Setelah Mahathir Menentang Najib, Baru Annuar Musa Sedar Subsidi Berbillion Untuk Rakyat, Bukannya Proton?


Kerajaan hari ini mesti berani mengubah suai legasi kerajaan terdahulu yang tidak lagi relevan dengan keadaan semasa yang merugikan rakyat, kata Ketua Penerangan Umno Tan Sri Annuar Musa.


Sambil merujuk kepada Perusahaan Otomobil Nasional (Proton), beliau berkata industri automotif dalam alaf baharu sangat kompetitif dan mendorong banyak syarikat dalam bidang berkenaan untuk bergabung.

"Kita bangga Malaysia memasuki industri automotif tetapi keadaan sekarang sangat berbeza. Kita tidak lagi kompetitif malah kerajaan terpaksa memberi subsidi berbilion ringgit untuk memastikan Proton tidak gulung tikar.

"Wang subsidi itu sepatutnya digunakan untuk tujuan yang memanfaatkan rakyat," kata Annuar kepada pemberita selepas memberi ceramah pada Program Penerangan Pemimpin Bersama Akar Umbi peringkat negeri di sini, hari ini.

Turut hadir pada program jelajah siri ketiga itu ialah pengerusi Badan Perhubungan Umno Perlis Datuk Seri Dr Shahidan Kassim yang juga menteri di Jabatan Perdana Menteri.Annuar berkata beliau sendiri membuat gesaan kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya legasi negatif tidak kira oleh sesiapapun yang tidak lagi sesuai atau memberi kesan positif kepada rakyat hendaklah diubah suai.

"Kita tidak mampu berterusan menanggung Proton kerana wang rakyat digunakan untuk menyelamatkan satu model perniagaan yang sepatutnya memilih penggabungan," katanya.

Annuar berkata kos penswastaan yang menjadi bebanan juga harus dikaji semula supaya rakyat tidak dibebankan dengan cukai kelak.

Laporan penuh silalah baca di SINI
Previous Post Next Post