Mahkamah Tangguh Permohonan Akhir Anwar Untuk Ketepi Hukuman


Mahkamah Persekutuan hari ini menangguhkan permohonan akhir bekas Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, untuk mengetepikan sabitan dan hukuman penjara lima tahun kerana meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Peguamnya, R. Sivarasa berkata mahkamah bagaimanapun tidak menetapkan tarikh bagi mengumumkan keputusan permohonan tersebut.

"Kita tidak tahu lagi bila keputusan permohonan tersebut. Ia sukar dijangka berdasarkan perbicaraan-perbicaraan sebelum ini, ia mungkin mengambil masa berbulan-bulan," katanya ketika ditemui pemberita di luar Bilik Bicara 1, Mahkamah Persekutuan, di sini.

Ketika ditanya adakah ini permohonan akhir bagi Anwar untuk menggunakan saluran perundangan bagi mengetepikan hukumannya, R. Sivarasa berkata:

"Mungkin ini yang terakhir dari segi perundangan namun ia bergantung kepada keputusan kehakiman mahkamah hari ini," tambahnya.

Permohonan akhir

Anwar hari ini menghadiri Mahkamah Persekutuan Putrajaya bagi permohonan akhirnya menggunakan saluran perundangan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman penjara lima tahun kerana meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan, 31.

Beliau juga mahu Mahkamah Persekutuan mengguna pakai Aturan 137 Kaedah-Kaedah Mahkamah Persekutuan 1995 dan membuat semakan terhadap keputusan panel lima hakim diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tun Ariffin Zakaria.

Aturan 137 Kaedah-Kaedah Mahkamah Persekutuan 1995 membenarkan pihak yang kalah perbicaraan memohon Mahkamah Persekutuan membuat semakan terhadap keputusannya.

Anwar sedang menjalani hukuman penjara lima tahun di Penjara Sungai Buloh selepas Mahkamah Persekutuan pada 10 Feb, 2015 mengekalkan sabitan dan hukuman penjara yang dijatuhi oleh Mahkamah Rayuan pada 7 Mac, 2014.

Kekalkan sabitan

Dalam penghakiman setebal 116 muka surat, Hakim Arifin berkata Mahkamah Persekutuan mengekalkan sabitan dan hukuman yang dijatuhi oleh Mahkamah Rayuan selepas mengambil kira betapa seriusnya kesalahan liwat dan hakikat bahawa Anwar telah mengambil kesempatan berdasarkan kedudukannya sebagai majikan kepada mangsa.

Hakim Arifin mengetuai panel lima hakim terdiri daripada Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif dan hakim-hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Suriyadi Halim Omar dan Datuk Ramly Ali.

Pada 9 Jan, 2012, Mahkamah Tinggi membebaskan dan melepaskan Anwar daripada tuduhan atas alasan bahawa mahkamah tidak 100 peratus yakin mengenai integriti sampel yang diambil daripada mangsa bagi ujian DNA.

Mahkamah memutuskan bahawa sampel-sampel itu mungkin telah dikompromi sebelum sampai ke jabatan kimia untuk dianalisis.

Bagaimanapun, Mahkamah Rayuan mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi dan mendapati Anwar bersalah meliwat Mohd Saiful dan memutuskan bahawa hakim bicara telah terkhilaf dalam keputusannya mengenai sampel itu berdasarkan keterangan dua saksi pakar yang dipanggil oleh pihak pembela.

Anwar dikatakan melakukan kesalahan itu di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara di Jalan Setiakasih, Bukit Damansara di sini antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008 lapor AstroAwani
Previous Post Next Post