Pakatan Nasional Hanya Polemik Politik....


Setiausaha Agung Umno, Annuar Musa mengakui pembangkang pernah membincangkan isu pembentukan kerajaan baru sebagai persiapan menghadapi sebarang kemungkinan dalam pemerintahan kerajaan pimpinan Pakatan Harapan.

Tetapi, katanya, pembentukan kerajaan baru melalui Pakatan Nasional hanya polemik politik kerana 5 parti dalam PH masih bekerjasama erat.

“Besar kemungkinan polemik ini sebenarnya berpunca daripada berlakunya beberapa ‘perbincangan’ tertutup di kalangan Umno, khususnya menjelang mesyuarat bulanan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) esok.

“Sebenarnya memang pernah ada diskusi, tapi segala ‘perbincangan’ ini masih bersifat ‘brainstorms’ dan dianggap di peringkat awal dan spekulatif, satu persiapan menghadapi kebarangkalian.

“Selagi PH kekal sebagai satu ‘coalition’ yang telahpun berjaya membentuk kerajaan berikutan mandat yang diberikan rakyat pada PRU14 lalu, selama itulah teori-teori Pakatan Nasional ini hanyalah satu teka-teki dan polemik politik,” katanya dalam catatan Facebook malam ini.

Beliau mengulas spekulasi pakatan politik baru bergelar Pakatan Nasional antara PPBM pimpinan Dr Mahathir Mohamad dengan PAS dan Umno yang menjalin kerjasama politik melalui inisiatif Muafakat Nasional.

Annuar berkata, pembentukan kerajaan baru hanya mungkin berlaku jika PH gagal kekal sebagai sebuah gabungan.

“Melainkan perdana menteri sememangnya mempunyai rancangan lain setelah melihat PH gagal atau anggotanya menimbulkan mudarat kepada kepentingan nasional seperti yang pernah disebut beliau suatu ketika dulu, iaitu beliau (Mahathir) tidak teragak-agak meninggalkan PH kalau ahlinya bertindak bertentangan dengan kepentingan nasional.”

Beliau percaya Mahathir masih mempunyai mandat dan sokongan mencukupi untuk terus menjadi perdana menteri.

“Walaupun PH ada rancangan menggantikan Mahathir dengan Anwar (Ibrahim), perkara itu sebenarnya tidak boleh dilakukan, melainkan tertakluk kepada keperluan syarat dalam Perlembagaan, iaitu Anwar memerlukan sokongan mencukupi daripada ahli Dewan Rakyat.

“Masalahnya sekarang dikhuatiri Anwar tidak mempunyai bilangan yang cukup untuk menggantikan Mahathir.

“Sekiranya perdana Menteri (Mahathir) pula kehilangan sokongan daripada PH, ia tetap kekal sebagai perdana menteri sekiranya cukup bilangan ahli Parlimen daripada blok pembangkang menyokong beliau bersama 25 ahli Parlimen PPBM dan beberapa orang daripada fraksi PKR, agaknya dari situlah timbulnya isu kemungkinan wujud satu muafakat atau ‘coalition’ baru.”

Katanya, keutamaan pembangkang ketika ini menerusi Muafakat Nasional ialah memastikan kerajaan mampu menguruskan negara dengan baik.

Ahli Parlimen Ketereh itu turut mengulangi pendirian Umno tidak akan menyokong atau bekerjasama dengan pihak yang bersama DAP.

“Sekiranya tiada DAP, barulah Umno akan mengkaji, itupun mestilah cermat, berhati-hati dan tertakluk kepada syarat dan terma tertentu.”

Katanya, tidak mustahil gabungan baru dengan dasar bersesuaian aspirasi Barisan Nasional dan Muafakat Nasional dibentuk, tetapi ia bukannya kerajaan pintu belakang.

“Perkara inilah yang sememangnya masih boleh dan sedang dibincangkan.

“Hanya presiden Umno telah diberi mandat untuk berunding, jika ada keperluan. Namun, hanya MKT boleh membuat keputusan.” lapor FMT

2 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Saya ibu EVA FIORENTINA APRILA  dari palembang mengucap syukur kepada allah,karna melalui bantuan dari aki abdul jamal yg sebesar 20m kini saya sudah bisa menjalankan usaha saya lagi.Puji syukur saya panjatkan kepada Allah yang telah mempertemukan saya dengan Aki Abdul Jamal dan melalui bantun pesugihan putih beliau yang sebar 5M inilah yang saya gunakan untuk membuka usaha selama ini,makanya saya sengaja memposting pesang sinkat ini biar semua orang tau kalau Aki Abdul Jamal bisa membantuh kita mengenai masalah ekonomi dengan bantuan pesugihan putihnya yang tampa tumbal karna saya juga tampa sengaja menemukan postingan orang diinternet jadi saya lansun menhubungi beliau dan dengan senang hati beliau mau membantuh saya,,jadi bagi teman teman yang mempunyai keluhan jangan anda ragu untuk menghubungi beliau di No Wa 085-254-384-488- rasa
    senang ini tidak bisa diunkapkan dengan kata kata makanya saya suatu hari nanti saya akan berkunjun ke kediaman Aki untuk silaturahmi.Wassalam dari saya ibu EVA FIORENTINA APRILA dan untuk lebih lenkapnya silahkan buka blok Aki disini PESUGIHAN UANG GAIB TANPA TUMBAL

    ReplyDelete
  2. My name is Mrs.Aisha Mohamed, am a Citizen Of Qatar.Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal loan or business loan?contact Dr James Eric Finance Home he help me with a loan of $42,000 some days ago after been scammed of $2,800 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $42,000.Feel free to contact the company for a genuine financial service. Email:(financialserviceoffer876@gmail.com) call/whats-App Contact Number +918929509036

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post