Surat Palsu Zahid Disifatkan ‘Fitnah Dajal’ Oleh Veteran UMNO


Penyebaran kabinet bayangan kononnya diedarkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi seperti yang tersebar di laman sosial Facebook dan aplikasi WhastApp disifatkan sebagai tidak matang.

Ahli Majlis Tertinggi (AMT) Umno, Tan Sri Noh Omar berkata, penyebaran viral palsu itu tidak ubah seperti tindakan pelajar sekolah.

"Ini kerja kanak-kanak sekolah... siapa yang ambil serius, saya rasa dia pun macam kanak-kanak sekolah," katanya ketika diminta mengulas mengenai isu penyebaran kabinet bayangan Ahmad Zahid di media sosial.

Barisan kabinet bayangan yang mula viral beberapa hari lalu itu menunjukkan nama Zahid sebagai Perdana Menteri diikuti Timbalan Perdana Menteri, Khairy Jamaluddin, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz sebagai Menteri Dalam Negeri.

Mengulas lanjut, Noh yang juga Pengerusi Umno Selangor berkata, beliau yakin selepas ini lebih banyak senarai kabinet bayangan disebarkan di media sosial.

"Lepas viral kabinet Ahmad Zahid, akan keluar pula kabinet bayangan PKR, DAP dan Pas," katanya.

Sinar Harian juga melaporkan surat tersebut disifatkan sebagai fitnah dajal oleh veteran UMNO

Veteran Umno mengecam tindakan penyebaran surat palsu, kononnya ditandatangani Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi bagi mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berundur.

Setiausaha Agungnya, Datuk Mustapha Yaakub berkata, perbuatan itu adalah satu ‘fitnah dajal’ yang cuba melaga-lagakan kedua-dua pemimpin tersebut.

“Ia dilakukan sebagai usaha menimbulkan keraguan ahli Umno, terutama selepas Perhimpunan Agung Umno 2016 yang memperlihatkan kesatuan dalam pucuk pimpinan dan ikrar wala’ yang dilafazkan Ahmad Zahid kepada Najib,” katanya dalam kenyataan, semalam.

Dalam surat yang diviralkan di laman sosial itu, Ahmad Zahid dikatakan menandatangani surat yang mendesak Najib berundur.

Surat itu turut menyenaraikan barisan anggota Kabinet baharu yang mengandungi beberapa nama.

Menurutnya, surat itu tidak menjejaskan kepercayaan Najib kepada Ahmad Zahid.

Namun katanya, Veteran Umno bimbang jika ia boleh menimbulkan rasa was-was ahli parti terhadap Ahmad Zahid.

“Keraguan mereka terhadap kepimpinan Najib dengan pengedaran surat itu boleh menjejaskan sokongan kepada presiden parti dan akan menjejaskan sokongan undian PRU14.

“Surat itu direka pembangkang untuk menjatuhkan Najib dan memecah-belahkan Umno," katanya.Previous Post Next Post