Tiada Dendam Terhadap Mahathir - Wan Azizah


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata, beliau tidak lagi memendam perasaan berhubung tindakan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memecat suaminya. Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri pada 1998.


"Memang hati saya terguris (dengan apa yang telah berlaku kepada Anwar) namun kita tidak boleh pendam kerana saya juga manusia biasa," katanya, seperti yang dilaporkan oleh Sinar Harian hari ini. 

Katanya, beliau sedar bahawa manusia biasa tidak lari daripada melakukan kesilapan. Anak-anaknya juga tidak menyimpan sebarang dendam ekoran insiden itu, kata Wan Azizah, walaupun Anwar dipenjara ketika usia mereka masih muda.

"Kalau orang buat jahat pada kita dan kita tidak pendam, insya-Allah itu akan membawa kebaikan pada satu masa nanti.

"Ia tidak seindah dan semudah yang saya katakan.... namun saya mesti telan dan mengatasi perasaan ini dengan niat yang betul," Wan Azizah dilaporkan berkata.

Anwar ditangkap pada 20 September 1998 dan dihukum penjara sembilan tahun pada tahun 1999 bagi pertuduhan liwat pertama terhadapnya.

Beliau dibebaskan pada 2004 selepas Mahkamah Persekutuan membatalkan keputusan itu.

Pada 2008, beliau sekali lagi ditangkap atas pertuduhan liwat yang baru yang dibawa terhadapnya oleh bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Pada Februari tahun lepas, Anwar telah dijatuhi hukuman penjara lima tahun ~ MalaysiaKini

Previous Post Next Post