Jangan Ditekan Peminjam PTPTN - Anwar Ibrahim


PEMINJAM sepatutnya diberi kelonggaran untuk membayar balik dan bukan ditekan dengan peraturan baharu Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), kata Anwar Ibrahim. 

Presiden PKR itu berkata demikian bagi mengulas rancangan PTPTN untuk mengutip baki hutang termasuk menyekat peminjam memperbaharui pasport, lesen, cukai jalan dan lesen perniagaan.

Oleh itu beliau mengalu-alukan cadangan daripada rakyat untuk menangani peminjam berkenaan, katanya lagi.

“Saya setuju supaya rakyat berikan pandangan yang positif supaya keputusan kita buat nanti itu tidak dirasakan menekan peminjam. Saya akan sokong kehendak rakyat.

“Saya percaya rakyat umumnya tidak akan bersetuju dengan apa-apa tindakan yang keras terutamanya di kalangan yang belum bekerja.

Dia pinjam, dia tidak ada kerja (lagi). Hendak tekan lagi sebab apa?” soalnya ketika ditemui pemberita di satu majlis berbuka puasa di Bangi hari ini.

Timbalan CEO PTPTN, Mastura Mohd Khalid dalam taklimatnya hari ini berkata rancangan untuk mengutip hutang dari peminjam culas itu akan dikemukakan kepada Kabinet.

Menurutnya, sekatan perjalanan merupakan kaedah paling berkesan PTPTN dalam usaha mengumpul balik bayaran pinjaman daripada peminjam yang gagal membuat bayaran.

Ia bagi meningkatkan jumlah kutipan hutang yang kini pada tahap RM8.4 bilion sahaja setakat Februari, berbanding RM56 bilion pinjaman dikeluarkan.

Sekatan perjalanan itu diperkenalkan Barisan Nasional ketika mentadbir Putrajaya dengan menyenarai hitam peminjam PTPTN dari keluar negara.

Pakatan Harapan (PH) membantah keras tindakan ini yang turut dimasukkan dalam manifesto PH Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) untuk menghapuskan dasar berkenaan.

Selain itu, PH turut menawarkan janji untuk untuk membolehkan peminjam yang memperoleh pendapat kurang RM4,000 sebulan menangguhkan bayaran.

Pengerusi PTPTN Wan Saiful Wan Jan pada Jun tahun lalu mengumumkan sekatan perjalanan terhadap peminjam yang ingkar ditarik balik.

Dengan itu, sebanyak 429,945 peminjam PTPTN yang disenarai hitam oleh Jabatan Imigresen turut dibatalkan.

Langkah berkenaan bagaimanapun dikritik BN yang mendakwa dasar tersebut akan memberi kesan kepada peminjam dan bakal peminjam baharu lapor The Malaysian Insight

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Hangpa semua geng pembohong ja..lebih teruk drpd bn. Banyak kebaikkan bn buat, hangpa putar bagi nampak buruk. Aes,thaji,ptptn,permata,felda,brim dan banyak lagi. Tunggu pru15 nanti,,dendam rakyat untuk mengajar perosak bangsa dan ugama ph yg diterajui kafir dap,dgn bantuan pesalah liwat dan mahafiraun ( pinjam kata2 mat sabu ) semakin membara. Ptptn pun hangpa tak boleh tunai janji,,,,poorah....dasar penyamun dan perompak harta rakyat.

  ReplyDelete
 2. Dulu BN boleh pakai.

  Masuk Presiden Najib Razak BN melingkop.

  PTPTN carilah jalan yang tidak menekan Rakyat.

  Berilah peluang pekerjaan yang cukup.

  Keutamaan kepada peminjam PTPTN barulah mereka dapat melunaskan hutang.

  Cari jalan supaya Rakyat senang.

  Jika Rakyat ditekan, mereka lebih mudah menentang dan melawan.

  Tengok zaman Penyamun Ummah pun sudah tahu kemampuan Rakyat.

  Jangan sesekali pandang rendah kepada Rakyat.

  Kuasa Rakyat akan mengangkat dan menjatuhkan penguasa.

  Sombong dan angkuh seperti pimpinan UMNO-BN melingkoplah sampai hilang semuanya.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post