Akhirnya Hadi Bentang RUU 355.. Tapi..


Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abdul Hadi Awang akhirnya berjaya membentangkan pindaan Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016, atau. RUU355, di Dewan Rakyat tengah hari ini.


Namun, Hadi yang juga merupakan Presiden Pas berkata, oleh kerana masih ramai yang tidak faham sepenuhnya mengenai isu itu, beliau memohon untuk membuat huraian pada sesi Dewan Rakyat akan datang.

"Memandangkan pindaan ini memerlukan pemahaman yang jelas walaupun sudah ada secara bertulis yang sudah diedarkan kepada ahli Parlimen, namun masih ada lagi kekeliruan.

"Polemik dalam dewan ini melibatkan semua pihak walaupun RUU355 ini khusus untuk umat Islam sahaja, berkait bidang kuasa raja namun masih ada pertikaian dan perbahasan yang hangat maka saya mohon untuk membuat huraian pada sesi akan datang selaras dengan peraturan mesyuarat 15/5," katanya dalam Dewan Rakyat di sini, hari ini.

Permintaan itu disambut Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia dengan menjelaskan beliau membenarkan permintaan Abdul Hadi berkenaan.

Saya izinkan usul ini disambung ke mesyuarat akan datang," jelasnya.

Pindaan rang undang-undang itu bertujuan untuk meningkatkan hukuman maksimum kepada 30 tahun penjara, denda sehingga RM200,000 dan 100 kali sebatan.

Ia bertujuan untuk memperkasakan mahkamah syariah selaras dengan peruntukan dalam Perlembagaan lapor Sinar

Previous Post Next Post