Kenaikkan Caj Hospital Adalah Wajar Kata Menteri..


Kementerian Kesihatan dijangka menaikkan caj wad dan rawatan di seluruh hospital kerajaan di negara ini sehingga 50 peratus mulai Disember ini. 
Kenaikan tersebut didakwa melibatkan pesakit-pesakit yang dirawat di kelas 1 dan kelas 2. Kenaikan itu juga dikatakan melibatkan semua jenis rawatan untuk warganegara seperti bayaran wad am dan wad bersalin, rawatan pesakit ditahan dalam wad, fisioterapi, radioterapi dan nuklear, nefrologi serta psikiatri.

Namun begitu bagi pesakit warganegara yang memilih untuk dirawat di kelas 3, caj wad dan rawatan kekal dengan kadar lama. 

Berkuat kuasa 1 Disember ini atau selewat-lewatnya awal Januari 2017, semua caj rawatan di hospital kerajaan akan dinaikkan 50 peratus.

Satu sumber di Kementerian Kesihatan memberitahu, antara alasan utama kenaikan tersebut dise­babkan caj rawatan di hospital kerajaan didakwa tidak pernah dinaikkan sejak tahun 1982.

Itu antara petikan laporan dari Kosmo di SINI .. aku ingatkan khabar angin saja maklumlah dalam keadaan ekonomi yang menghimpit dengan berbagai kenaikkan harga barang ni.. takkanlah Kerajaan pimpinan Najib begitu buta perut untuk menaikkan kadar caj Hospital pula..

Rupa-rupanya betul laporan tu.. ni ha.. Mentereri sendiri dah sahkan..

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan kenaikan caj rawatan hospital kerajaan sepertimana yang dilaporkan sebuah akhbar tempatan hari ini. 
Menterinya, Datuk Seri Dr S.Subramaniam memberitahu kenaikan tersebut akan mula berkuat kuasa Januari tahun depan, bagaimanapun ketika ini kadarnya masih belum diputuskan lagi. 
Tegas beliau, keputusan itu adalah wajar memandangkan kos operasi hospital yang semakin meningkat. 
Malah, kali terakhir KKM melaksanakan kenaikan caj hospital kerajaan adalah pada 1982, iaitu 34 tahun yang lepas. 
Katanya, kenaikan kali ini hanya melibatkan caj yang dikenakan terhadap pesakit kelas 1 dan kelas 2. 
"Walaupun kita naik sedikit berbanding bayaran dulu, tetapi masih ada subsidi yang besar terhadap pesakit kelas 1 dan kelas 2. 
"Tanggungjawab utama KKM adalah untuk pastikan bahawa kumpulan (masyarakat) miskin dan berpendapatan rendah yang datang ke sistem perkhidmatan awam tidak dikenakan apa-apa bayaran. Kita tidak lari daripada prinsip itu," katanya dalam sidang media mesyuarat 'Post-Cabinet' kementeriannya di sini. 
Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan sebuah akhbar tempatan hari ini yang mendakwa bahawa caj rawatan dan wad hospital kerajaan seluruh negara akan dinaikkan sebanyak 50 peratus. 
Menurut Subramaniam, daripada dua juta pesakit yang mendapatkan rawatan di hospital kerajaan, hanya kira-kira 32,000 adalah pesakit kelas 1 dan kelas 2. 
Katanya lagi, golongan tersebut adalah kalangan yang mempunyai pilihan dan ada kalanya mendapatkan rawatan di hospital swasta. 
"Sebab itu kami naikkan caj dan potong subsidi. 
"Saya harap hasil daripadanya akan diguna untuk mendapatkan ubat tambahan atau seumpamanya bagi mereka yang memerlukan di kelas 3," jelasnya. 
Ketika ini, kira-kira 75 peratus daripada keseluruhan 31 juta rakyat Malaysia mendapatkan rawatan di hospital kerajaan manakala hanya 25 peratus sahaja memilih untuk mendapatkan rawatan di hospital swasta. 
Sementara itu, mengulas perkembangan terkini siasatan terhadap kes kebakaran Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru, Dr S.Subramaniam menegaskan bahawa pihaknya akan mengambil tindakan tegas terhadap syarikat konsesi di hospital yang didapati cuai dan tidak menjalankan tanggungjawab mereka sebaiknya mengikut kontrak yang ditandatangani. 
Beliau memaklumkan, setakat ini KKM telah mengenakan penalti iaitu pemotongan bayaran terhadap lima syarikat konsesi sebanyak RM55 juta dalam tempoh April 2015 hingga Oktober tahun ini. "Jika didapati berlaku jenayah seperti penipuan, kami tidak teragak-agak untuk melaporkannya kepada agensi berkaitan seperti polis atau Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). 
"Malah, sekiranya pegawai KKM yang ditugaskan untuk memantau perkara ini didapati tidak menjalankan tugas dengan baik, tindakan akan diambil mengikut undang-undang di bawah Akta Perkhidmatan Awam," tegasnya. 
Kata Dr S.Subramaniam, langkah-langkah ini diambil supaya rakyat Malaysia mempunyai keyakinan yang besar terhadap perkhidmatan di hospital kerajaan lapor AstroAwani 

Memang buta perut rupanya.. dalam keadaan ekonomi sedang menekan rakyat terus ditekan... kutip GST tu untuk apa?


Previous Post Next Post