Betulke DAP Jadi Punca UMNO Dan PAS Tak Mahu Sokong Tun M?


Petang semalam, Umno dan PAS mengadakan sidang akhbar bersama untuk mengumumkan bahawa mereka menarik balik sokongan mereka terhadap kerajaan perpaduan atas dua sebab.

Pertama, mereka tidak mahu berada dalam kerajaan perpaduan dengan DAP.

Kedua, mereka mahu semua ahli parlimen dari parti masing-masing diterima dalam kerajaan perpaduan dan bukannya hanya beberapa pemimpin yang terpilih.

Oleh kerana rundingan tidak menjadi, Umno dan PAS berkata mereka menarik balik sokongan mereka kepada Mahathir sebagai ketua kerajaan perpaduan.

Betulke Umno dan PAS menuntut supaya DAP dikecualikan daripada kerajaan perpaduan yang diketuai oleh Dr Mahathir Mohamad?

Ketua Biro Strategi dan Dasar Bersatu Rais Hussin ada jawapannya...

Bacalah..

Dalam temu bual dengan Astro Awani malam semalam, Rais berkata hanya ada dua syarat yang dikemukakan. 
Beliau berkata syarat pertama ialah Umno dan PAS mahu menjadi sebahagian daripada kerajaan campuran secara en bloc atau keseluruhan. 
Syarat kedua ialah mereka mahu menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan pada kadar segera. 
Iklan "Mereka mempersalahkan DAP untuk segala-galanya. Bagi saya, semua orang mempunyai kekuatan dan kelemahan masing-masing. Kita akan meningkatkan kekuatan dan mengatasi kelemahan yang ada.

"Mereka kata DAP adalah alasan mengapa mereka tidak dapat menerima kerajaan perpaduan, tetapi rundingan itu bukan begitu. Rundingan itu sangat jelas. 
"Pertama, en bloc, kedua, segera, fikirkanlah, mengapa mesti segera? Bukan dua atau tiga bulan kemudian? Kami fikir ini ada kaitan dengan kes mahkamah yang sedang dijalankan," kata Rais.

Laporan penuh bacalah di SINI

5 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. siapa KENCING siapa??February 26, 2020 at 3:44 PM

    nmpak cara cm madey plak kne GAME dgn nuar niii


    hihihihik

    TIPU kiri kanan n "makan keliling"

    ReplyDelete
  2. Sehingga Jam 3.30 ptg ini...

    Maklumat terkini, Pejabat Perdana Menteri sedang dikosongkan utk persediaan menerima Perdana Menteri baru...

    Insyaallah, pengumuman rasmi sedikit masa lagi...

    ReplyDelete
  3. Dia yg mulakan game dan bila tak menjadi...salahkan org pulak.
    Dah uzur dan nyanyuk!!!!

    ReplyDelete
  4. Lihat lah sekitar alam
    Dunia luas terbentang

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post