Anwar Marah Dengan Kenyataan Media Mat Sabu Dan Guan Eng?


Menurut sumber kenyataan bersama pemimpin tertinggi Pakatan Harapan (PH) tanpa pengerusinya, Anwar Ibrahim semalam dikhabarkan menimbulkan kemarahan presiden PKR itu sehingga menyebabkan mesyuarat gabungan itu yang dijadualkan semalam dibatalkan.

Kenyataan dikeluarkan Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng semalam dilihat sebagai kritikan keras terhadap Anwar berhubung beberapa pengumuman beliau sudah mendapat cukup sokongan untuk menumbangkan kerajaan Perikatan Nasional (PN). 

Difahamkan, ketua pembangkang itu turut memarahi seorang pemimpin kanan PH kerana “disyaki” menyediakan deraf kenyataan bersama itu. 

“Anwar marah pemimpin itu di MP lounge selepas Mat Sabu dan Guan Eng keluarkan kenyataan yang mempersoalkan strategi politiknya untuk bekerjasama dengan ahli-ahli Parlimen Umno bagi menumbangkan Muhyiddin Yassin,” katanya, merujuk kepada tempat makan khas ahli-ahli Parlimen.

Menurut sumber lagi, Anwar mengatakan kenyataan bersama itu dikeluarkan tanpa berbincang dengan PH terlebih dahulu. 

“Disebabkan itu, Anwar batalkan mesyuarat PH,” katanya. 

Percubaan untuk menghubungi pemimpin kanan PH itu tidak berjaya. Semalam, Mohamad dan Lim mengatakan PH tidak perlu lagi membuang masa mengharapkan sokongan ahli-ahli Parlimen Umno untuk menumbangkan kerajaan PN. 

“Undian Belanjawan pada hari Selasa mengajar kita untuk tidak membazirkan tenaga mengejar bayang-bayang lebih daripada 111 ahli Parlimen dengan berdasarkan hanya 92 ahli Parlimen PH. Andai kata berdasarkan 108 ahli Parlimen PH Plus betapa kuat laginya,” kata Mohamad dan Lim dalam satu kenyataan semalam. 

Mohamad dan Lim juga menggesa PH untuk bekerjasama dengan parti pembangkang di luar gabungan itu, dipercayai merujuk kepada Pejuang pimpinan Dr Mahathir Mohamad dan Warisan pimpinan bekas ketua menteri Sabah, Mohd Shafie Apdal. 

Satu sumber dari Amanah memberitahu , selepas Anwar gagal membuktikan beliau mempunyai sokongan “kukuh dan meyakinkan” seperti didakwanya apabila mengadap Yang di Pertuan Agong pada 13 Oktober, ramai pemimpin PH mula mempersoalkan kepimpinannya. 

“Yang paling melukakan hati pemimpin PH apabila Anwar senyap-senyap bekerjasama dengan Zahid dan Najib tanpa berbincang dengan pemimpin PH. 

“Apabila kami bertanya, Anwar kata dia perlu buat senyap-senyap untuk kembalikan mandat rakyat PH sebagai kerajaan, tengoklah sekarang berjaya ke?” kata sumber itu merujuk kepada kerjasama ahli Parlimen Port Dickson itu dengan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan bekas perdana menteri, Najib Razak.

Laporan penuh sila baca di SINI

21 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. Hahahaha...bakal peeM negara!

    2x5 dgn mangkuk sekor tu. Mcm lah org nak dia sangat. Dia yg runtuhkan kerajaannya sendiri kemudian salahkan org lain. Memang pukimak!!

    Baik bagi dgn abg mat sabu. Lawak dan pandai masak...

    ReplyDelete
  2. Saja saja kopi pes dati blog reformasi... haahhh gaduh jangan tak gaduhhh...!!

    Contoh Bajet untuk JPM..Yang menyokong 105,tak menyokong 95 dan TAK HADIR 20..Puak-puak mana yang Tak Hadir ini?inikah puak-puak yang disebut sebagai Grand Coalition (GC)? Grand Coalition atas dahi nenek kamu?Kalau benar-benar ikhlas ingin bersama dalam GC,adakah patut mereka tidak hadir?Akhirnya setiap kali gagal dalam undian bajet peringkat kementerian,maka Dsai yang menjadi sasaran dihentam,dikritik dan diperli.. Sdangkan geng2 yg tdk hadir itu dipuja dan dipuji,malah dianggap sbgai rkn pmbangkang yg baik? Siap bg cadangan utk buat GC lagi?Sdangkan merekalah pnyebab utama bajet itu lulus krana mereka tdk hadir semasa undian bajet peringkat kementerian.

    Atas sbb itu,secara peribadi saya bersedia mnyokong tanpa berbelah bahagi jika PKR dan Dsai mengambil keputusan utk tidak bersama dgn mereka2 yg dikatakan ingin wujud GC itu..Kami ada maruah dan harga diri yg perlu dipertahankan..Kalau PKR dan Dsai yg dikatakan pnyebab kpd kegagalan undian bajet itu,maka tinggalkan kami dan pergilah bersama dgn Tun M,Shafie,Salahudin dll dlm GC mengarut itu..

    haahhh masa gaduh sila tepok sekali

    kikikiki..

    ReplyDelete
  3. "Tak kan tak boleh hormat kawan-kawan bersuara "

    Kalau bersuara dalam mesyuarat majlis presiden. Itu kenyataan dari hasil pengkhianatan.

    Setuju dengan 18 Dec 10.35 PM

    Masa Mahathir mungkir janji melengehkan peralihan kuasa, kamu biarkan.

    Akhir nya kami pentingkan kemenangan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg bijak adalah tun m. Dia sedar dipergunakan oleh dapigs. Mrk ketawa di belakangnya seolah2 tun mudah dipijak kepala. Usaha tun pula ingin bertahan demi legasinya. Mrk kaya dan berpengaruh.
      Kerana tamak, kuasa mrk hilang tetapi tun berjaya membina proksi baru dlm pn. Proksi yg mampu menjaga legasinya.
      Anwar pula sedih asyik bermain dgn nombor.
      Dapigs dan amanah pula cuba bermain cinta dgn mengadakan kerjasama semula sambil mendesak agar anwar terus mengalah dgn memberi peluang kpd puak tun.
      Kadang2 politik mrk ini bukan dicipta utk kepentingan rakyat.Lebih kepada ketamakan kuasa dan harta.

      Delete
  4. Ada opening mega store UNI QLO hari ini... tak payah pergi itu orang Cina punya store...

    Boikot... elok ke supermarket Ebiet Liew dan Halaqah Market di Putra Jaya dan kedai muslim..

    #BMF

    ReplyDelete
  5. GC? Abaikan saja jika ada otai95.Grand master runtuhnya kerajaan PH. Amanah Dap takyah buang masa layan otai95.Tengok apa yang dia buat,jangan tengok apa yang dia kata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia orang dah terpikat dgn Atok sbb dapat rasa jd menteri yg dipilih Atok. Tapi adakah mrk sedar bahawa motif Atok memilih mrk krn hendak pecah belahkan kesatuan PH. Mudah sangat mrk kena game dgn Atok, alahai! No match whatsoever to Atok's craftiness!!!

      Delete
    2. Semuanya nak 'grand'. At the end of the day, apa pun tadak. Pengejar bayang2 dan tukang mimpi sama je.

      Delete
    3. Slps tun m runtuhkan kerajaannya..dapigs terus menyalahkan tun dlm media roket mrk. Serta merta ditarik balik penyiarannya slps sedar mrk masih perlukan tun berbanding anwar utk menguasai kerajaan semula.
      Jelas prinsip dapigs sejak dulu dengan mempergunakan sesiapa sahaja yg berpengaruh utk kelansungan politik mrk wlpun org tersebut pernah mghentam mereka. Begitu juga dgn anwar..selagi anwar ada pengaruh akan dipergunakan sebaiknya. Peduli apa prinsip persahabatan krn kuasa dan harta adalah matlamat utama mrk. Rakyat pula...boleh ikat perut dan tolak tepi dikencingkan.
      Dapigs sedar pengaruh anwar semakin lumpuh dan makin gagal mempengaruhi rakyat. Berlainan dgn tun m di mata mrk.
      Bagi tun m pula...kepentingan utamanya ialah ada pihak yg dpt menjaga legasi yg telah dibina sejak dia memerintah. Tak kesah dari pn atau ph. Sebab itu bn/mn perlu dilumpuhkan dan tuduhan buruk terhadap pemimpin2 bn perlu dilakukan sejak najib gagal memenuhi kehendak tun m.
      Skrg proksi mrk asal dari pkr sedang bertubi2 menyerang pemimpin2 bn. Dgn sumbangan dana yg lumayan, usaha memfitnah berterusan dilancarkan.

      Jadi tak heran sejak era tun m sebagai pm4/7...fitnah dan tuduhan palsu dah jadi darah daging dan senjata ampuh utk bertahan demi kuasa dan harta.
      Semuanya demi legasi...

      Delete
  6. Gaduh, Gaduh, jgn tak bergaduh! Anwar maki MahaKUTTY, MahaKUTTY Kutuk Anowar, Guan Egg sindir Anowar, Anowar krtitik Mike Syabu, Mike Syabu pertahan Kafir Guan Egg dan Kutuk Anowar, Mike Syabu Jilat Jubur MahaKUTTY dan DAPigs, Khooleeed SoooMAD bela peminum Arak, Bla Bla Bla....! Bagusssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrk nak gaduh sampai mati...biarkanlah

      Wlpun mrk tahu atok tak suka dapigs dan nuar tapi demi nak ke putra jaya...tutup sebelah mata.
      Diliwat bnyk kali pon tarak kesah asal dpt jadi menteri...hihihi

      Delete
  7. Nak gantikan bang non dgn pie vedal? Aku bileh bayangkan perasaan 'terhina' bang non. Sabah pun pie vedal dah terlepas. Ingat lagi slogan, Sabah for Sabahans. Skg sembang kari basi, ' isteri saya org Kedah'. Hahaha...susah2 sgt, pilih je Mod sabun. Mesti hari2 kena ganti mic. Lagi meriah!!

    ReplyDelete
  8. Wah Laman Blog Rasmi PKR jadi champion islam atau acah acah power saja..!?

    UCAPAN KRISMAS & PERKAHWINAN MURTAD

    Sejak sekian lama dlm penulisan saya sgt kritis melawan sikap perkauman yg dimainkan oleh parti2 politik. Sejak dari alam persekolahan sehingga skg saya sudah terbiasa dgn kehidupan kepelbagaian kaum di mana agama saya mengajar menghormati agama2 yg lain.

    Apatah lagi apabila berhijrah ke Sabah. Keluarga sebelah isteri ada yg beragama Kristian dan Budhist. Kami boleh hidup bersama dlm suasana saling hormat menghormati. Namun dlm keterbukaan beragama saya ada batasannya. Diharap saudara mara ku yg bukan Muslim memahaminya.

    Seperti hari Krismas menjelang tiba bukan saya tidak mahu meraikan atau mengucapkannya. Ikuti kisah ini mengapa saya tidak dpt meraikan bersama hari Krismas bersama kalian.

    (Psst : atas tu saja kopi pes dari Blog Laman Reformas.. !!)

    Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 2016 (RUU 355) yang kini 'bergema' kembali bukanlah untuk diluluskan, sebaliknya untuk digugurkan.

    Ahli Majlis Pimpinan Pusat, Parti Amanah Negara (Amanah), Faiz Fadzil berkata, orang Melayu Islam ternanti-nanti bilakah kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dianggotai Pas akan membentangkan RUU 355 tersebut di Parlimen.

    Menurutnya, jangkaan orang ramai ternyata meleset apabila Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Ahmad Marzuk Shaary memberi jawapan bahawa RUU 355 perlu selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

    Wah baru sekarang Laman Rasmi PKR Blog Reformasi jadi champion bersuara pasal isu murtad, islam dan kahwin murtad. Sedangkan Anwar Ibrahim masih bisu mungkin hendak memelihara ajaran pluralisma agama. Kerajaan PN proksi Tun@Mahyuddin diam bisu dan kaku lagi. Ini bukan kerajaan BN ini kerajaan PN@Tun yang menjulang plakad COMANGO dulu. Awas musuh islam dalam selimut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya kebenaran bahawa kerajaan pn adalah kerajaan proksi tun m adalah benar.
      Penjualan harta dan bailout syarikat rugi masih diteruskan oleh kerajaan sedia ada. Mrk masih takut dan tunduk dgn kemahuan legasi lama yg tamak haloba.
      Semoga slps pru15...legasi sial ini lumpuh dan terkubur terus.

      Delete
  9. bercakap tentang peranan gabungan ph, disini disenarai dan mungkin akan dibawa ke pru15, rakyat mesti kena tahu jangan terkena lagi dipru15

    tugasan masing sudah dikenali cuma yang satu lagi belum:
    ia)dapig seperti diketahui dengan propaganda ' melayu lawan melayu' untuk mempecah-belahkan perpaduan melayu akan diteruskan
    ib)memastikan cina dan india berdiri teguh dibelakang dapig
    ii)amanah seperti keujudannya untuk melemahkan parti pas dengan propaganda 'islam lawan islam' untuk mengelirukan konon memperjuang dan mertabatkan islam dan parti pas bukan lagi memperjuangkan islam
    iii)pkr ?tak habis2 asik2 siang malam berkempen pasal nombor dan anwar atau ada siapa tahu pasal pkr ni

    ReplyDelete
  10. Trand Bailout Kroni Tun masih dipraktikkan oleh kerajaan PN Muddin@ Tun

    Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa berkata, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah memperuntukkan kira-kira RM150 juta untuk memiliki ruang di tingkat 1 dan 4 di Berjaya Times Square khas untuk peniaga bumiputera.

    Pihaknya juga sedang mengkaji cara terbaik bagi membantu seberapa ramai peniaga bumiputera untuk meluaskan perniagaan di pusat membeli-belah berkenaan, lapor wartawan Sinar Harian.

    Ekoran laporan itu, Johar Ismail mempertikaikan langkah itu.

    “Apakah otak menteri hanya fikirkan kepentingan pemilik Times Square berbanding keperluan peniaga bumiputera?

    “Bukankah lebih baik duit RM150 juta yang mengalir ke Times Squre dijadikan dana untuk peniaga kecil bumiputera untuk terus hidup dan berdaya maju akibat himpitan ekonomi disebabkan covid 19,” kata beliau.

    Menurutnya, “sehingga kini belum ada kajian dibuat bersabit keperluan bumiputera berniaga di Times Square membolehkan perniagaan mereka maju di saat ramai peniaga Cina menutup perniagaan mereka di Times Square.

    Bailout si taikun 22 tahun 22 bulan dulu masih diteruskan PN

    ReplyDelete
    Replies
    1. Keseinambungan legasi sial 22tahun 22bulan yg masih menguasai negara. Dalam pn ada proksi ketat mrk...dalam ph ada mangkuk yg masih setia bercomolot dgn mrk. Asalkan merasa jejak kamar menteri di putra jaya. Senang dan mudahnya legasi sial itu memperkotak katikkan pn dan ph.
      Harapnya kerajaan yg dibentuk selepas pru15 tidak lagi dibonekakan mengikut telunjuk manusia kaya yg tamak haloba ini.

      Delete
    2. Sapo suruh ko miskin. Padan muko.kahkahkah

      Delete
  11. Kroni OT96 mesti diselamatkan padehal mereka xkan jatuh misekin pun kalau tkder penyewa di Times Square.Skg ni berlambak lambak org tutup kedai. Mana nak cari penyewa Bumiputera pulak? Mahal weh tempat tu..asyik2 gunakan alasan untuk bantu Bumiputera. Jijik!!

    ReplyDelete
  12. Pada walaun dan otai yg konon nya nak jadi champion membela islam dan wanita kahwin ikut agama lain. Ini pengakuan wanita tsb

    Bagaimanapun, wanita yang berasal dari Johor itu mengesahkan suaminya sudah memeluk Islam sejak akhir tahun lalu dan mereka melangsungkan pernikahan pada 16 Disember lalu dalam majlis tertutup.

    Katanya, sijil nlkahnya akan diperoleh pada Rabu depan

    Tegas Illi Najwa, beliau tidak pernah menukar nama atau agama seperti mana yang didakwa sesetengah pihak terutamanya warganet.

    “Nama saya masih kekal Illi Najwa Anuar Hussin Saddique. Keluarga suami memanggil saya Navpreet sejak 2012 kerana sukar bagi mereka menyebut nama saya,” katanya yang turut memaklumkan dia ke India mengikut pr0sedur perjalanan yang sah.

    Yg pelik masa PH memerintah Siti Kasim, Marina Gereja COMANGO, Nor Farida G25 buat provokasi walaun dan otai macam setan bisu..

    Harap Anwar Ibrahim bapa Pluralisma Agama Malaysia nak bertindak..haahh lu fikir lah sindri... lagi hampeh.!!

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post