Ini Jawapan Kenapa SPR Pilih 16 Nov Sebagai Tarikh PRK Tg Piai..


SPR pagi tadi mengumumkan tarikh penamaan calon bagi parlimen itu pada 2 November manakala hari mengundi pula pada 16 November ini menyebabkan UMNO dan MCA tak puas hati.. 

Kerana Perhimpunan Agung Umno yang akan berlangsung dari 13 hingga 16 November dan MCA pula ada 2 dan 3 November.

Setiausaha Agung Umno Annuar Musa meluahkan rasa tidak puas hati terhadap tarikh PRK parlimen Tanjung Piai yang ditetapkan SPR itu.
“Dalam banyak-banyak tarikh yang ada, SPR mempunyai pilihan yang banyak tetapi dengan sengaja pilih tarikh itu. 
“Kita anggap SPR seperti mempunyai niat yang tidak berapa baik terhadap salah satu parti yang sudah tentu akan terlibat dalam pilihan raya tersebut,” katanya.
Manakala MCA yang mempersoalkan pemilihan tarikh mengundi dan tempoh berkempen kerana tarikh itu bertembung dengan perhimpunan agung parti itu.
“Kalau dari sudut matematik, ini soalan kebarangkalian! 
“Hitungkan kebarangkalian PRK Tanjung Piai bertembung dengan Perhimpunan Agung MCA dan Umno. 
“Jawapannya ialah 0.00000001 (peratus),” katanya.
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Azhar Azizan Harun menafikan dakwaan mereka itu kononnya beliau sengaja memilih tarikh yang sama dengan perhimpunan agung Umno dan MCA.

“SPR mempunyai 60 hari dari tarikh kekosongan yang ditetapkan untuk laksanakan pilihan raya kecil (PRK) ini. Tempoh 60 hari ini tamat pada 23 November.

“Cuti mingguan Johor ialah Jumaat dan Sabtu. PRK tidak patut diadakan pada Jumaat kerana umat Islam wajib sembahyang Jumaat. Hari Ahad pula ialah hari bekerja di Johor. Jadi, cuma hari Sabtu yang boleh digunakan untuk PRK ini.

“Dari hari tersebut, terdapat lapan hari Sabtu yang boleh diadakan PRK. Mari kita selidiki kesesuaian tarikh tarikh ini,” katanya.

Beliau seterusnya memberi lima senario berhubung tarikh-tarikh yang dicadangkan itu.

"(Hari) pencalonan pada 5 Oktober dan hari mengundi pada 19 Oktober. Ini tidak sesuai kerana 5 Oktober adalah Hari Hol Almarhum Sultan Iskandar. 
"(Hari) pencalonan pada 12 Oktober dan hari mengundi pada 26 Oktober . Ini juga tidak sesuai kerana sambutan Deepavali adalah pada 27 Oktober. Tempoh berkempen juga akan berada sepanjang tempoh cuti Deepavali," katanya. 
Manakala hari pencalonan pada 19 Oktober dan hari mengundi pada 2 November juga tidak sesuai. 
Ini kerana menurut Azhar, tempoh berkempen turut berada di dalam masa cuti Deepavali.

Lagipun, katanya jika hari mengundi adalah pada 2 November, maka undi awal terpaksa dijalankan pada 28 Oktober, iaitu sehari selepas cuti Deepavali. 
“Jadi yang tinggal hanyalah penamaan calon pada 2 November dan hari mengundi pada 16 November. 
“Itulah tarikh yang paling sesuai setelah mengambil kira faktor-faktor cuti umum dan fakta bahawa hari minggu Johor ialah Jumaat dan Sabtu,” katanya. 
Menurut Azhar, SPR tidak mahu mengadakan PRK pada Sabtu minggu berikutnya iaitu 23 November kerana ia adalah hari terakhir dalam tempoh 60 hari. 
Katanya, ini akan memberi margin tujuh hari sekiraya berlaku apa-apa yang tidak terduga yang menyebabkan PRK tidak dapat dijalankan pada 16 November,” katanya. 
Menurutnya, SPR tidak berniat untuk menyusahkan pihak pembangkang, khususnya, Umno dan MCA yang akan mengadakan perhimpunan agung parti masing-masing pada tarikh berkenaan. 
“(Justeru), segala kesulitan amatlah dikesali,” katanya.
Sumber laporan dari SINI

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Tak kesah bila pon tarikh.
  Tak akan undi lagi dah pakatan semburit.
  Parti kepunyaan tun mangkok
  Ayuh kita akan pastikan jatuh tersungkoq!!!

  ReplyDelete
 2. Syabas, tuan, indah dan sopan bahasa tuan. Beruntunglah ibu bapa tuan melahirkan tuan ke dunia ini. Saya doakan ibu bapa tuan masuk Syurga. Amin.

  ReplyDelete
 3. PADAN SSGT LAH TU SUMA SEPADAN
  KEPALA PENIPU VS KEPALA PROMPAK
  AKU SAJA JER NAK MEMBATU APIKAN
  DOLU MATO LOBAM ESOK MUNGKIN GIGI RONGAK

  KIKIKIKIKI..

  ReplyDelete
 4. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Kota: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik bisnis
  Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

  Aplikasi / Pusat Kontak
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post