Kenapa SPR Tolak 8,268 Pengundi Tapi Bawa Masuk 28,416 Pengundi Di Selangor?


PAKATAN Harapan (PH) mempertikaikan tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Selangor membawa masuk 28,416 senarai nama pengundi tentera selepas tempoh bantahan Rang Daftar Pemilih (RDPT) bagi suku tahun pertama.


Tambah mengejutkan SPR juga sebelum ini bertindak menolak 8,268 permohonan pengundi baru tahun lepas, dakwa PH. Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata pendedahan tersebut amat mengejutkan memandangkan ia berlaku ketika Pilihan raya Umum Ke 14 yang mungkin akan diadakan bila - bila masa.

"Apa alasan untuk SPR Selangor menolak 8,268 permohonan baru ini," katanya kepada media di depan pejabat SPR Selangor.

Malah beliau juga mempersoalkan penolakan tersebut dimana 7,304 daripada 8,268 pengundi yang ditolak SPR adalah dari Selangor.

"Penemuan hampir 99 % nama yang telah berdaftar dan dibuang nama adalah pengundi Cina." 

Sehubungan itu, Ahli Parlimen Serdang Ong Kian Ming mengumumkan akan menyerahkan surat kepada SPR Selangor untuk menjelaskan situasi tersebut.

"Kita nak minta penjelasan SPR Selangor bagaimana kekacauan ini boleh berlaku. "Ia seolah SPR guna jalan belakang untuk bawa masuk pengundi."

Mengulas mengenai senarai data pengundi tentera, wakil rakyat DAP itu berkata SPR Selangor sepatutnya membuat kenyataan media dengan menyenaraikan semua nama untuk dipamerkan dalam akhbar.

"Namun ia tidak berlaku sebaliknya senarai nama hanya terdapat di pejabat SPR Selangor sahaja." 

Tambah Nurul Izzah lagi, jumlah 28,416 pengundi tentera itu daripada senarai tuntutan RDPT yang dikeluarkan SPR Selangor pada 25 Mei lalu lapor The Malaysian Insight
Previous Post Next Post