Lantik Anwar Menteri Kanan Dahulu...


Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim dinilai layak untuk menjawat jawatan sebagai menteri kanan pada ketika ini berbanding melantik beliau sebagai Perdana Menteri serta-merta.

Pengerusi Majlis Eksekutif Kelab Bunga Raya, Muzzammil Ismail berkata, kredibiliti dan kepakaran Anwar mampu menjawat jawatan berkenaan memandangkan beliau sebelum ini merupakan Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri.

“Tidak perlu lantik Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri serta-merta. Tidak perlu menambah defisit kepercayaan rakyat. Sebaliknya Tun Dr Mahathir Mohamad boleh berbesar hati melantik Anwar sebagai menteri kanan sehingga akhir penggal.

“Beliau calon yang paling layak kerana pernah menjadi Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri sebelum ini. Semua pihak perlu lebih matang dan meletakkan agenda pemulihan kerajaan sebagai perkara besar,” katanya melalui kenyataan hari ini.

Beliau yang juga merupakan Exco Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) berkata, jika Dr Mahathir boleh berlapang dada memberikan jawatan Menteri Kanan kepadanya, maka Anwar boleh memberi timbal balik positif dengan menggugurkan permintaan dan harapan untuk dilantik sebagai Perdana Menteri kelapan.

“Anwar berjiwa besar dan kita percaya beliau sudah pasti tidak mahu melihat polemik di mana rakyat menganggap pemimpin kerajaan sedang bergaduh berebut kuasa berbanding menonjolkan prestasi terbaik,” katanya.

Dalam pada itu, ketika mengulas gesaan bekas Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali, yang mendesak peralihan kuasa pentadbiran negara dilakukan segera Muzammil berkata, ucapan berkenaan lebih bersifat menghasut yang berkecenderungan membunuh masa depan Anwar.

“Status peralihan kuasa pentadbiran negara seperti yang disebut-sebut pihak tertentu semakin penuh dengan toksik dan liabiliti kepada pengukuhan politik PH (Pakatan Harapan),” katanya.

Sabtu lalu, Syed Husin mendakwa hasrat Dr Mahathir untuk berundur daripada jawatan Perdana Menteri sekurang-kurangnya tiga tahun lagi akan membunuh PH kerana Anwar tidak mempunyai masa mencukupi untuk berkempen dan mengatur sebarang rancangan.

Beliau dilapor berkata, kenyataan Dr Mahathir dalam dialog anjuran Majlis Hubungan Luar di New York baru-baru ini, menyebabkan beliau secara peribadi tidak mempercayai Dr Mahathir.

Ketua Pemuda Harapan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kemudiannya membidas kenyataan Syed Husin sambil menyifatkan kenyataan itu tidak bertanggungjawab dan terpesong daripada keputusan Majlis Presiden PH.

Ini kerana katanya, tiada langsung tempoh dua tahun ditetapkan bagi peralihan jawatan Perdana Menteri dinyatakan dalam dokumen ditandatangani Majlis Presiden PH.

Malah katanya, Dr Mahathir perlu diberikan ruang untuk mentadbir negara dan berundur secara terhormat kerana beliau dipilih oleh rakyat sebaliknya bukan sentiasa menggesa supaya Ahli Parlimen Langkawi itu melepaskan jawatannya secepat mungkin lapor Sinar

4 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. MENTERI KANAN BAPE PULOH PLAK GAJI NYA TUHH..?
  KIRI GAJI BINI KANAN GAJI ANAK BLKG GAJI LAKI..
  FUYOO TIAP TIAP BOLAN BOLE BUAT KENDURI
  HASIL CIPUT BABI NAK GAJI BESO GILA BABI


  PUIIIIII...!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hang komen apaa bongok. Tak ngaji ke dulu...

   Delete
 2. DS Anwar seorang pejuang sejati berjiwa besar tetapi diragui musuh dan diambil kesempatan oleh yang berkepentingan. Sejarah perjuangan beliau penuh dengan perjalanan di atas duri dan onak. Ngok ngek supaya beliau ditawarkan menteri kanan (Sinar Harian Okt. 1, 2019) nampak sangat sendaan seolah-olah beliau kebulur jawatan dan gila kuasa. Lebih baik (dalam fikiran saya) DS Anwar menyepi dan berhijrah sementara tinggalkan Malaysia, pilih perkampungan sederhana elit di Oxford misalnya. Memang dapat diramalkan apa pun yang akan dilakukan oleh beliau akan dijadikan isu samada baik atau buruk. Kisah Lukmanul Hakim, anaknya dan seekor keldai akan terus diputar sehingga qiamat. Anggaplah kita seumpama doktor yang masuk kampung tradisional dikesampingkan oleh masyarakat kerana kehebatan pengaruh bomoh. Bila mengenangkan nasib DS Anwar dan membandingkan dengan nasib Bakri Zain lakonan Dato’ Rosyam Noor dalam telefilem berjudul wakaf dosa, hati saya sangat tersentuh, akibat kekejaman fitnah di media social Bakri Zain telah kehilangan segalanya sekelip mata, hatta isterinya, seorang daripada anaknya dan masyarakat yang selama ini meyanjung bertindak lebih kejam lagi daripada pemfitnah pertama. Bakri Zain sangat menderita hingga akhirnya meninggal dunia dalam keadaan duduk bersandar seorang diri.

  ReplyDelete
 3. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Kota: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik bisnis
  Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

  Aplikasi / Pusat Kontak
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post