Anwar Atau Mahathir, Siapa Pilihan PH?

 

Kemampuan Pakatan Harapan (PH) bertindak sebagai barisan bersatu kini dipersoalkan kerana sebilangan pemimpinnya mungkin cuba bekerjasama dengan Umno, sementara yang lain menyokong Dr Mahathir Mohamad, meninggalkan Anwar Ibrahim dalam keadaan tidak menentu, menurut penganalisis dan sumber dalam parti.

Sumber dalaman PH berkata, Anwar hanya boleh menyatukan pembangkang sekiranya Mahathir berundur daripada politik.

Beliau berkata, buat masa ini, beberapa pemimpin DAP mahu bekerjasama dengan Mahathir, sementara yang lain menyokong Anwar.

Oleh itu, katanya, ada gerakan menyingkirkan dua Lim – veteran DAP, Lim Kit Siang dan anaknya, Guan Eng – daripada jawatan tertinggi.

“Mereka mahukan darah baru untuk memimpin parti itu dan bekerjasama dengan Anwar, sementara anak-beranak Lim boleh menjadi penasihat parti,” katanya.

Pemimpin itu berkata, memandangkan wujud perpecahan dalam DAP, pemimpin Amanah juga berbelah bagi antara Anwar dan Mahathir.

Gabungan PH terdiri daripada PKR, DAP dan Amanah.

Anwar perlu betulkan keutamaannya

Penganalisis politik, Kartini Aboo Talib dari Universiti Kebangsaan Malaysia berkata, terdapat perpecahan dalam hampir semua parti pembangkang. Katanya, DAP masih tidak dapat “tango” dengan pengundi Melayu, walaupun keahlian parti itu terbuka kepada semua, mereka masih tidak dapat menarik pengundi Melayu di kawasan bandar atau luar bandar.

Oleh itu, beliau berkata, veteran parti perlu membenarkan pemimpin muda dengan pendekatan berbilang kaum memimpin parti itu.

“DAP memerlukan kepimpinan lebih bersemangat dan segar untuk meremajakan dan berhubung semula dengan semua (kaum),” katanya kepada FMT, sambil menambah penolakan beberapa pemimpin parti untuk meletak jawatan boleh menyebabkan perpecahan dalam parti itu.

Katanya, perkara sama juga berlaku dengan Anwar yang perlu mempersiapkan pemimpin muda untuk mengambil alih PKR sebagai kaedah untuk menarik kelompak lebih muda dan meremajakan parti itu.


Penganalisis politik, Kenneth Cheng berkata, tiada calon alternatif ketika ini kerana Anwar adalah ketua pembangkang.

Katanya, Anwar perlu memfokuskan isu yang mempengaruhi rakyat dan bersuara menentang segala ketidakadilan serta impak ekonomi yang semakin lemah kerana rakyat bimbang mengenai pekerjaan dan kestabilan.

Beliau berkata, Ahli Parlimen Port Dickson itu perlu memastikan barisan pembangkang bersatu untuk dihormati dan dipercayai rakyat.

“Di bawah darurat, tidak ada Parlimen, jadi Ahli Parlimen pembangkang perlu kembali ke kawasan mereka dan memenangi hati mereka.

“Semua orang begitu muak dengan politik,” katanya merujuk perbalahan berbulan-bulan antara PPBM dan Umno yang bermula hanya empat bulan selepas mereka mengambil alih Putrajaya daripada Pakatan Harapan pada Mac 2020.

Cheng, yang juga ahli Agora Society, jaringan longgar intelektual, menasihati Anwar tidak tergesa-gesa bekerjasama dengan Umno kerana pilihan raya mungkin diadakan selepas darurat berakhir Ogos ini.

“Lihatlah bagaimana Perdana Menteri Muhyiddin Yassin ditekan untuk mencadangkan darurat, beliau ditekan oleh pemberontak Umno (yang tidak mahu bekerjasama dengan Muhyiddin),” katanya.

Walaupun jika Anwar berganding bahu dengan Umno sekarang, Cheng berkata, Parlimen secara automatik akan dibubarkan dalam dua tahun. Oleh itu, katanya, lebih baik memperjuangkan hak rakyat sekarang dan menjadikan pakatan pembangkang lebih kuat.

“Saya betul-betul tidak nampak kelebihan mengambil alih kerajaan sekarang.”


Penganalisis politik, Awang Azman Pawi berkata, darurat dan perintah kawalan pergerakan (PKP) akan menyebabkan ekonomi menjadi perlahan.

Ini katanya, memberi ruang kepada Anwar untuk membuat dasar alternatif bagi memastikan rakyat tidak menerima hasil dasar sebelah pihak.

“Beliau boleh menjadi semak dan imbang kerana Parlimen tidak bersidang,” katanya.

Bagaimanapun, Awang Azman berkata, tidak mustahil bagi PH untuk menjadi barisan bersatu, kecuali Mahathir memberi laluan.

“Sekiranya Mahathir masih mahu menjadi perdana menteri untuk kali ketiga, mungkin berlaku perpecahan dalam pembangkang kerana Anwar adalah ketua pembangkang.”

Laporan dipetik dari FMT

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post