Anwar Sokong Keputusan Mahathir Tidak Hantar Pulang Zakir Naik Ke India


Presiden PKR Anwar Ibrahim menyokong keputusan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad untuk tidak menghantar pulang pendakwah Dr Zakir Naik ke India, walaupun didesak beberapa pihak termasuk pemimpin dalam Pakatan Harapan (PH).

Anwar berkata, keputusan menyokong tindakan Mahathir itu bukan bermakna beliau taksub terhadap Naik, tetapi keputusan itu dibuat mengikut jalur hukum dan pertimbangan kemanusiaan, bukannya berasaskan sentimen atau desakan mana-mana pihak.

“Kalau kita lihat kenyataan beliau (Naik), dia konsisten begitu. Dia agak provokatif dan dalam wacana antara agama mungkin agak menyinggung. Tetapi saya tidak fikir beliau sengaja hendak menghina atau mempertikai kedudukan orang Cina atau India.

“Masalah kalau (Naik) berucap akan timbulkan ketegangan, itu sudah diselesaikan (dengan larangan Naik berceramah). Oleh demikian saya tidak fikir ini harus dikaitkan dengan gesaan atau desakan supaya dia dikirim pulang ke India.

“Jadi saya sokong untuk beliau kekal di Malaysia, terutama ketika siasatan terhadapnya diteruskan,” katanya menurut laporan Berita Harian, sewaktu beliau mengadakan Program Jelajah Presiden di Bangunan PKR di Kuala Terengganu hari ini.

Bukan itu sahaja, Anwar turut menggesa dan merayu supaya Naik mengelak daripada dijadikan mangsa dalam percaturan politik pihak tertentu.

Baru-baru ini Naik diselubungi kontroversi, berhubung kenyataan beliau mengenai masyarakat Cina dan India Malaysia.

Naik dilaporkan berkata, dalam isu ekstradisinya ke India, masyarakat Hindu di Malaysia menikmati “100 kali lebih banyak hak” berbanding orang Islam di India, tetapi lebih menyokong perdana menteri negara itu berbanding perdana menteri Malaysia.

Beliau juga dilaporkan berkata, sekiranya kedudukannya sebagai “tetamu” di negara ini kerana tidak dilahirkan di sini dijadikan sebab beliau perlu dihantar pulang ke India, maka orang Cina sebelum ini yang tidak dilahirkan di sini juga adalah “tetamu lama” yang perlu dihantar pulang sebelum beliau.

Kenyataan tersebut mencetuskan kritikan keras daripada sesetengah pihak, termasuk Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang P Ramasamy, ahli Parlimen Klang Charles Santiago; ahli Dewan Undangan Negeri DAP Satees Muniandy; Menteri Sumber Manusia, M Kula Segaran dan bekas duta, Dennis Ignatius.

Naik bagaimanapun akhirnya mengemukakan permohonan maaf berhubung isu berkenaan.

Naik kemudiannya membuat laporan polis terhadap 5 individu tersebut, yang mempertahankan kritikan mereka terhadap beliau lapor FMT

7 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Sekatan berceramah tak memadai.

  Sekat kan juga dari terlibat dengan pas.

  ReplyDelete
 2. Kalau Zakir Naik teringin sangat nak masuk politik, adalah lebih baik dan afdhal dia berpolitik di negara tempat lahir dia dan berjuang membela umat Islam di negara kelahiran dia. Itu jika dia nak berpolitik lah! Kalau tak nak masuk politik, jangan dok sibuk masuk campur dalam hal politik Malaysia dan jangan dok berpihak dalam berdakwah. Kalau berangan2 nak masuk parti politik di Malaysia, itu adalah perbuatan yang sangat kurang ajar dan sangat tak sedar diri sebagai pendatang di malaysia.

  Kedudukan dia sebagai PR tidak sama dengan warganegara Malaysia, maka jangan dok lupa diri atas sebab dijumjung dan dipuja oleh puak2 yang sedang gila nak mempergunakan dia sebagai senjata untuk merebut kuasa. Sedar diri dan bersyukur dapat tinggal dengan aman di negara Islam yang berbilang kaum, berbilang agama. Kalau nak berjuang kononnya untuk menegakkan Islam, elok dan sangat2 afdhal dia balik ke India dan berjuang di negara yang perlukan pejuang seperti dia.

  Di Malaysia, Islam adalah negara rasmi dan pemerintah Malaysia berpegang dengan Islam sebagai agama penduduk majoriti dan mendapat tempat terutama dalam negara. Islam tidak di tindas di sini maka tak perlu nak berperang di sini kononnya untuk memperjuangkan islam!

  Nick.
  Cape Tiger.

  ReplyDelete
 3. NICK THE BLUR

  MME ISLAM AGAMA RASMI MUJAHIT MUJADAH BANG NON BUAT APA DEMI ISLAM...?? CECITER..!!


  BANG NON MINTA ZAKIR NAIK DUDUK DAN DIAM
  DAKWAH ZAKIR NAIK BERATUS RIBU MASUK ISLAM
  BILA BANG NON GI HOTEL SONDOL DEPAN BELAKANG
  BANG NON GI KUIL JADI SAMI GEREJA JDI PADERI MASJID JDI IMAM
  BERAPA BANYAK BANG NON MURTADKAN DNG PLURALISMA HARAM..!??


  BAKAL PM KE 8 LEBIH TERUK MACAM SESUMPAH... MME KAU BAKAL PM PALING LAMA DI ABAD KE 19 & 20 INI...
  PUIIIII...

  #LAWANPLURALISTMURTADSYAHID

  ReplyDelete
 4. suka2 je kutuk org..hmm..tak rasa salah..tak rasa esok kat akhirat jd muflis

  ReplyDelete
 5. PENYATUAN UMMAH KEMBALIKAN KERAJAAN KHALIFAH

  IMAM Al-Ghazali pernah memberi amaran: agama dan kekuasaan itu ialah kembar yang tidak boleh dipisahkan. Agama ialah asas, kekuasaan pula ialah pelindung. Segala hal yang tidak mempunyai asas akan runtuh, manakala segala perkara yang tidak memiliki pelindung akan hilang dan lemah.

  Allah juga memberi ingatan keras dalam tiga surah berikut: ‘Surah As-Saff ayat 9: Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad ﷺ) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Ia memenangkannya dan meninggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya’.

  Surah Al-Fath ayat 28: ‘Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad ﷺ) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Dia memenangkannya dan meninggikannya atas segala bawaan agama yang lain; dan cukuplah Allah menjadi Saksi (mengenai kebenaran apa yang dibawa oleh RasulNya itu)’.

  Surah At-Taubah ayat 33: ‘Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya’.

  Kontroversi serangan ke atas pendakwah perbandingan agama terkemuka iaitu Dr Zakir Naik membawa seribu satu hikmah di bumi Malaysia.

  Bangkitnya umat Islam Malaysia mempertahankan dakwah Dr Zakir Naik bukan sahaja diterajui parti politik seperti Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dan UMNO, bahkan juga didukung kuat oleh para mufti dan pendakwah muda dan badan bukan kerajaan.

  Paling membanggakan kita tentulah keberanian para pendakwah muda seperti saudara Firdaus Wong Wai Hung , Dr Kamilin Jamilin (pakar kajian Hadis), dan juga saudara Yusuf Azmi (Pertubuhan Pengguna Semboyan 1Malaysia) yang tidak gentar dengan gerakan antidakwah Dr Zakir Naik – meskipun menyedari betapa sebahagian daripada pembenci itu memegang kuasa yang bukan sedikit dalam kerajaan.

  AWAS TANGAN LIBERAL COMAMGO PLURALIST MURTAD CUBA SABOTAJ PERPADUAN UMAH

  Hakikatnya, hari ini PM ke 7 Malaysia menghasut masyarakat Melayu Islam akan terus dibiar sengsara oleh Dr. Mahathir dan akhirnya seluruh ummah akan ditundukkan pada DAP...

  Kembalikan Malaysia balik kepada majoriti, bukan majoriti dipecahkan untuk minoriti memerintah!!!

  Cuba fikir, lojikkah Dr. Mahathir nak satukan ummah jika seumur hidup membenci PAS melampau sangat?

  Ada personaliti korporat kata Dr. Mahathir nak betulkan balik hala tuju agenda untuk majukan orang Melayu...

  Agenda PM ke 7 cuba sabotaj dan hijack Perpaduan Umah srmata untuk sokongan orang Melayu sahaja. Bila Melayu sokong semula PM ke 7 maka kaum Melayu akan dihina dan caci dengan kata kata Melayu Malas, Melayu Tak tahu berniaga kecuali anaknya, melayu subsidi dll. PM ke 7 akan kembali mengayakan kroni dan taukeh Cina semula. Ini fakta bangsat PM ke 4 dan ke 7.

  BANG NON MINTA ZAKIR NAIK DUDUK DAN DIAM
  DAKWAH ZAKIR NAIK BERATUS RIBU MASUK ISLAM
  BILA BANG NON GI HOTEL SONDOL DEPAN BELAKANG
  BANG NON GI KUIL JADI SAMI GEREJA JDI PADERI MASJID JDI IMAM
  BERAPA BANYAK BANG NON MURTADKAN DNG PLURALISMA HARAM..!??

  Sebaliknya, Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersetuju dengan pendekatan Dr Zakir Naik dan mendakwa Dr Zakir Naik memberi masalah: “kita nak tolong dia tapi dia beri masalah pula”.

  Pendirian Anwar Ibrahim ini selari dengan desakan Menteri Gobind Singh Deo; Menteri M Kula Segaran; Menteri Dr Xavier Jayakumar yang mendesak agar Dr Zakir Naik dihalau keluar dari Malaysia dan dihantar balik ke India.

  Pendirian sebegini turut disokong oleh Menteri Agama, Dr Mujahid Yusof Rawa dan Ketua Wanita Parti Amanah Negara, Dr Siti Mariah Mahmud.

  Menurut Menteri Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mujahid Yusof Rawa: “Kalau tanya saya, saya kira cara pemyampaian dakwah Zakir adalah tidak sesuai di Malaysia.Tetapi kita perlukan kaedah penyampaian dakwah yang lebih intelek dan tenang tanpa merendahkan maruah agama lain”.

  ReplyDelete
 6. Kumpulan liberal Sister in Islam kalah di mahkamah

  MAHKAMAH Tinggi semalam menolak permohonan semakan kehakiman oleh Sisters In Islam (SIS) untuk mencabar keputusan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

  SIS diwakili anak Perdana Menteri Malaysia ke 7 Tun Dr Mahathir dengan panggilan Marina Gereja. Malah tiada satu patah ayat yang keluar dari mulut PM ke 7 Malaysia berkenaan Sister In Islam. Bisu dan terus pekakkan telinga brtkenaan SIS olrh PM ke 7 ini.

  Majlis Agama Islam Selangor (MAIS), sebelum ini mengisytiharkan pertubuhan tersebut menyeleweng daripada ajaran Islam.

  Fatwa Selangor juga memuktamadkan mana-mana individu serta kumpulan yang kononnya ‘berpegang dengan fahaman liberalisme dan pluralisme agama’ adalah ‘sesat’

  Bagaimana pun Pengarah Eksekutif SIS, Rozana Isa berkata, pihaknya enggan berputus asa dan mahu membuat rayuan.

  “Kami akan berbincang dengan peguam sama ada akan membuat rayuan atau membawa kes ini ke mahkamah syariah,” katanya.

  Sisters in Islam, merupakan sebuah organisasi bukan kerajaan dianggotai sekumpulan wanita profesional, kononnya memperjuangkan hak-hak wanita dalam islam.

  SIS mentafsir semula Qur’an dan hadis mengikut konteks budaya baharu yang membawa kepada ideologi sesat kepada orang Islam. Mungkin Menteri Agama Mujahit akan masuk campur bersama kumpulan pluralis PKR menghadapi keputusan Mahkamah tinggi nanti... Kerajaan PH ini serba kemungkinan boleh u turn semula.

  Pertubuhan ini juga mengetepikan pandangan Ahli Sunnah Wal Jamaah, yang menjadi pegangan di negara ini

  ReplyDelete
 7. My name is Mrs.Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post