Zakir Naik Turut Dilarang Beri Ceramah Online


Penceramah kontroversi Dr Zakir Naik tidak dibenarkan memberi ceramah di semua medium, termasuk media sosial, kata Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador.

Beliau berkata larangan memberi ceramah di seluruh negara itu terpakai sehingga siasatan polis selesai.

“Satu arahan dikeluarkan polis yang melarang Zakir memberikan ceramah selanjutnya selepas episod di Kelantan baru-baru ini, yang bertujuan untuk memberikan waktu kepada kami untuk melengkapkan siasatan berhubung laporan pihak yang berkaitan dengan episod ceramah itu.

“Apabila keluarnya arahan ini, semua ketua polis negeri akan bertanggungjawab menasihati pihak yang mempunyai perancangan, bagi menjemput Zakir untuk beri ceramah terbuka, supaya menolaknya,” katanya kepada Bernama.

Hamid berkata ceramah Zakir di Kelantan menimbulkan keresahan dan kekeliruan pelbagai pihak, dan pihaknya meminta diberi masa untuk menyiasat perkara itu.

“Kami akan dapatkan fakta-fakta yang sebenarnya, apa yang berlaku dalam kes berkenaan,” katanya.

Menurut beliau, arahan yang dikeluarkan bertujuan bagi mententeramkan keadaan dan hanya bersifat sementara.

“Itu adalah arahan yang memang adil untuk mententeramkan keadaan, ia hanya bersifat sementara dan jika keadaan masih lagi berserabut, arahan tersebut akan kekal.

“Ia jelas kita tidak mahu forum ceramah agama ini diselitkan dengan isu berkaitan dengan politik. Amat tidak sesuai sekali dalam ceramah agama yang membabitkan isu politik, baik dalam negeri mahupun luar negara,” katanya.

Hamid berkata dengan arahan yang dikeluarkan itu, polis berharap tidak timbul isu bantahan sehingga keputusan muktamad diperolehi.

“Berhubung kes ini, saya tidak mahu mengatakan pihak sana salah pihak sini betul (menuding jari) sebab beberapa tindakan diambil oleh kedua-dua pihak…oleh Zakir dan juga pihak yang tidak berpuas hati dengan kandungan ceramah beliau,” katanya.

Jumaat lepas, Zakir yang mendapat status pemastautin tetap di Malaysia diambil keterangan buat kali pertama di Bukit Aman selama 5 jam. Semalam, Zakir memberikan keterangan buat kali kedua kepada polis selama 10 jam di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman sehingga lewat malam.

Penceramah dari India itu dikatakan membuat kenyataan kontroversi terhadap masyarakat Hindu dan Cina di Malaysia semasa ceramah di Kota Bharu pada 3 Ogos lalu dan ini mencetuskan desakan supaya beliau dihantar pulang ke India.

Khamis lepas polis menerima 115 laporan terhadap Zakir mengikut Seksyen 504 Kanun Keseksaan.

Zakir dikehendaki oleh pihak berkuasa India sejak 2016 kerana didakwa terlibat dalam pengubahan wang haram dan menghasut ekstremisme melalui ucapan berbaur kebencian.

Ditanya mengenai kemungkinan Zakir akan dipanggil semula untuk memberi keterangan lanjut, Hamid berkata: “Setakat ini belum, cukup memadai dengan keterangan yang diberikan sebelum ini. Polis juga mempertimbangkan jawapan yang disoal oleh pegawai penyiasat bahawa beliau menafikan mempunyai agenda atau mahu mencetuskan hura-hara”

Hamid menggesa supaya arahan polis yang melarang mana-mana pihak membenarkan penceramah bebas itu daripada mengadakan sebarang ceramah di mana-mana negeri supaya dihormati.

“Saya menyeru semua pihak untuk akur kepada arahan polis kerana untuk menentukan keselamatan, keharmonian dan keamanan dalam negara ini pihak polis memikul tanggungjawab yang amat berat.

“Polis membuat keputusan tersebut dengan fakta-fakta dan bukan kita buat secara semborono sahaja mahupun untuk mengikut telunjuk sesiapa pun,” katanya.

Katanya beliau memberi ruang yang secukupnya kepada pegawainya untuk mengambil tindakan dan tidak ada jangka masa yang ditetapkan.

“Jadi tidak ada tempoh masa yang saya kenakan, semua siasatan pada hakikatnya mesti dilakukan dengan tertib serta mengikut prosedur.

Sudah pasti kita hendak sesuatu itu berjalan dengan cepat,” katanya.

Ditanya sama ada pihak berkuasa India ada membuat sebarang permohonan bagi menyerahkan Zakir kepada mereka, Hamid berkata tiada sebarang permintaan daripada pihak berkuasa negara itu dan pihaknya juga belum mengetahui fakta tentang kesalahan serta perkara yang berkaitan dengan Zakir dan apa yang berlaku di India lapor FMT

10 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Dia manusia teristimewa..otak mcm komputer.Kena hargai dia selagi dia masih ada.Dia ahli akademi..mberi tahu maklumat detail mengenai agama.Dia hanya mbandingkan..individu yg nilaikan.Jika mlsia hantar pulang..satu kerugian besar utk kata semua.

  ReplyDelete
 2. Dato' Yusof Mufti N9: .:

  sempena Himpunan Perpaduan Umah #HPU914


  TEWASKAN MEREKA

  CINA DAP dan INDIA HINDRAF


  "J A N G A N L A K U K A N"

  ❌ SERANGAN BERSENJATA
  ❌ RUSUHAN KAUM
  ❌ TUNJUK PERASAAN
  ❌ PERHIMPUNAN AMAN
  ❌ BANTAHAN
  ❌ KECAMAN
  ❌ MAKI HAMUN
  ❌ PROVOKASI PERKAUMAN

  "J A N G A N L A K U K A N"


  .....T A P I...!!


  1. BELI PRODUK MUSLIM SAHAJA
  (jika tak boleh semua, mulakan dengan produk makanan dahulu)

  2. TURUT SERTA BERKEMPEN DENGAN
  SEBARKAN SEBERAPA BANYAK YANG
  BOLEH.

  3. MINTA BANTUAN ANAK MUDA MUSLIM
  DALAM KEMPEN INI.


  Dalam tempoh 3 BULAN, in shaa Allah,

  KESOMBONGAN

  CINA DAP
  dan
  INDIA HINDRAF

  akan dapat ditundukkan...
  tanpa ketegangan kaum...
  tanpa rusuhan...
  tanpa pertumpahan darah...


  Lemah NAFSU...
  kerana BOIKOT PERUT

  Lemah CINA DAP
  kerana BOIKOT EKONOMI

  Lemah INDIA ..
  kerana BOIKOT EKONOMI


  Y A K I N L A H


  Kembalikan Maruah

  MUSLIM MALAYSIA


  #HPU914sebarkan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kata semburit

   Seruan yang jadi bukti Kerajaan Malaysia dan semua parti Melayu yang ada gagal jaga ekonomi. Parti Melayu dan Parti tunggang agama hanya jaga cukong balak, arak dan judi.

   Delete
 3. Kata pujangga

  Video tulen tapi pelaku gagal dikecam. Kalau kentut beri laluan.
  Kalau muka parut beri perlindungan.
  Kalau mulut carut beri jawatan.
  Falsafah politik Madey not just cash is king.

  ReplyDelete
 4. Walau sehebat mana pun Zakir, dia tak dapat berpisah dengan masyarakat kaum India. Dengan ada nya kaum India baru lah Zakir boleh bernafas.

  Sekarang Zakir di larang menguna kan apa cara pun untuk berdakwah... Bawak lah dia tinggal du Kelantan... Tak sampai 6 bulan dia akan cari tempat yang ramai masyarakat India.

  ReplyDelete
 5. Apakah tidak ada pendakwah atau pertubuhan Islam yang mempertahankan Zakir dan menuntut keselamatan Zakir di jamin.

  Kerajaan India lebih selamat membiarkan Zakir berada di Malaysia kerana jika Zakir naik di dakwa dan di hukum di India pasti berlaku huru-hara.

  Kerajaan India mungkin mendesak Zakir di serahkan untuk mendapatkan duit seperti 1MDB.

  itu lah silap nya Zakir kerana asyik mebandingkan agama sedang kan dalam tempoh larangan Dia lebih memerlukan kekuatan iman iaitu ilmu kekuatan Iman .

  Mudah-mudahan selepas ini Zakir berceramah tentang iman dan takwa..

  ReplyDelete
 6. Apakah tidak ada pendakwah atau pertubuhan Islam yang mempertahankan Zakir dan menuntut keselamatan Zakir di jamin.

  Di INDIA..

  ReplyDelete
 7. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Kota: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik bisnis
  Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

  Aplikasi / Pusat Kontak
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete
 8. My name is Mrs.Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036

  ReplyDelete
 9. I’m happy to see some great article on your site. I truly appreciate it, many thanks for sharing
  Indian Divorce Lawyers Maryland
  Abogados Divorcio Culpeper VA

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post