Sokong Syed Husin, Tun M Reformist Palsu - Ezam


Kenyataan keras dan tegas Dr Syed Husin semalam pasti mengundang pelbagai reaksi.

2. Beliau memberi peringatan jelas kepada pelopor dan pejuang Reformasi bahawa mereka wajib terus kental dan tegas pertahan prinsip dan semangat reformasi.

3. Kedudukan dalam kerajaan tidak boleh menjadi alasan untuk mereka kendur daripada terus berjuang melakukan perubahan dan reformasi didalam negara ini lebih2 lagi dalam keadaan ekonomi yang semakin parah, yang kaya terus kaya, elit terus bermaharajalela dan rakyat biasa semakin melarat dan papa kedana.

4. Syed Husin mempunya asas moral untuk memberi teguran keras ini. Beliau pelopor sebuah perjuangan rakyat yang panjang. Menjadi korban dan mangsa regim zalim. Pernah hilang hak meneruskan kerjaya mendidik sesuai kelayakannya yang cemerlang.(menerima PhD di LSE,universiti terkemuka dunia). Dan pernah dihumban dan merengkok bertahun2 didalam penjara.

5. Saya mendokong penuh kenyataan beliau. Sebagai seorang yang pernah memainkan peranan kecil di awal era reformasi saya dan ramai sahabat2 seperjuangan dapat merasakan concern dan keperihatinan Syed Husin didalam mempastikan agenda reformasi terus dijulang di negara ini.

6. Dalam suasana negara yang semakin celaru dan keliru, dengan percaturan jahat kelompok elit yang sekarang berada diluar kerajaan dan juga sebahagian daripadanya berada didalam kerajaan sendiri yang mula memainkan sentimen sempit bangsa dan agama, sikap dan tindakan Syed Husin dan setiap pejuang tulen reformasi mesti disokong, diperkuat dan diperhebatkan demi kelangsungan cita2 kita melihat perubahan dan reformasi benar2 berlaku di negara ini.

7. Reformasi, islah adalah tuntutan agama dan sirah, teladan jelas yang pernah di tunjukkan dengan jelas oleh Rasul2 Agung kita Nabi Ibrahim AS dan Muhammad SAW. Melawan penguasa yang melanggar perintah Allah SWT dan tidak menjunjung prinsip keadilan adalah satu kewajiban dan asas bagi perjuangan reformasi.

8. Pada hemat saya perintah Allah yang paling relevan didalam konteks dunia hari ini khususnya di Malaysia dimana kelompok elit terus berkuasa dan kaya raya manakala rakyat biasa semakin terhempit adalah Firman Allah yang jelas didalam Al Quran Surah Al Hasyr ‘Jangan biarkan harta kamu hanya berlegar2 dikalangan orang2 kaya dan berkuasa dikalangan kamu’.

9. Maka, saya menyeru seluruh jiwa yang benar2 menghayati semangat dan prinsip reformasi ini bangkit mendokong kenyataan dan peringatan Syed Husin ini demi mempastikan semangat dan cita2 murni dan sebenar reformasi dan islah ini tidak dikhianati dan dirompak oleh kalangan mereka yang mengaku kononnya mahu melakukan reformasi tetapi sebenarnya sama sekali tidak berbeza dengan agenda musuh2 reformasi dan islah itu sendiri.

10. Saya gesa pemimpin2 reformasi palsu hari ini termasuk PM berhentilah menipu rakyat dengan pernyataan2 palsu dipentas dunia dan PBB kononnya pejuang keadilan dan menentang kezaliman. Tidak ada maknanya bercakap soal maruah sekiranya rakyat semakin merempat dibumi sendiri ,menteri2 anak emas dan anak sendiri yang berlaku sumbang dan songsang terus menjadi menteri. Memalukan.

10. Tun Mahathir jelas gagal mempertahankan prinsip dan semngat reformasi samada secara sengaja atau tidak. Dan atas semangat dan prinsip reformasi dan demi kelangsungan hidup rakyat miskin yang semakin terhimpit saya menyarankan agar Tun Mahathir berhenti daripada jawatan PM dalam kadar segera agar proses reformasi sebenar boleh dilaksanakan tanpa tangguh lagi.

Mohamad Ezam Mohd Nor
30 Sept 2019, 1 Safar 1441H.

3 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. KONGRES BARUAH MELAYU REFORMIS PALSU

  Kongres Maruah Melayu? Macam mana bleh anjurkan kongres ni kalau penganjur pun tak bermaruah bersekutu & bersekongkol dgn DAP..!?

  Terang2 nk menghapuskan hak Melayu? Please laa, tak payah la nak memperbodohkn Melayu yg skrg ni ramai dah bermuafakat dlm Perpaduan Ummah.

  Pada pemimpin2 reformasi palsu hari ini termasuk PM ke 7 berhentilah menipu rakyat dengan pernyataan2 palsu dipentas dunia dan PBB kononnya pejuang keadilan dan menentang kezaliman.

  TAK GUNA CAKAP BERGEGAR GEGAR
  KALAU EKOR BERGELUMANG DNG TAIK
  TAK PAYAH NAK ACAH ACAH POWER
  KLU PIBG LAGI POWER DARI MAHATAIK

  Tidak ada maknanya bercakap soal maruah sekiranya rakyat semakin merempat dibumi sendiri ,menteri2 anak emas dan anak sendiri yang berlaku sumbang dan songsang terus menjadi menteri.

  Rais Yatim orang kuat Tun M(Mangkok) sendiri menyatakan bahawa..

  “Hari ini...Melayu jahanamkan Melayu.”

  Apa maksud Rais Yatim orang kuat PBBM ni..!?

  Rais: “Ka­lau DAP dikatakan akan memusnahkan hak Melayu, realitinya saya tak fikir DAP ada kekuatan seperti itu yang difikirkan banyak pihak.

  “Saya tak fikir DAP kuat tapi kalau ditolong oleh orang Me­layu, berkemungkinan besar politik Melayu akan hancur...akan ke hilir, kekuatan bangsa Melayu dan Islam akan lemah.

  Tapi kalau setakat DAP berkokok, berkotak-katik, saya tak yakin (Melayu akan musnah).

  “Cuma kalau Dr. Mahathir di pihak sana (Pakatan Harapan) bawa fikiran DAP, Melayu akan jahanam...

  "Inilah yang jahanamkan Melayu...puncanya Melayu itu sendiri.”

  Setahu Rais, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) yang dikepalai Dr. Mahathir tidak ada peta Melayu dalam mindanya...!!!

  APA GUNA SEBUT PASAL MARUAH
  TAK PAYAH MENYALAK MCM HANJING
  ACAH ACAH POWER HARAMJADAH
  KALAU TELO KAU TOPDOG CLAMPING

  ....Sungguh Memalukan...!!

  Awat, konon kongres ni nk mengaburi Perpaduan Ummah ke? Mcm mn penganjur boleh jd Melayu bermaruah kalau semua pemimpin2 Melayu dlm PH tutup mulut bila hak Melayu & Islam dihina terang-terangan?

  APA GUNA KATAKAN MARUAH ISLAM
  IMAN AKIDAH KAU GADAI SUMA LAH..!
  PLURALIST COMANGO SYIAH DIGENGGAM
  LGBT GAY DEPAN BELAKANG BELASAH

  Bermaruah ke kalau ramai pemimpin2 dlm PH ahli semburit, LGBT & pengkhianat Melayu?

  kita khuatirkan ialah (kemunculan) Melayu Baharu dalam PKR seperti Anwar Ibrahim, Nurul, Marina Gereja, G 25, Rafizi dll. Ramli yang akan bawa pemikiran kononnya Me­layu progresif tapi liberal, anutan COMANGO toksik dan Pluralisma Agama (Murtad)

  Mungkin dh terdesak kut sebab trend semasa Melayu Islam ramai menyokong Perpaduan Ummah...

  ReplyDelete
 2. Setakat jadi barua dap..tak perlu..nak reformasi pun jangan la bekerjasama dengan dap ..harap sepenggal

  ReplyDelete
 3. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Kota: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik bisnis
  Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

  Aplikasi / Pusat Kontak
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post