Samseng Baju Merah Ini Ahli UMNO, Akui Jamal


Nasib baiklah si Jamal ni mengaku yang ramai penyokong Baju Merah, yang mengganggu konvoi Bersih 2.0 baru-baru ini, dari kalangan anggota UMNO.. kalau tak sampai mati pun aku tak tahu dari mana datangnya mereka.

Ahli UMNO rupanya mereka itu.. alaa.. UMNO yang mengaku pong pang.. pong pang.. kononnya memperjuangkan Bangsa Melayu dan Agama Islam itu

Memperjuangkan bangsa Melayu tapi.. yang diperlihatkan langsung tak sama dengan apa yang ditulis oleh Sheikh Ahmad al-Fathani dalam bahasa Arab dan pernah diterjemah dan dimuat dalam buku Hadiqatul Azhar war Rayahin: Asas Teori Takmilah Sastera Melayu Islam, jilid 1 yang memperincikan tentang bangsa Melayu..

Antara petikannya..

"Bangsa Melayu itu adalah bersifat ikhlas, lemah lembut, lunak, berperibadi sopan. Mereka memiliki kehormatan yang sopan, menguasai pembaikan pertukangan, menerima pemodenan teknologi, mereka memperoleh pendidikan dan ilmu pengetahuan serta kecemerlangan kefahaman padanya.

Hmmm...

Nak kata perjuangkan Islam pulak..Islam tidak pernah membawa prinsip keganasan; Islam tidak juga menggalakkan keganasan.

Laporan berkaitan..

Ramai penyokong Baju Merah, yang mengganggu konvoi Bersih 2.0 baru-baru ini, dari kalangan anggota Umno, kata ketua kumpulan itu Datuk Jamal Md Yunos.

Namun ketua bahagian Umno Sungai Besar menegaskan beliau tidak mewakili Umno dan bertindak semata-mata sebagai ketua gerakan Baju Merah, yang menggabungkan pelbagai kumpulan.

“Saya tidak menafikan ramai penyokong saya anggota-anggota Umno dan saya sendiri ketua bahagian,” kata Jamal kepada The Star hari ini.

“Tetapi, mereka juga anggota-anggota badan bukan kerajaan (NGO) dan badan-badan ini diasaskan oleh mereka. Mereka termasuklah peniaga, persatuan penduduk, kelab motor dan kumpulan lain.”

Gerakan Baju Merah pertama kali muncul untuk membantah demonstrasi besar-besaran Bersih 4 di Kuala Lumpur tahaun lalu.

Tunjuk perasaan Baju Merah, bagi melawan kumpulan baju kuning Bersih, didakwa berbau perkauman dan mencetuskan kontroversi.

Gerakan yang dipimpin Jamal membantah Bersih 2.0 menganjurkan perhimpunan Bersih 5 di Kuala Lumpur pada 19 November ini.

NGO pendesak pilihan raya bebas itu kini sedang menjelajah seluruh negara bagi mempromosikan acara tersebut.

Laporan dari MMO

Previous Post Next Post