Berkecuali?.. Sebab Nak Jaga Hati Najib Ke?


Berkecuali ni kalau kita lihat dalam Kamus Dewan ianya membawa maksud tidak memihak ke mana-mana pihak..Adakalanya ianya perlu dilakukan demi menjaga hati pihak lain ada kala ianya tidak wajar dilakukan, contohnya dalam hal yang jelas menyusahkan rakyat..

Berkecuali ni juga boleh juga dianggap sebagai ada tapi serupa tak ada.. Tapi bila dah berkecuali dalam hal yg membebankan rakyat lebih baik tak ada dari ada..

Sebab tak ada siapapun yg mengundi mereka untuk melihat mereka jadi tunggul dalam Dewan..

Rakyat menghantar mereka ke Parlimen sebagai wakil untuk mereka membuat keputusan, namun tindakan berkecuali menunjukkan mereka tidak melaksanakan amanah yang diberikan...

Laporan berkaitan..

Rang Undang-Undang Perbekalan atau Bajet 2017 diluluskan di peringkat dasar di Dewan Rakyat, malam ini. 
Seramai 117 ahli parlimen menyokong manakala 70 lagi menentang dan 11 lagi tidak mengundi apabila undian belah bahagian diadakan. 
"Keputusan belah bahagian adalah seperti berikut, yang tidak mengundi 11 orang, yang tidak bersetuju untuk Rang Undang-undang dibacakan kali kedua, 70 orang, yang bersetuju untuk Rang Undang-Undang dibacakan kali kedua, 117 orang," kata Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia. 
Semua sebelas ahli parlimen yang berkecuali itu adalah dari PAS. 
Parti itu mempunyai 14 ahli parlimen. Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) mengundi menentang belanjawan itu manakala presiden parti Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS-Marang) dan Wan Hassan Mohd Ramli (PAS-Dungun) tidak hadir. 
Ditanya mengapa mereka berkecuali, Nasrudin Hassan (PAS-Temerloh) berkata mereka mengambil pendirian tersebut kerana mereka bersetuju dengan perkara tertentu tetapi menentang elemen lain. 
Bagaimanapun beliau berkata, mereka akan membincangkan apa tindakan yang perlu diambil apabila Bajet 2017 dibawa kepada pengundian peringkat jawatankuasa. 
“PAS ambil sikap yang tersendiri. Ada perkara yang kami bantah dan kami sudah bantah dalam ucapan (perbahasan). 
“Kita tak sokong termasuk isu GST (cukai barangan dan perkhidmatan). 1MDB sama juga. 
“(Tapi) kita tidak mahu maksudnya menolak keseluruhan ada juga dalam bajet tu baik dan perlu sampai kepada rakyat seperti bahagian emolumen sebagai contohnya,” katanya lapor Malaysiakini

Lepas PRU14 ni tak ada terus lagi baik.. menghabiskan duit pembayar cukai saja bayar gaji MP macam ni!!

Baik hantar tunggul kayu ke Parlimen.. tak payah bayar gaji dan lain lain elaun...

Atau depa ni nak jaga hati Najib?


Previous Post Next Post