SPRM Tahan Shafee Abdulllah


KUALA LUMPUR: Peguam Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Shafee Abdulllah dijangka akan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pagi ini atas empat pertuduhan pengubahan wang haram.

Menurut sumber, beliau telah ditahan di sekitar Kuala Lumpur, awal pagi ini.“Beliau didakwa melakukan kesalahan dibawah Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA).

Sebelum ini, Shafee didakwa menerima bayaran sebanyak RM9.5 juta dari bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak. pada tahun 2013 dan 2014.

Sementara itu, Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Seri Azam Baki, ketika dihubungi Astro AWANI, mengesahkan tentang tangkapan tersebut.

"Saya boleh mengesahkan bahawa Tan Sri Shafee Abdullah telah ditangkap pada pagi ini.

"Beliau akan dibawa ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur untuk dituduh di bawah beberapa pertuduhan, di bawah Akta Pengubahan Wang Haram.

Menurutnya, petuduhan itu akan dibuat ecepat mungkin, sekitar jam 9 pagi ini.

"(Selebihnya) akan mengikut proses mahkamah, di mana kes akan didaftarkn dulu. Kemudian, kebiasaannya mahkamah akan memulakan kes lebih kurag pukul 10 pagi.

"Kes akan dipanggil dan pertuduhan akan dibacakan terhadap beliau. Urusan tu sdg dibuat pegawai2 saya," ujar Azam lapor AstroAwani

Sementara itu The Malaysian Insider melaporkanShafee ialah ketua pasukan peguam pembela untuk Najib dalam beberapa kes pengubahan wang haram. Bekas perdana menteri itu juga difahamkan akan dipanggil berhubung kes Shafee.

Difahamkan Shafee akan didakwa di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (Amla).

Perkembangan itu susulan pengumuman bakal presiden PKR Anwar Ibrahim minggu lalu bahawa Pejabat Peguam Negara mengeluarkan afidavit mendakwa Shafee menerima bayaran sejumlah RM9.5 juta daripada Najib pada 2013 dan 2014.

Wang itu didakwa bayaran sebagai pendakwa raya khas dalam perbicaraan liwat kedua Anwar.

Mengulas kenyataan Anwar, peguam terbabit mengeluarkan kenyataan mendakwa RM9.5 juta yang diterima Najib adalah untuk kes terdahulu di mana beliau mewakili Umno dan bukan untuk tugas mengetuai pendakwaan dalam kes liwat kedua.

Shafee berkata bekas peguam negara Gani Patail, Najib dan Hanafiah Zakaria daripada Jabatan Peguam Negara tahu perkara ini.

“Saya ambil tugasan (sebagai pendakwa raya) boleh kata seperti pro bono,” kata Shafee.

Anwar mendakwa Najib membayar Shafee bermula September 2013 hingga Februari 2014 apabila peguam itu dilantik sebagai pendakwaraya khas dalam rayuan terhadap pembebasannya bermula Julai 2013 hingga selesai di Mahkamah Persekutuan pada Februari 2015.

Shafee dalam kenyataannya sebelum ini menafikan dakwaan yang beliau menerima jumlah wang tersebut kerana mendakwa Anwar dalam rayuan kes liwat keduanya dan sudah menafikan dakwaan tersebut dalam afidavit pada Ogos 2017.

Bagaimanapun, peguam Umno itu mengakui ada menerima RM9.5 juta untuk bayaran perundangan bagi kerja-kerja yang pernah dibuatnya untuk Umno dan Barisan Nasional.

Katanya, beliau merupakan peguam kepada parti itu sejak 1990-an lagi dan sudah menjalankan pelbagai kerja tetapi tidak dibayar sehinggalah Najib membuat tawaran mahu membayarnya pada 2013 dalam satu mesyuarat

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post