Rakyat Semakin Tidak Mampu Miliki Rumah...


Ketidakmampuan rakyat Malaysia untuk memiliki perumahan berasaskan nilaian harga semasa adalah sangat serius berdasarkan piawaian standard antarabangsa.

Pengarah Jabatan Pemantauan dan Pengawasan Kewangan Bank Negara Malaysia (BNM), Qaiser Iskandar Anwarudin berkata, piawaian standard antarabangsa itu dikemukakan Demographia dan diperakui Bank Dunia, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan Universiti Harvard, Amerika Syarikat.

Menurutnya, kebanyakan rakyat Malaysia tidak mampu untuk membeli rumah baharu dilancarkan kerana harga purata hartanah baharu bernilai RM417,262 berbanding harga maksimum rumah mampu dimiliki mereka hanya bernilai RM282,000.

"Tahap ketidakmampuan rakyat Malaysia untuk memiliki rumah masih menjadi faktor penghalang utama kepada mereka untuk memiliki rumah sendiri.

"Sebuah rumah dianggap mampu milik sekiranya harga ditawarkan tidak lebih daripada tiga kali ganda pendapatan tahunan isi rumah.

"Mengikut faktor kemampuan rakyat berdasarkan median multiple, harga rumah di Malaysia pada 2016 berada pada kadar 4.4 berbanding 3.9 pada tahun 2012, bermakna kadar ketidakmampuan rakyat membeli rumah sendiri semakin meningkat," katanya pada sesi taklimat penerangan bersama media mengenai tajuk 'Household Indebtedness di Sasana Kajang di sini hari ini.

Lebih mengejutkan, Qaiser Iskandar mendedahkan hutang isi rumah rakyat Malaysia kini berada pada tahap 82.2 peratus daripada kadar pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sekali gus antara tertinggi di rantau Asia.

Laporan penuh sila baca di SINI

8 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Kuan Yau ‘Super Stupid Superman’ – Syed Saddiq dan Ronie Liu atok Paper of Tiger

  Maka jalan terbaik sekiranya masih ada maruah Tun harus kekal hingga akhir penggal

  Ada sedikit kepelikan berkenaan orang orang bersatu ini.

  Dengan umno Atok dorang gaduh, dengan pkr atok dorang gaduh, dengan dap atok dorang gaduh, dengan pas atok dorang lagi lah gaduh dan yang paling hebat ialah sesama sendiri pun dorang gaduh.....kikikiki.. bodoss..!!

  Satu kenyataan Ronnie Liu DAP Tun 'The Tiger Paper' yang TIDAK dilaporkan oleh mana-mana media ialah :

  "Sementara pemimpin-pemimpin lain di Harapan menyeru dasar tindakan affirmative berasaskan keperluan yang akan membantu semua rakyat Malaysia tanpa mengira kaum atau agama, Mahathir adalah untuk meneruskan dasar bumiputera. Ia sebaliknya dengan harapan Harapan." (Terjemahan)

  Maksudnya, Ronnie Liu DAP kata Pakatan Harapan perjuangkan kesamarataan dan tidak akan teruskan dasar bumiputera!

  MANA PERGI ADUN EXCOO AWAK YB ATAU AKO YB
  PEMUDA BERSATU MELAKA DAH BAKAR BENDERA DAP
  WALAYEY INI KALI BETUL2 ATAU SAJA NAK GELI2
  APA2 PUN POPCORN TAMBAH TEPUK KASI PADU KALI INI

  kikkkikikiki...!!

  KAH KAH WOII APO NI GADOH GADOH
  SESAMO SINDRI PUN NAK GADUH KER.!
  HAAHH APA LAGI SILA LA GADOH BODOH.!
  POP CORN TAMBAH TEPUK PADU KASI ROBOH YER..!!

  KIKIKIKI...

  Tindakan Kurator Muzium Kebudayaan Komik Asia, Hew Kuan Yau menghasilkan buku komik “Inisiatif Jalur dan Jalan Meraih Manfaat Bersama” dan melabelkan penyokong Melayu menyokong komuniti Uighurs sebagai radikal dibidas Menteri Belia dan Sukan.

  Sambil menyatakan kekesalan dengan kenyataan penyokong DAP yang lebih dikenali sebagai Superman itu, Menteri Belia dan Sukan menyifatkan Kuan Yau sebenar Super Stupid Superman dalam ciapan Twitter beliau hari ini.

  [12:39 PM, 10/20/2019] Khairul Shamlie: “Saya akan ulang pendirian saya pada tahun 2016. Dia memang “Super Stupid Superman”.Dahulu (2016), kata South China Sea milik China, sekarang melabel penyokong Melayu yang menyokong komuniti Uighurs sebagai “radikal”.

  “If this is not racism, i don’t know what is ((jika ini bukan rasis, saya tak tahu apa yang lagi)..menjijikkan,” kata Syed Saddiq meluahkan kekecewaannya.

  MAZLE INI POJAAN RETIS DINA SHIELA CT
  DIAM BILA KOMIK TAROK SESAMA SINDRI
  HAH POPCORNTAMBAH TEPUK KUAT ATI
  HAAH APA LAGI SILE HANTAM KUAT LAGI

  KIKIKIKI..

  Beliau turut memuat naik beberapa keratan buku komik yang dihasilkan Superman dan artikel portal berita tempatan memetik kenyataan aktivis iaitu ‘DAP harus mendisiplinkan Super Stupid Superman’.

  Begitu juga Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) berkata, pendirian Asmuni jelas bercanggah dengan Mufti Perak yang menyokong penuh BMF dengan hujah serta dalil yang kuat.

  “Jauh sekali jika dibandingkan dengan ‘alasan’ yang diberikan oleh YB Asmuni ini. Pendirian beliau yang 'bacul' sebegini, jelas beliau tidak layak menjadi Exco Agama dan kelemahan beliau ini dilihat seolah-olah sedang dipergunakan oleh pihak tertentu sahaja.

  FORMULA MUDAH TURUN HARGA YEKK.!
  BUY MUSLIM PRODUCT ITULAH JAWAPAN
  ADA EXCO BACUL BANGANG BERTINGKEK
  INI BARUA PATUT DIHUMBAN LAM JAMBAN

  #formulaturunhargabarangBMFokey..!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pandai nya dia ni tulis karangan. Ingatlah kita dh masuk akhir zaman. Fitnah tersebar dgn cepat. Jgn sampai kita org muslim yg menjadi penyebarnya.

   Delete
  2. Superman Taik disokong oleh Jagoan Taik. Taik dgn Taik berpisah tiada.

   Delete
 2. manifesto zam zam ala ka zammmmOctober 25, 2019 at 10:57 AM

  kalid gtau "rumah" kg baru nnti murah..

  BELI harga MELAYU, jual harga melayu gak...

  xabis2 nk KENCING rkyat lgi..

  MANIFESTO da tunai ke belum?

  selesai dulu MASALAH MANIFesto bru BELI TANAH kg baru..

  ajak kak pidah AP KRETA pkir hal beli tanah..

  hihkhihik

  ReplyDelete
 3. Dorang ni dah jadi kerajaan barulah terserlah kebodohan masing2. Dulu masa pembangkang relek je hentam sana hentam sini. Buat tuduhan sesuka hati. Hah sekarang terkial kial nak jawab nak selesaikan masalah. Elok jadi pembangkang je kan senang.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inilah yg dikatakan Cakap Tak Serupa Bikin...Kih5

   Delete
 4. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Kota: _______________ Malacca
  pekerjaan: _ Pemilik bisnis
  Setiap pemberitahuan: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, harap berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya telah bertemu banyak pemberi pinjaman palsu di internet, saya tipuan saya hampir menyerah, sampai saya bertemu seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa stres, jadi dia memperkenalkan saya pada PERUSAHAAN PINJAMAN AASIMAHA ADILA AASIMAHA ADILA yang sah, saya mengajukan permohonan untuk Rm1, 3 juta. Saya memiliki pinjaman dalam waktu kurang dari 2 jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. Saya sangat senang karena saya diselamatkan dari menjadi miskin dengan hutang. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda.

  Aplikasi / Pusat Kontak
  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete
 5. Are you desperately in need of a hacker in any area of your life??? then you can contact; ( HACKINTECHNOLOGYatGMAILdotCOM ) services like; -hack into your cheating partner's phone(whatsapp,bbm.gmail,icloud,facebook, twitter,snap chat and others) -Sales of Blank ATM cards. -hack into email accounts and trace email location -all social media accounts, -school database to clear or change grades, -Retrieval of lost file/documents -DUIs -company records and systems, -Bank accounts,Paypal accounts -Credit cards hacker -Credit score hack -Monitor any phone and email address -Websites hacking, pentesting. -IP addresses and people tracking. -Hacking courses and classes CONTACT THEM= .HACKINTECHNOLOGYatGMAILdotCOM WHATSAPP +12132951376(WHATSAPP) my services are the best on the market and 100% security and discreet work is guarante

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post