - kejar oleh para bidadari Surga.

Jangan memandang orang dari status dan hartanya. Karena sepatu emas fir'aun pun berada di neraka, sedangkan sandal lusuh Sayidina Bilal bin Rabah kedengaran langkahnya di Surga.

SELEPAS salam damai dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim bulan lalu, Tun Dr Mahathir Mohamad kini berharap perasaan tidak senang mereka berdua tidak berpanjangan.

“Saya sudah berdamai,” kata Mahathir dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini minggu lepas.

Ini berbeza dengan kenyataannya bulan lalu, bahawa beliau hadir untuk menyokong usaha Anwar mencabar Akta Majlis Keselamatan Nasional dan bukannya berdamai.

Ditanya sama ada beliau rasa tiada lagi perseteruan akibat sengketa lama antaranya mereka berdua, Mahathir menjawab:

“Saya patut harap begitu”.

Bagaimanapun, diminta mengulas kes liwat yang menjadi titik mula permusuhan mereka 18 tahun lalu, Mahathir cuma memetik kenyataan pihak berkuasa.

“Polis kata mereka ada bukti, itu urusan mereka untuk putuskan (dakwa Anwar di mahakamah),” katanya.

Anwar mendakwa beliau menjadi mangsa konspirasi politik.

Berkaitan kes liwat kedua melibatkan bekas pembantu Anwar, Saiful Bukhari Azlan pula, Mahathir berkata beliau tidak tahu jika kali ini terdapat komplot terhadap Anwar.

“Saya tidak tahu, ia berlaku selepas saya letak jawatan (sebagai perdana menteri).”

Dalam usaha menjatuhkan Najib pula, Mahathir mengakui tidak tahu untuk mengukur “jarak kerjasama” tetapi sehingga sekarang mereka bekerjasama ke arah itu.

Dalam wawancara itu, Mahathir juga bercakap tentang parti barunya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), peluang pembangkang dalam pilihan raya depan serta peranan PAS lapor Malaysiakini


Previous Post Next Post