Anwar Sedang Bersiap Untuk Rebut Jawatan PM?


Seorang penganalisis politik menyuarakan keyakinan bahawa Presiden PKR Anwar Ibrahim sedang mempersiapkan diri untuk merebut jawatan perdana menteri, bukannya menunggu Dr Mahathir Mohamad menyerahkannya kepada beliau.

Azmi Hassan dari Universiti Teknologi Malaysia berkata, ini tergambar dalam satu temu bual dengan Bloomberg semalam apabila Anwar berkata, beliau menjangka untuk mengambil alih kedudukan itu daripada Mahathir pada 2020.

Beliau juga berkata, sokongan yang diterima Anwar daripada bekas ketua menteri Sarawak, Salleh Keruak dan bekas speaker Dewan Rakyat, Pandikar Amin Mulia merupakan petunjuk tentang apakah yang akan berlaku.

“Garis perebutan itu akan menjadi lebih jelas selepas ini kerana Anwar perlu tahu siapakah penyokong dan musuh sebenar beliau,” katanya.

Dalam satu perjanjian yang dibuat dalam kalangan pemimpin Pakatan Harapan (PH), Mahathir akan menyerahkan kuasa kepada Anwar pada satu tarikh yang tidak ditetapkan.

Mahathir beberapa kali berkata beliau akan menunaikan janji itu apabila “negara berada dalam keadaan baik”.

Azmi berkata, presiden PKR itu perlu menunjukkan bahawa beliau mendapat sokongan daripada kebanyakan ahli Parlimen sebelum mengambil langkah menuntut jawatan berkenaan, dan sokongan daripada Salleh dan Pandikar Amin seolah-olah menandakan langkah itu telah bermula.

Mengambil maklum Anwar menolak kemungkinan adanya pesaing bagi jawatan itu dalam temu bual tersebut, Azmi berkata, ia bertujuan memberikan mesej beliau memang pengganti Mahathir, selain memberitahu kesediaannya untuk menunggu selama dua tahun itu tidak boleh diubah.

Tempoh dua tahun itu berakhir pada Mei 2020.

“Saya tidak fikir Anwar akan menerima jawapan yang kabur sekarang setelah beliau menyebut garis masa yang spesifik,” katanya.

Dalam beberapa minggu ini, Mahathir dikritik oleh pembangkang dan beberapa pihak dalam PH berkaitan beberapa isu, antaranya penjualan aset kerajaan dan keputusannya untuk mempertahankan penceramah warga India Dr Zakir Naik.

Azmi berkata, perkembangan terbaru ini juga akan memberi tekanan kuat ke atas PH dan berisiko memecahkan gabungan politik itu kepada kem pro-Anwar dan pro-Mahathir.

James Chin dari Institut Asia di Universiti Tasmani berkata, beliau percaya Anwar memberi amaran kepada pencabarnya berhubung jawatan perdana menteri.

Beliau berkata, laluan yang perlu dihadapi presiden PKR itu tidak mudah kerana terdapat “banyak faktor dan permainan” yang wujud, dengan menyebut kerjasama antara PAS dan Umno adalah salah satu daripadanya.

“Jika Umno dan PAS boleh meraih sokongan orang Melayu luar bandar, Anwar akan berdepan masalah kerana banyak pihak dalam PH percaya bahawa hanya Mahathir boleh mengalahkan Umno dan PAS di kawasan berkenaan,” katanya lapor FMT

16 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Bakal PM ke 8 Aljub pooojaan hati KD Jon Doe Pomen Bawah Tanah Kriss Berayon Budak Suman

  Dolu

  Hari ini ke Putar Jaya esok minyak turun...!!

  Dolu-dolu

  Beri saya masa 2 minggu..!! 2 Minggu masalah Kg Buah Pala selesai... kikiki .. yer mme selesai segala buah pala pun x nnpk lagi.. kikikiki..!!

  Sekarang...!!

  MA63: Anwar Saya jamin..!! masalah akan selesai bila jadi PM... lu fikir la sindri...!!!kikikikiki..

  ko rase cannerr..!!


  #buymuslimfirst

  ReplyDelete
 2. Anwar bukan berebut tapi Anwar menuntut jawatan PM. Kan tak ada saingan atau nama lain di calunkan... Yang akan jadi sebab perebutan ia lah apabila Tun M pun nak jawatan tersebut.

  Yang berebut ialah Tun M.

  Tak ada salah nya Anwar tuntut janji..

  Anwar ke Sabah bukan sebab nak kuat kan sokongan untuk jadi PM tetapi untuk melemahkan kerjasama UMPAS . Itu lah bijaksana nya Anwar.

  Dalam UMPAS sibuk dengan Perpaduan Ummah Anwar dah buat kerja. Anwar boleh cakap saya akan jadi PM....

  Hadi nak cakap apa? Saya Lobai...

  ReplyDelete
 3. Sekiranya nasib menyebelahi Anwar menjadi PM, percaya lah ramai lagi yang akan memyuarakan sokongan samada dari UMNO mahu pun dari PAS.

  Pendekatan dan cara Anwar berpolitik membuat kan ramai yang akan menyokong nya.

  Kerana itu lah UMNO dan PAS awal-awal lagi cuba menghasut Tun Mahathir supaya terus kekal sehingga akhir penggal.

  UMPAS hanya menumpu pada ummah tetapi Anwar menumpu pada semua rakyat di Semenanjung, Sabah dan Sarawak..

  ReplyDelete
 4. PANJI PENYATUAN NASIONAL@UMMAH KEMBALIKAN KERAJAAN KHALIFAH @ TERSUNGKURNYA KERAJAAN FITNAH PH

  IMAM Al-Ghazali pernah memberi amaran: agama dan kekuasaan itu ialah kembar yang tidak boleh dipisahkan. Agama ialah asas, kekuasaan pula ialah pelindung.

  Allah juga memberi ingatan keras dalam tiga surah berikut: ‘Surah As-Saff ayat 9: Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad ﷺ) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Ia memenangkannya dan meninggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya’.

  Surah Al-Fath ayat 28: ‘Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad ﷺ) dengan membawa hidayah petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), supaya Dia memenangkannya dan meninggikannya atas segala bawaan agama yang lain; dan cukuplah Allah menjadi Saksi (mengenai kebenaran apa yang dibawa oleh RasulNya itu)’.

  Surah At-Taubah ayat 33: ‘Dia lah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya’.

  Kontroversi serangan ke atas pendakwah perbandingan agama terkemuka iaitu Dr Zakir Naik membawa seribu satu hikmah di bumi Malaysia.

  Kontroversi Dr Zakir Naik sebaliknya membangkitkan arus kuasa Islam di Malaysia ke segenap pelosok warga.

  Bangkitnya umat Islam Malaysia mempertahankan dakwah Dr Zakir Naik bukan sahaja diterajui parti politik seperti Parti Islam Se-Malaysia (PAS) dan UMNO, bahkan juga didukung kuat oleh para mufti dan pendakwah muda dan badan bukan kerajaan.

  Paling membanggakan kita tentulah keberanian para pendakwah muda seperti saudara Firdaus Wong Wai Hung (Multiracial Reverted Muslims), Dr Kamilin Jamilin (pakar kajian Hadis), dan juga saudara Yusuf Azmi (Pertubuhan Pengguna Semboyan 1Malaysia) yang tidak gentar dengan gerakan antidakwah Dr Zakir Naik – meskipun menyedari betapa sebahagian daripada pembenci itu memegang kuasa yang bukan sedikit dalam kerajaan.

  AWAS TANGAN LIBERAL COMAMGO PLURALIST MURTAD CUBA SABOTAJ PERPADUAN UMAH

  Hakikatnya, hari ini PM ke 7 Malaysia menghasut masyarakat Melayu Islam akan terus dibiar sengsara oleh Dr. Mahathir dan akhirnya seluruh ummah akan ditundukkan pada DAP...

  Kita nak kembalikan Malaysia balik kepada majoriti, bukan majoriti dipecahkan untuk minoriti memerintah!!!

  Cuba fikir, lojikkah Dr. Mahathir nak satukan ummah jika seumur hidup membenci PAS melampau sangat?

  Ada personaliti korporat kata Dr. Mahathir nak betulkan balik hala tuju agenda untuk majukan orang Melayu...

  Agenda PM ke 7 cuba sabotaj dan hijack Perpaduan Umah srmata untuk sokongan orang Melayu sahaja. Bila Melayu sokong semula PM ke 7 maka kaum Melayu akan dihina dan caci dengan kata kata Melayu Malas, Melayu Tak tahu berniaga kecuali anaknya, melayu subsidi dll. PM ke 7 akan kembali mengayakan kroni dan taukeh Cina semula. Ini fakta bangsat PM ke 4 dan ke 7.

  Dah kaya tak nampak kesusahan dan masaalah rakyat...

  BANG NON MINTA ZAKIR NAIK DUDUK DAN DIAM
  DAKWAH ZAKIR NAIK BERATUS RIBU MASUK ISLAM
  BILA BANG NON GI HOTEL SONDOL DEPAN BELAKANG
  BANG NON GI KUIL JADI SAMI GEREJA JDI PADERI MASJID JDI IMAM
  BERAPA BANYAK BANG NON MURTADKAN DNG PLURALISMA HARAM..!??

  Sebaliknya, Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersetuju dengan pendekatan Dr Zakir Naik dan mendakwa Dr Zakir Naik memberi masalah: “kita nak tolong dia tapi dia beri masalah pula”.

  #buymuslimproduk

  ReplyDelete
 5. Banyak negara asing bukan Kerajaan Islam tapi ramai jugak beragama Islam dan menjadi Islam.

  Kuasa tu bukan sekadar politik semata-mata... Tu sebab Nabi berniaga..

  ReplyDelete
 6. Ayat Firman tu bukan untuk Zahir Naik... Untuk Muhammad.

  Kalau di dalam kan lagi.. Ada kesalahan Zahir Naik. Dia di beri peringatan supaya jangan berlebih-lebih sehingga lari dari niat asal nya.. Mungkin dia juga berbangga kerana telah mengislamkan beribu-ribu orang.. Mana tahu?

  Ilmu dan kebolehan dia memang hebat.. Semoga dia mendapat pengajaran dari kejadian yang menimpa dia.

  Satu lah nak bagi pendapat. Bila orang bertanya dan berhujah dalam hal agama.. Tolong lah jangan bertepuk tangan dan tersinghih-senggih apabila hujah nya di patah kan... Orang yang bertanya tu bukan datang berkumpulan...

  Pendekatan.. Sekarang bukan nak jadikan orang Islam bertambah tetapi sekarang nak bukti kan kebenaran Islam dan Al Quran.. Ins sya Allah.

  ReplyDelete
 7. Kita nak kembalikan Malaysia balik kepada majoriti, bukan majoriti dipecahkan untuk minoriti memerintah!!!

  Selagi UMNO dengan UMNO nya....
  Selagi PAS dengan PAS nya.....

  Selagi itu lah majoriti menjadi minoriti.

  Bayangkan lah dua parti melayu kekal dengan dua parti... Pelik kan.

  Sepatutnya jadi satu parti... Itu lah parti melayu. Itu lah parti Islam.

  Ujud nya perpaduan tak semestinya ujud nya persaudaraan yang sejati.

  Wallahhuaqlam

  ReplyDelete
  Replies
  1. 10.45

   red bean army kau nak tulis ape sebenarnya nih...!??


   kikikiki...

   Delete
 8. Nuar n Nalla kwan baik dolu2..ingat x?September 19, 2019 at 10:56 PM

  Nuar ni cm "reserve" pnjaga gol bolasepak..

  Utk penuhknn koata je dlm snarai plyer..

  Hahahaha

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mana-mana pasukan...
   Atau mana-mana permainan...

   Mesti ada plan back up...

   Dan Lu silap.. Anwar bukan Goalkeeper... Anwar penyerang barisan depan..

   Mat Yo tak boleh main se penuh masa ... Cukup masa.. Kena keluar..

   Delete
  2. 11.33

   Lu pun silap

   Anwar penyerang barisan depan dan 'belakang'

   ini baru betul

   kikikiki..

   Delete
  3. Asal sebut depan je.... Lu terus ingat 'belakang'.

   Ada apa-apa ke?

   Pantang kot tengok 'belakang'..

   Delete
  4. waaa lu sudah panas montot woo..

   takot 4 inci ke dalam wooo..

   kikikiki

   Delete
 9. Betul ke PIAGAM dah kata nya di tukar sebagai BERAGAM?

  Memang tabiat semula jadi orang yang suka cakap bohong..

  ReplyDelete
 10. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Kota: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik bisnis
  Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

  Aplikasi / Pusat Kontak
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post