Tak Cukup Bukti, Anwar Tak Didakwa


JABATAN Peguam Negara tidak akan mendakwa Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim atas dakwaan serangan seksual terhadap Muhammed Yusoff Rawther kerana kekurangan bukti.

Dalam satu kenyataan hari ini, Peguam Cara Negara Engku Nor Faizah Engku Atek berkata, terdapat percanggahan fakta material yang tidak dapat menyokong sebarang pendakwaan mana-mana individu mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan, atau mana-mana seksyen lain di bawah Kanun yang sama.

“Kami juga mendapati tidak terdapat cukup keterangan untuk membuat pertuduhan mengenai laporan polis yang dibuat berdasarkan keterangan yang ada dalam kertas siasatan.

“Dalam hal keadaan yang demikian, kami bersetuju dengan saranan PDRM supaya kes ini ditutup,” katanya sambil menambah penyiasatan boleh dibuka semula sekiranya dan apabila terdapat keterangan baru.

Muhammed Yusoff Rawther dalam akuan bersumpah mendakwa kejadian itu berlaku di kediaman Presiden PKR tersebut di Segambut pada 2 Oktober tahun lalu.

Dia kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul pada 7 Disember bagi menggesa pihak berkuasa menyiasat dakwaan berkenaan.

Muhammed Yusof juga sudah melakukan ujian poligraf di Bukit Aman pada 17 Disember tahun lalu.

Anwar walau bagaimanapun menafikan dakwaan salah laku seks yang dilemparkan terhadapnya dan berkata pada tarikh berkenaan beliau sedang sibuk berkempen sempena Pilihan Raya Kecil Port Dickson.

Kenyataan Engku Nor Faizah tidak menyebut nama pengadu atau tertuduh, mahupun perbuatan yang dikatakan satu kesalahan itu.

Sementara itu, Engku Nor Faizah menjelaskan bahawa Peguam Negara Tommy Thomas tidak terbabit dalam kes itu kerana pernah dikaitkan dengan Anwar.

"(Peguam Negara) telah menarik diri daripada membuat apa-apa pertimbangan berhubung kes itu.

“Satu pasukan timbalan pendakwa raya di bawah pengawasan saya sudah diamanahkan untuk mengkaji keterangan dan selanjutnya membuat keputusan mengenainya,” katanya lapor Harian Metro

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

 1. Ambik jer tindakan segera dab bersihkan nama ko tu...
  Kalau bagus lagi ko buatlah majlis sumpah laknat menafikannya...
  Biar kaki fitnah ko tersedak jika ko benar2 tak salah..

  Raykat pon ingin juga melihat sejauh mana keberanian ko selama ini...hihihi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesian ko...dah tertinggal bas ada hati nak sindir orang...awal lagi dsai dah saman Yusuf, lepas dah tutup kes pun saman dia teruskan...apa lagi ko nak?

   Sumpah laknat kes macam ni tu mainan ah jib dengan orang orang yang dungu hukum je...as ah orang macam ko....

   Delete
 2. Tak cukup bukti bukan bermakna tak berlaku perkara tu. Cuma bukti yg ada tak cukup kuat utk buat pendakwaan.

  ReplyDelete
 3. AG n IGP ni asyik cerite KES liwat, rogol , 1mdb ,vbideo smburit, audio pintasan..

  GAJI n elaun beribu2..


  KES DASYAT punye xd ke??

  ReplyDelete
 4. Are you desperately in need of a hacker in any area of your life??? then you can contact; ( HACKINTECHNOLOGYatGMAILdotCOM ) services like; -hack into your cheating partner's phone(whatsapp,bbm.gmail,icloud,facebook, twitter,snap chat and others) -Sales of Blank ATM cards. -hack into email accounts and trace email location -all social media accounts, -school database to clear or change grades, -Retrieval of lost file/documents -DUIs -company records and systems, -Bank accounts,Paypal accounts -Credit cards hacker -Credit score hack -Monitor any phone and email address -Websites hacking, pentesting. -IP addresses and people tracking. -Hacking courses and classes CONTACT THEM= .HACKINTECHNOLOGYatGMAILdotCOM WHATSAPP +12132951376(WHATSAPP) my services are the best on the market and 100% security and discreet work is guarante

  ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post