Sebenarnya.. Anwar tidak dijemput, bukan enggan hadir bertemu PM


Tuduhan bahawa Presiden PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim enggan hadir menyuarat bersama ketua-ketua parti komponen Pakatan Harapan (PH) yang lain adalah tidak benar.

Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil berkata, perkara tersebut tidak timbul kerana perdana menteri Tun Mahathir Mohamad hanya memanggil pemimpin kanan komponen PH yang membentuk kerajaan selepas pilihan raya umum ke 14 lalu, bukannya ketua parti pada hari ini. 

“Pertemuan tersebut adalah untuk mendapatkan pandangan dan maklumbalas mengenai hal ehwal perjalanan kerajaan yang menyentuh perkara-perkara portfolio dan kementerian-kementerian.

“Ini bermaksud PKR diwakili Timbalan Perdana Menteri, Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang pada ketika pembentukan kerajaan pasca PRU14 merupakan presiden PKR,” katanya dipetik.

Sehubungan itu, Fahmi menolak dakwaan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan di posting Facebooknya bahawa Anwar ego kerana tidak mahu hadir dalam mesyuarat bersama PM.

Sejak petang semalam, beberapa akaun media sosial mula menuduh Anwar ponteng dalam pertemuan dengan perdana menteri.

Pagi ini, Khairuddin mengeluarkan kenyataan mendakwa Anwar ego dan tidak menghormati Mahathir.

“Apa penting sangat mesyuarat biro politik parti PKR bila semua sepatutnya hadir ke mesyuarat tersebut?

“Mana yang lebih penting apabila perdana menteri jemput semua presiden-presiden parti komponen untuk hadir mesyuarat,” katanya dalam kenyataan di Facebook.

Pada 10 Mei tahun lalu, Mahathir mengadakan pertemuan dengan presiden PKR, Wan Azizah, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng bagi membincangkan pembentukan kabinet. Saifuddin Abdullah dari PKR turut hadir sebagai setiausaha gabungan Pakatan Harapan. – RF8 Media

8 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Bukan kah Anwar mengadap Mahathir di Putrajaya se tiap bulan?

  Ada juga baik nya Khairuddin sentuh hal ini.. Sebagai bakal PM Anwar sepatutnya di jemput.. sebab tu Khairuddin hairan Anwar tidak ada.

  Semua Ketua nombor satu parti ada... cuma Anwar saja yang tak ada.

  ReplyDelete
 2. Dah tak dijemput, takkan nak hadir juga kot... Lagipun pemimpin kanan parti dlm PH yg merupakan anggota kabinet sja kriteria jemputannya...

  ReplyDelete
 3. Tanya DS Khairuddin tu. Komen beliau atas kapasiti apa? Beliau siapa dalam PH?

  ReplyDelete
 4. LANTIK SAJA MANA MANA PENGERUSI PIBG SEBAGAI PM MALAYSIA..

  “Kerajaan juga seolah-olah terpalit dalam politik provokasi oleh sebahagian pemimpin dalam Pakatan Harapan yang cenderung memusuhi Melayu Islam,” ujar bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu.

  SI LIDAH BERCABANG TAK CAKAP LAGI KES ROGOL
  TOLISAN JAWI PUN LANSUNG TAK BUNYI LAGI
  X GUNA LIDAH BERCABANG SBB KUASA PIBG LAGI POWER BAHLOL
  SETAKAT MENTRI MAZLEE KUASA PIBG KAT CELAH GIGI


  #HPU914boikotbarangancina

  ReplyDelete
 5. Dahulu walaupun tak dijemput Non kerap benar ENGAGE, hampir tiap2 minggu jumpa Kutty dan terus update kepada natizen. Sebagai bakal PM 8 la ni tak hadir pula walaupun mesyuarat sangat penting. Hairan bin ajaib!!!

  ReplyDelete
 6. kalau bang non gi kemana mana mesti ada gambar bang non bersyarah atau salam pemimpin doonia... pergi haji satu gambar sampai la ni tak belanjer gambar  mabrur sungguh ni

  ReplyDelete
 7. KLIA SENGAJA DI HARU BIRUKAN DAN KERAHAAN PH SENGAJA SABOTAJ SISTEM ON LINE KERANA ADA KHABAR PENGUNDI IMPORT DARI CHINA DI BAWA MASUK BERATUS RATUS RIBU DAN MELEPASI TANPA KAWALAN JABATAN IMIGRESEN MALAYSIA MENGHILANGKAN BUKTI KEMASUKKAN PENGUNDI IMPORT DARI CHINA.

  Diurus Oleh Kerajaan Dunia Ketiga

  oleh Ab Jalil Backer

  Sudah dua hari sistem pengurusan dalam talian KLIA tidak berfungsi. Semuanya perlu dilakukan secara manual. KLIA tidak ubah macam pasar borong.

  Anehnya tidak nampak sebarang kesungguhan kerajaan untuk menyelesaikannya. Tidak ada pasukan petugas khas, tidak ada kemaskini semasa dari Menteri Pengangkutan. Kerajaan seolah-olah tidak bersalah dan tiada rasa malu.

  ReplyDelete
 8. KAT CELAH MANA TUDUHAN MENCURI TU BERLAKU..!!?

  KARMA FITNAH JIJIK MAKAN DIRI AKHIRNYA

  Rosli berkata, demikian ketika disoal peguam Harvinderjit Singh pada hari ke-56 perbicaraan kes Najib yang menghadapi tujuh pertuduhan berkaitan penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

  Harvinderjit: Dalam siasatan kamu, adakah kamu juga menyiasat akaun di atas nama Datuk Seri Najib berakhir nombor 694

  Rosli: Ya, ada

  Harvinderjit: Adakah kamu boleh mengesahkan dalam akaun itu ada kemasukan duit daripada Prince Faisal bin Turki?

  Rosli: Ada

  Harvinderjit: Jumlahya lebih kurang RM399 juta?

  Rosli: Ya, lebih kurang.

  Harvinderjit: Ada kemasukan duit dari Kementerian Kewangan Riyadh (Arab Saudi) sebanyak RM243 juta?

  Rosli: Ada

  Ketika ditanya mengenai undang-undang yang diguna pakai SPRM, supaya AmBank menyemak dengan suruhanjaya itu terdahulu sebelum membenarkan Najib mengakses dokumen banknya, saksi berkata beliau tidak merujuk pada mana-mana undang-undang tetapi menggunakan inisiatif sendiri untuk memberitahu AmBank supaya merujuk kepada SPRM sebelum membenarkan Najib mendapatkan dokumen bank.

  Harvinderjit: Saya mencadangkan, kamu mengarahkan bank supaya tidak memberi dokumen kepada pembelaan supaya pembelaan tidak dapat meneruskan kes?

  Rosli: Tidak sama sekali, Yang Arif.

  Saksi itu juga berkata, beliau tidak tahu nama penuh pegawai penyiasat SPRM yang mengendalikan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  “Seingat saya namanya ialah Aidah, penguat kuasa kanan… tetapi saya tak tahu nama penuhnya,” katanya.

  Harvinderjit: Bukankah Aidah rakan sekerja kamu?

  “Ya, Aidah rakan sekerja saya. Tapi dia bukan isteri saya, jadi saya tak pasti nama penuh beliau,” katanya, yang mencetuskan gelak ketawa orang ramai dalam mahkamah.

  Najib Razak berdepan tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, satu pertuduhan menyalah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

  Sejak awal perbicaraan tidak dapat dipastikan kemana hala tuju sasaran pasukan pendakwaan apabila yang dtunjukkan saksi-saksi membuktikan kebaikan Najib. Paling penting ialah saksi membuktikan wujudnya akaun derma daripada Kerajaan Arab Saudi.

  BAHANA FITNAH JIJIK TERBONGKAR
  SANG FITNAH RENTA TERDESAK SUDAH
  KARMA SI FITNAH RAKYAT MAKIN SEDAR
  PERSEPSI FITNAH TERTUBUH KERAJAAN HARAMJADAH

  Perkembangan ini sudah membuktikan Najib tidak bersalah dan menunjukkan Tun Dr Mahathir, Dato’ Seri Shukri bekas KP SPRM dan Dato’Seri Saifuddin Menteri Luar, telah berlaku kesilapan dan fitnah keji berhubung derma daripada kerajaan Arab Saudi. Malah seawal 2016 media antarabangsa BBC News turut mengesahkan derma Arab Saudi itu.

  Persoalannya, mengapa Shukri Abdul bekas KP SPRM itu dengan kejinya memilih untuk berbohong?

  TAK PAYAH MENYIBUK PENYATUSN UMAH
  KAU BELA AJER ATOK RENTA KESAYANGAN
  KARMA FITNAH MAKAN TUAN SI HARAMJADAH
  ACAH2 POWER KUASA PIBG JADI RUJUKAN  KIKIKIKIKI...


  #HPU914LAWANSIFITNAHSYAHID

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post