Koronavirus: Jumlah Kematian Meningkat Kepada 362


PIHAK berkuasa kesihatan di tanah besar China mengumumkan lebih banyak kes koronavirus yang berasal dari Wuhan dan kematian yang dikaitkan dengan penyakit yang merebak dengan cepat itu. 

Setakat jam 8 pagi Ahad, menurut laporan South China Morning Post, jumlah kes positif jangkitan koronavirus baru 2019-nCoV ialah 17,205 kes dengan 361 kematian.

Suruhanjaya Kesihatan Nasional China dipetik berkata, 2,829 kes baru dan 57 kematian dilaporkan di China pada Ahad, berbanding 2,590 kes baru dan 45 kematian pada Sabtu.

Daripada jumlah kematian yang baru dilaporkan, 56 adalah di wilayah Hubei - pusat kejadian wabak koronavirus itu - dan satu di Chongqing.

Di Hubei, jumlah kes yang disahkan positif meningkat kepada 2,103, dengan 56 kematian, meningkat dari 1,921 dan 45 pada Ahad.

Sekurang-kurangnya 171 kes telah dilaporkan di lebih 20 negara dan wilayah lain, termasuk Amerika Syarikat, Jepun, Thailand, Hong Kong dan Britain.

Di Filipina, seorang lelaki berusia 44 tahun meninggal dunia pada Sabtu, korban pertama di luar China akibat virus tersebut, menjadikan jumlah kesemuanya 362 kematian setakat ini lapor AstroAwani

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Aku rasa virus yg ada sekarang ni mmg ciptaan manusia. Disuntik kpd binatang agar ia merebak secara tersembunyi tanpa dpt dikesan olh manusia dan apbl manusia mkn haiwan tersebut maka berevolusi lh virus itu dan merebak kpd manusia. Teringat pulak cerita evolution dan cerita zombie. Hanya saintis yg hebat sj mampu memghasilkan virus yg boleh berevolusi. Aku bukan menuduh cuma firasat saja...ini kerja yahudi dan nasrani.

    ReplyDelete
  2. My name is Mrs.Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post