Azmin Kena Kecam Lagi...


Menulislah Menteri Kanan Menteri Perdagangan Antarabangsa Dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dilaman Facebook miliknya dengan disertakan satu poster gambarnya tertera jata negara..

"Adalah penting untuk kita sedar bahawa selain kesan terhadap kesihatan dan ekonomi, COVID-19 turut memberi kesan langsung kepada rakyat. 

"Satu orang sahaja hilang mata pencarian akan menjejaskan pendapatan seisi keluarga.

"Hakikatnya, kehilangan pendapatan untuk seorang pencari nafkah akan menjejaskan kehidupan sekurang-kurangnya 4 orang yang lain di dalam sesebuah keluarga...

Bagus apa yang dinyatakannya itu.. tapi kalau dia tak cakappun majoriti rakyat Malaysia sedar akan hakikat itu..

Sepatutnya sebagai Menteri dia kena jelaskan apakah dasar-dasar yang akan digunkan untuk menarik pelabur luar masuk ke negara ini.. bukannya cakap apa yang semua orang dah tahu..

Maka tak hairanlah jika hantarannya itu disambut dengan kecaman oleh Netizen..

Selepas 14 jam dimuatnaik lengkap poster tertera gambarnya bersama lambang Jata Negara dari Pejabat Menteri Kanan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri itu, kenyataan Azmin hanya mengundang lebih banyak tanda ketawa dan marah serta lebih 400 komentar daripada warganet.

Rata-rata reaksi mengkritik Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak itu dan kerajaan PN termasuk mendesak supaya gaji menteri dipotong sehingga 70 peratus.

Ramai menganggap tindakan Azmin yang kononnya melaungkan soal kehidupan rakyat yang menderita tanda simpati belum cukup menyelami hati rakyat yang terkesan dengan pandemik.

“Gaji menteri kena potong 70 peratus untuk membantu rakyat,” desak Hanafi Japarudin.

Menurut A Nadzir Musa pula pandemik Covid-19 tidak menjejaskan seisi keluarga menteri kerana pendapatan tetap ada walaupun Parlimen digantung berbeza dengan nasib dialami rakyat.

“Gantung sektor ekonomi siapa jadi mangsa? RAKYAT, bukan kau (Azmin). Mata pencarian kau saja tidak terjejas. Nak bantu rakyat apatah lagi. Potong gaji 10 hingga 30 peratus, kau tak nak (lokek@bakhil).

“Tak usahlah kau cakap pasal rakyat jikalau kau pun tak mampu nak membantu rakyat. Apa sumbangan kau terhadap rakyat dikala Covid-19 meresapi di seluruh negeri di Malaysia?” bidasnya lagi.

Deretan kecaman rakyat yang menganggap Azmin dan kerajaan PN gagal menjaga kepentingan rakyat yang terhimpit akibat Covid-19.

‘Keluarga menteri terjejas’

Hal sama turut disuarakan Saharuddin Yusoff yang berpendapat adalah lebih baik mengurangkan jawatan menteri memandangkan pendapatan sebagai Ahli Parlimen pun sudah mencukupi musim Covid-19 ini.

“Yang pelik kerajaan sanggup tanggung ramai menteri.Bagusnya kurangkan jawatan menteri-menteri.

“Makan duit wakil rakyat pun dah cukup waktu Covid-19 ini, nak juga buka jawatan menteri banyak-banyak,” tempelaknya.

Sementara itu, bagi Jennifer Lee pula mengecam tindakan menteri kerajaan PN yang gagal mengetengahkan isu rakyat sebelum Parlimen digantung.

“Dewan bersidang selama ini tidak bawa usul. Bila dah darurat Parlimen di gantung barulah buat sibuk pasal Rakyat. Menteri tak guna,” kecamnya.

Tidak kurang juga yang secara sinis berpendapat kesemua menteri kerajaan PN dalam Kabinet bersaiz XXL Muhyiddin Yassin tidak boleh ‘diusik’ kerana akan menjejaskan seluruh keluarga menteri.

“Jadi, apa tindakan tuan? Sudah pasti kita tak boleh jejaskan pendapatan 70 orang menteri ‘kan? Nanti 70 keluarga terjejas,” sindir Qayyim Hafidzi ~ MalaysiaDateline


Dah sama macam Najib sebelum PRU14 hari tu dah Azmin ni.. Najib sebelum PRU14 hari tu.. apa saja status yang dia muat naik dalam Facebook pasti kena kecam Netizen.. sekarang ni Azmin pulak... 


Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post