PRU15 PH Mungkin Kalah?


Dua ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) bersetuju dengan penilaian pakar startegi PPBM Rais Hussein bahawa gabungan kerajaan itu akan kalah sekiranya pilihan raya umum diadakan sekarang dengan berkata, ini kerana PH gagal menunaikan janjinya dan melaksanakan pembaharuan asasi. 

Ahli Parlimen DAP Klang Charles Santiago berkata, keyakinan orang awam kepada kerajaan merudum walaupun PH berjanji untuk mewujudkan sebuah “Malaysia baru”.

“Kita bercakap tentang pilihan raya 2023 walaupun kita belum menunaikan manifesto kita sebelum ini sepenuhnya,” katanya dengan merujuk kepada beberapa bolak-balik berkait dasar dan apa yang disifatkannya sebagai “peralihan PM yang tersangkut dalam lumpur”.

Beliau juga berkata, kelihatan kurangnya fokus untuk merancakkan ekonomi, terutama dari sudut membantu usahawan kecil dan sederhana.

“Rakyat umumnya berasa kita tidak menunaikan janji, selain terjebak dalam isu sampingan seperti kontroversi Dr Zakir Naik dan khat.

“Isu sampingan ini memintas agenda nasional kerana isu yang sepatutnya diutamakan tidak ditangani,” katanya.

Dalam satu forum semalam, Rais berkata, Umno dan PAS akan “menang mudah” jika pilihan raya diadakan sekarang.

Katanya, pemimpin PH tidak lagi mendengar suara rakyat dan gabungan politik itu perlu memandang serius manifestonya bagi mendapat kepercayaan umum.

Santiago berkata, isu mendesak yang perlu ditangani termasuklah isu kehidupan harian seperti gaji, pengangguran dan kos hidup.

Beliau mengingatkan bahawa kelas menengah kini “letih” dengan PH dan mendesak pemimpin kerajaan berubah sikap sementara mereka masih berkesempatan berbuat demikian.

Mengambil maklum bahawa lebih ramai pengundi muda dijangka mengambil bahagian dalam pilihan raya akan datang, Santiago berkata, “mereka (pengundi muda) akan mengundi pihak yang melindungi kepentingan mereka.”

Bagaimanapun katanya, sebahagian besar undi tersebut akan diraih “pihak ke-3” di luar PAS dan Umno, jika pihak itu muncul menjelang pilihan raya akan datang.

Ahli Parlimen PKR Subang, Wong Chen juga berkata, PH berdepan risiko hilang kuasa, tetapi tidak bersetuju bahawa PAS dan Umno akan menang mudah.

Katanya, 2 parti pembangkang itu berkemungkinan merampas beberapa kerusi daripada PH, tetapi mempersoalkan kemampuan mereka untuk bekerjasama sebagai satu kekuatan tunggal.

“Pilihan raya sekarang lebih berkemungkinan menghasilkan Parlimen tergantung tanpa pemenang, tetapi akan menyaksikan ‘jual-beli’ politik yang panas untuk membentuk kerajaan,” katanya kepada FMT.

Wong Chen juga bercakap tentang kegagalan PH melaksanakan “pembaharuan yang sistematik dan asasi” dan apa yang disifatkannya sebagai “masalah yang dibuat sendiri”.

Beliau berkata, usaha untuk memecahkan pemusatan kuasa perdana menteri, memulihkan kebebasan Parlimen dan menyediakan lebih banyak semak dan imbang akan membantu Malaysia beralih kepada sebuah sistem lebih demokratik.

“Sistem yang lebih demokratik akan merangsang pertumbuhan ekonomi dan inovasi, dan berikutan itu memastikan PH mendapat penggal ke-2.”

Wong Chin Huat dari Institut Jeffrey Cheah mengenai Asia Tenggara bersetuju bahawa PH mungkin hilang kuasa, tetapi adalah disebabkan penurunan peratus keluar mengundi, bukan kerana peralihan sokongan pengundi kepada pembangkang.

Beliau berkata, sekiranya PH kalah dalam pilihan raya esok, ia bukanlah disebabkan PAS dan Umno menawarkan alternatif lebih baik.

“Ramai pengundi yang kecewa dengan ahli politik daripada kedua-dua pihak,” katanya.

Wong berkata, pertambahan pengundi baru berikutan langkah mengurangkan umur pengudi daripada 21 kepada 18 berpotensi menatijahkan apa-apa juga keputusan.

Katanya, oleh sebab Malaysia mengamalkan sistem “first-past-the-post”, perubahan kecil undi boleh menghasilkan perubahan kerusi yang drastik.

Jika ini berlaku kata beliau, tidak ada parti komponen PH yang akan terkecuali.

“Setakat 2 bulan lepas, DAP mungkin (boleh bertahan). Tetapi hari ini, DAP juga terdedah kepada risiko,” katanya dengan mengambil kontroversi khat dan isu berkaitan Lynas Corp sebagai contoh.

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Kalau kalah pun bukan pada Umno, but to a new party and a new leader

  ReplyDelete
 2. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Kota: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik bisnis
  Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

  Aplikasi / Pusat Kontak
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete
 3. e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663
  Telephone..Number:[+60]1123759663
  email:::::::hafizulbin365@gmail.com
  Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia

  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"

  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  ReplyDelete
 4. My name is Mrs.Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post