Razak Baginda Nafi Suruh Azilah Bunuh Altantuya


SHAH ALAM, 13 Mei — Mahkamah Tinggi di sini, hari ini diberitahu bahawa penganalisis politik Abdul Razak Abdullah Baginda memaklumkan kepada setiausahanya bahawa beliau tidak menyuruh bekas pegawai polis, Azilah Hadri membunuh “Amina”.

Siti Aisyah Mohd Azlan, 36, yang memberi keterangan pada perbicaraan kes saman sivil difailkan keluarga model Mongolia yang mati dibunuh pada 2006, Altantuya Shaariibuu, sebaliknya berkata, Abdul Razak memberitahunya bahawa beliau hanya meminta Azilah melindungi rumah dan keluarganya.

Setiausaha itu yang bertugas di Total Nexus (M) Sdn Bhd, Jalan Ampang dekat sini, terdahulu memberitahu mahkamah bahawa pada 7 November 2006, Abdul Razak memaklumkan kepadanya bahawa ‘sesuatu yang buruk’ telah berlaku.

Ketika ditanya peguam keluarga Altantuya, Sangeet Kaur Deo, apakah beliau maksudkan dengan “sesuatu yang buruk”, Siti Aisyah menjawab Abdul Razak berkata “Amina” telah mati.

Siti Aisyah sebelum itu membuat pengecaman terhadap “Amina” menerusi gambar Altantuya yang dirujuk kepada beliau oleh jurubahasa mahkamah.

Sangeet: Seterusnya?

Siti Aisyah: Saya tanya siapa yang melakukannya.

Sangeet: Apakah jawapan defendan ketiga (Abdul Razak)?

Siti Aisyah: Beliau kata Azilah yang lakukan.

Sangeet: Siapakah “Azilah” yang defendan ketiga katakan?

Siti Aisyah: Pegawai UTK (Unit Tindakan Khas) yang telah hadir ke pejabat kami pada 18 Oktober 2006 iaitu defendan pertama.

Sangeet: Apakah defendan ketiga maklumkan bagaimana beliau tahu yang Azilah telah melakukannya?

Siti Aisyah: Tidak.

Saksi keenam plaintif itu memberi keterangan pada perbicaraan saman RM100 juta yang difailkan bapa Altantuya, Dr Shaariibuu Setev Shaariibuu, isterinya Altantsetseg Sanjaa dan dua cucu lelaki mereka – Mungunshagai Bayarjargal dan Altanshagai Munkhtulga pada 4 Jun, 2007.

Mereka menamakan Azilah dan seorang lagi bekas anggota polis Sirul Azhar Umar, Abdul Razak serta kerajaan Malaysia sebagai defendan-defendan.

Bagaimanapun, nama Altanshagai Munkhtulga digugurkan daripada senarai plaintif berikutan kematiannya dua tahun lepas.

Ketika disoal balas peguam Manjeet Singh Dhillon yang mewakili Abdul Razak sama ada majikannya itu ada meminta beliau merahsiakan perjumpaannya dengan Azilah, Siti Aisyah menjawab tidak ada.

Saksi itu berkata, pada Ogos 2006, Amina datang ke tempat kerja beliau untuk berjumpa dengan Abdul Razak dan melalui perbualan mereka, beliau mendengar Abdul Razak memberitahu Amina: “I got nothing to do with you. If you want to do anything go ahead.”(Saya tiada apa-apa dengan awak. Jika awak hendak buat sesuatu teruskan).

Ketika disoal balas Manjeet sama ada beliau ada mendengar majikannya itu mengeluarkan perkataan kasar, mengugut atau memukul dan menolak kepala Amina, Siti Aisyah menjawab tidak ada.

Saksi itu seterusnya berkata selepas pertemuan itu, Amina ada datang lagi ke pejabat beliau sebanyak tiga kali untuk bertemu dengan Abdul Razak namun gagal berbuat demikian.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Vazeer Alam Mydin Meera bersambung esok lapor Malay Mail

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. apa sai tak pangge ajilah
  tanyalah
  susah sangat ka
  apa sai tak hantar orang pi tanya sirul
  susah sangat ka

  dulu kata kalau ada kosa nak bongkar selongkar
  lani dah berkuasa
  takkan duk tehegeh hegeh lagi

  tak boleh harap jugak nampaknya
  memang paktan haprak

  ReplyDelete
 2. Turunkan pembalasan buat razak baginda dan talibarut yang bunuh altantulya..amin ya allah

  ReplyDelete
 3. Anonymous May 13, 2019 at 11:17PM - kes saman sivil ini kalau kerajaan SEKARANG kalah siapa yang akan keluarkan RM100 juta bayar kepada bapa Altantuya? Boleh tak menggunakan time machine untuk reverse supaya kerajaan PM dulu yang bayar. Saja tanya.

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post