MCA Pernah Tuntut Jawatan TPM Tahun 2009 Lah Najib...

Mudahnya Najib memperbodohkan macai-macai yang menyokongnya membabi buta, tanpa usul periksa mereka percaya bulat-bulat apa yang dinyatakan Najib itu, lantas menyerang Mahathir.

Kononnya... MCA tidak pernah meminta jawatan Timbalan Perdana Menteri sepanjang Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi Perdana Menteri mulai 2009.

Najib menyifatkan dakwaan seperti itu sebagai satu pembohongan dan menafikan bahawa parti komponen Barisan Nasional (BN) itu pernah membuat permintaan tersebut.

"Sejak saya jadi Perdana Menteri, MCA tidak pernah minta jawatan Timbalan Perdana Menteri. Saya menafikannya dan meminta MCA juga membuat penafian tersebut.

"MCA dapat jawatan tiga menteri pun mereka sudah ucap terima kasih. Jadi jangan buat u-turn lagi. Sudah banyak kali u-turn," katanya dalam ucapan dalam majlis Sambutan Ulang Tahun ke-60 Majlis Kelab Bell Belia Tamil Malaysia (MKBBTM) lapor lidah Rasmi UMNO..

Dan macai-macai terus mempercayainya...

Tapi hakikatnya pada tahun 2009 Timbalan setiausaha agung MCA telah menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak mewujudkan jawatan timbalan perdana menteri dan timbalan pengerusi BN untuk diisi presidennya bagi mencermin "perkongsian kuasa sebenar".

"Rakyat Malaysia pelbagai kaum telah lama menerima dan memberi sokongan penuh kepada ideologi pentadbrain berasaskan kepada perkongsian kuasa di negara ini.

"Bagaimanapun, selepas 52 tahun merdeka, kita terus merasakan bahawa perkongsian kuasa itu hanya satu slogan dan tidak mencermin situasi sebenar, yang kita amat harapkan menjadi kenyataan pada suatu hari nanti.

"Oleh itu, rakyat Malaysia kini kecewa dan tidak puas hati dengan situasi sebenar kita sekarang kerana ia hanyalah satu cakap kosong," kata Datuk Loke Yuen Yow. 

Menurutnya lagi, jawatan kedua timbalan perdana menteri untuk presiden MCA bukan sahaja membantu merealisasikan konsep perkongsian kuasa, tetapi juga menunjukkan bahawa kerajaan memberi kepentingan kepada peranan dan sumbangan kaum Cina dalam proses pembinaan negara.

Loke menambah, jika diberi jawatan seperti dituntut, presiden MCA boleh, dalam kapasitinya sebagai anggota kabinet, membantu menggariskan dasar yang lebih adi dan berfaedah kepada semua pihak, terutama masyarakat Cina dalam ekonomi dan pendidikan.

Beliau juga menegaskan bahawa MCA telah mewakili perjuangan masyarakat Cina, untuk mencapai kemerdekaan negara, bersama Umno dan MIC pada 1957.

"Oleh itu, dalam proses pembinaan negara, sumbangan yang dihulurkan oleh MCA dan masyarakat Cina adalah amat banyak dan sangat besar," tambahnya..

Laporan penuh bacalah di SINI

Dan Bekas Timbalan Setiausaha Agung MCA Datuk Loke Yuen Yow mengesahkan bahawa pada tahun 2009, pernah mencadangkan jawatan timbalan perdana menteri kedua diberikan kepada wakil MCA.Previous Post Next Post