5,000 Jawatan PAS Kuasai Dalam Kerajaan Selangor?.. Patutlah Tak Mahu Letak Jawatan..


Banyak bezanya.. dari satu sudut ianya boleh diterjemahkan sebagai satu alasan yang menyebabkan mengapa PAS tidak mahu berundur dari sebarang jawatan dalam Kerajaan Negeri Selangor meskipun mereka telah memutuskan tahaluf siyasi dengan PKR dan dalam masa yang sama meletakkan DAP jauh lebih memudaratkan dari UMNO/BN yang ditentangnya selama hampir 60 tahun..


Menurut Pengerusi PKR Kelantan, Ab. Aziz Ab. Kadir kesemua semua 75 jawatan yang disan­dang wakil mereka dalam pentadbiran kerajaan Pas Kelantan akan dilepaskan selaras dengan arahan Presiden parti dan tindakan akan dilaksanakan setelah menerima surat rasmi daripada parti.

Untuk rekod, antara jawatan lantikan politik PKR di Kelantan ialah seperti Penyelia Dewan Undangan Negeri (DUN), Penyelia Parlimen, ketua kampung, Ahli Majlis Daerah dan beberapa jawatan melibatkan anak syarikat kerajaan negeri.

Terdapat sekurang-kurangnya 500 ketua kampung di seluruh Kelantan, namun tidak ada seorang pun ahli PKR dilantik memegang jawatan berkenaan.

Itu PKR di Kelantan.. tapi setakat hari ini, hampir 5,000 ahli Pas memegang pelbagai jawatan yang dilantik oleh Kerajaan Selangor, termasuklah ketua kampung, ahli jawatan kuasa masjid, ahli majlis perbandaran dan ahli majlis daerah.

Sebahagian laporan..

"Setakat hari ini, hampir 5,000 ahli Pas memegang pelbagai jawatan yang dilantik oleh Kerajaan Selangor, termasuklah ketua kampung, ahli jawatan kuasa masjid, ahli majlis perbandaran dan ahli majlis daerah," kata sumber kepada akhbar ini. 
Menurut sumber itu, terdapat sekurang-kurangnya 500 ketua kampung di seluruh Kelantan, namun tidak ada seorang pun ahli PKR dilantik memegang jawatan berkenaan. 
"Tiada seorang pun ahli PKR dilantik sebagai ketua kampung di Kelantan. Sebenarnya selepas PRU13, PKR tak dapat sebarang faedah hasil kerjasama antara PKR dengan Pas," jelas sumber itu lagi. 
Kata sumber itu, PKR menganggap arahan Wan Azizah yang meminta semua ahlinya meletakkan jawatan dalam pentadbiran Kerajaan Kelantan adalah tepat kerana akar umbi tidak lagi rasa keliru dengan pendirian parti. 
"Dengan keputusan yang dibuat ini, sudah tentu semua ahli PKR faham dan jelas mengenai hala tuju yang ingin dibawa oleh parti mereka di Kelantan," katanya.

Laporan penuh bacalah di SINI

5,000 jawatan tu.. bukannya satu jumlah yang sikit.. kalau pakat undur pasti ada yang terjejas sumber pendapatan mereka..


Previous Post Next Post