Sudah Jatuh Ditimpa Tangga, Selepas Akaun Dibeku Rosmah Disaman RM60 Juta pula..


Inilah dikatakan sudah jatuh ditimpa tangga, dah ditimpa tangga ditimpa rumah pula, akaun dibeku Kerajaan Malaysia kemudian disaman pula RM59.831 juta oleh Global Royalty Trading SAL dari Lubnan.

Itu baru ditimpa tangga, ditimpa rumah pula bila Kerajaan Malaysia pula dijangka memohon kepada Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur untuk mencelah dalam kes saman tersebut.

Oleh itu diharap Ketua Wanita UMNO yang baru tu dan juga Lokman Adam serta lain-lain macai UMNO sudi untuk melancarkan tabung "SaveRosmahMansor" pula..

Wanita-wanita UMNO yang ada barang emas berkati-kati itu.. sudilah kiranya untuk menderma kesemua barang-barang kemas yang ada itu demi menyelamatkan Rosmah..

Ayuh kita selamatkan Rosmah!!



Malaysiakini melaporkan..

Seorang tukang emas borong terkenal dari Lubnan memfailkan saman AS$14.79 juta (RM59.831 juta) terhadap Datin Seri Rosmah Mansor bulan lalu atas penghantaran 44 barangan kemas yang dihantar kepadanya pada Februari, dan dirampas oleh polis pada Mei. 
Dalam dokumen yang dilihat oleh Malaysiakini, Global Royalty Trading SAL memfailkan saman terhadap isteri kepada bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 26 Jun lalu melalui firma Tetuan David Gurupatham dan Koay. 
Dalam pernyataan tuntutannya, firma yang berpangkalan di Beirut itu mendakwa Rosmah adalah pelanggan lama, dan syarikat itu juga menjual barangan kemas di seluruh dunia, termasuk kepada keluarga diraja. 
Global Royalty mendakwa seperti pada tahun-tahun sebelumnya, firma itu akan menghantar barangan kemas kepada Rosmah mengikut permintaannya untuk dinilai dan dibeli serta dibayar olehnya atau oleh pihak ketiga. 
Firma itu berkata barangan kemas yang tidak dipilih akan dipulangkan. 
Global Royalty mendakwa bahawa ada kalanya, Rosmah akan meminjam barang kemas itu, dan dia atau ejennya akan menerima barangan berkenaan di Kuala Lumpur, Singapura atau Dubai. 
Firma itu mendakwa bahawa memorandum penyerahan akan mengiringi hantaran atau konsainan barangan kemas, yang menerangkan terma dan syarat. 
'Rosmah akui terima barangan' 
Global Royalty, menerusi memorandum bernombor 926 bertarikh 10 Feb tahun ini, telah menghantar 44 unit barangan kemas, termasuk kalung berlian, anting-anting, cincin, gelang dan tiara, setiap satu bernilai antara AS$124,000 dan AS$925,000. 
Firma itu mendakwa Rosmah, dalam surat bertarikh 22 Mei, mengakui menerima barangan berkenaan. 
"Beliau mengakui secara bertulis mengenai penerimaan konsainan itu, tetapi tidak lagi dalam jagaannya kerana ia dirampas oleh pihak berkuasa Malaysia," kata kenyataan tuntutan itu. 
Terma dan syarat memorandum itu termasuk penghantaran dan pemulangan barangan kemas, dan bahawa hak milik barangan berkenaan tetap dengan firma tersebut. 
Dalam tuntutan itu, Global Royalty memohon pengisytiharan mahkamah bahawa mereka adalah pemilik sah 44 unit barangan kemas tersebut. 
Firma itu juga memohon perintah mandatori supaya barangan berkenaan dikembalikan atau secara alternatif, jika ia tidak dapat dipulangkan, Rosmah wajar membayar jumlah yang dinyatakan berdasarkan nilai barangan kemas tersebut. 
Pengurusan kes mengenai tuntutan itu akan diadakan hari ini. 
Pada Mei lalu, polis menyerbu dan merampas wang tunai dan barangan kemas dari dua unit kondominium mewah yang dikaitkan dengan Najib di Pavilion Residences di Kuala Lumpur. 
Pada 4 Julai lalu, bekas perdana menteri itu mengaku tidak bersalah terhadap tiga tuduhan pecah amanah dan satu pertuduhan penyalahgunaan kuasa berkaitan dengan dana yang melibatkan SRC International.

Seorang sumber rapat dengan kerajaan memberitahu Malaysiakini bahawa, wakil dari Jabatan Peguam Negara akan dihantar bagi kes berkenaan.

"Kerajaan percaya barangan kemas tersebut milik negara. Justeru, kami akan mencelah," kata sumber itu dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Laporan penuh silalah baca di SINI

Senarai barang yang dituntut tukang emas Lubnan lihatlah di SINI
Previous Post Next Post