Mana 1.8 Juta Peluang Pekerjaan Yang Najib Cakap Tu?


Pada 22 Mac 2017, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak telah dilaporkan berkata Program Transformasi Negara (NTP) mewujudkan 1.8 juta pekerjaan antara 2010 dan 2016, dan lebih satu juta merupakan pekerjaan berpendapatan tinggi.


Beliau berkata melalui NTP, pendapatan negara kasar meningkat hampir 50 peratus dan Malaysia hampir mencapai matlamat membasmi kemiskinan dengan menurunkannya kepada 0.6 peratus.

"Kita telah membendung inflasi dan pengangguran pada tahap rendah, dan telah diiktiraf oleh institusi global seperti Bank Dunia dan Tabung Kewangan Antarabangsa atas langkah pembaharuan yang dilaksanakan.

"Kita berada pada landasan yang kukuh untuk menjadi negara berpendapatan tinggi. Ringkasnya kita mempunyai satu perancangan ekonomi. Pelan itu kini berjaya, kita telah melaksanakannya dan kita akan terus menyampaikannya," kata Najib dalam ucaptama pada Forum Transformasi Global di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur..

Tapi kini segalanya kelihatan bercanggah bila Bank Negara mengeluarkan laporan mengenai pengangguran di negara ini.

Dalam Laporan Tahunan 2016, Bank Negara mendedahkan kadar pengangguran kalangan belia di Malaysia mencecah 10.7% pada 2015, iaitu 3 kali lebih tinggi berbanding kadar pengangguran negara iaitu 3.1%.

Bank pusat itu menyatakan 61% daripada keseluruhan jumlah pekerja menganggur ialah belia, walaupun golongan itu hanya membentuk satu pertiga tenaga kerja.

Belia dengan pendidikan tinggi ialah kalangan tertinggi yang tidak bekerja iaitu 15.3%.

Data itu juga mendedahkan kadar pengangguran tinggi direkodkan dalam populasi berumur 20-24 tahun, dengan kadar 42% pada 2015, disusuli umur 25-29 tahun (20.4%) dan umur 15-19 tahun (19%).

Pada 2015, Bank Negara berkata kadar pengangguran belia meningkat 1.2% daripada anggaran 9.5% hingga 10.7%, sementara kadar pengangguran negara meningkat hanya 0.2% (2.9% to 3.1%) bagi tempoh yang sama.

Laporan penuh kenyataan dari Pengarah Strategi Amanah Dr Dzulkefly Ahmad mengenai perkara ini silalah baca di SINI

Jadi.. persoalannya mana 1.8 Juta peluang pekerjaan yang Najib kata tu?.. semua dah habis diisi dengan Bangla ke?Previous Post Next Post