Dalam Satu Forum, Pemimpin UMNO, PKR, DAP Kutuk Muhyiddin..


Pemimpin daripada Umno, DAP dan PKR dilihat sebulat suara ketika program diskusi malam tadi, dalam mempersoalkan legitimasi Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan nasihatnya kepada Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Dalam program yang disiarkan secara dalam talian, Kamal Amir, seorang veteran Umno yang pernah menjadi exco Pemuda pada 1980-an, Abdul Aziz Bari dari DAP dan Abdullah Sani dari PKR bertegas Parlimen mesti bersidang semasa darurat supaya Muhyiddin dapat membuktikan beliau mempunyai sokongan sebagai perdana menteri.


“Rakyat berkeyakinan bahawa dia sewaktu menasihat Yang di-Pertuan Agong, (dia) tidak mempunyai keabsahan, tetapi keabsahan beliau itu tidak boleh dicabar, kerana tak ada (sidang Parlimen),” kata Kamal.

“Ya, saya bersetuju,” kata Aziz yang juga ketua pembangkang di Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak.

“Agong hanya perlu mendengar nasihat daripada kerajaan yang mempunyai legitimasi,” katanya.

Aziz adalah antara tiga Adun Pakatan Harapan (PH) yang memfailkan tindakan undang-undang bagi mencabar keputusan Muhyiddin menasihatkan Agong untuk mengisytiharkan darurat.

Bagaimanapun pada Oktober lepas, pensyarah undang-undang yang menjadi ahli politik itu berkata, keputusan Agong adalah muktamad selepas Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah enggan menggunakan kuasanya untuk mengisytiharkan darurat ketika mula-mula dicadangkan.

Sebelum ini, Pengerusi PH Anwar Ibrahim menggesa ahli-ahli Parlimen untuk menulis warkah kepada Agong untuk membatalkan darurat, tetapi kini menukar kenyataannya, mengatakan hanya mempersoalkan nasihat Muhyiddin termasuk mendesak supaya Parlimen bersidang.

Seorang lagi panel, Abdullah yang juga ahli Parlimen Kapar menyelar kerajaan kerana melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang menyebabkan aktiviti perniagaan dihadkan, sebagai usaha untuk mengekang penularan Covid-19.

“Kita sebenarnya menyekat proses ekonomi itu berkembang. Inilah yang saya lihat kerajaan hari ini gagal melaksanakan tugas mereka dan membiarkan derita rakyat terutama sekali pembuangan pekerjaan berterusan.

“Kita lihat pada hari ini, orang terpaksa mencuri untuk makan, orang tak ada makan,” dakwa Abdullah.

Kamal bersetuju dengan Abdullah mengatakan kerajaan “berselindung di sebalik undang-undang untuk melindungi ketidakmampuan mentadbir”.

Semasa forum itu moderator menyampuk, mengatakan forum itu sangat mesra dan memperlihatkan persetujuan antara Umno dan DAP.

“Dari segi idea, nampak makin selari,” katanya.

Aziz kemudiannya menuduh Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun tersilap tafsir undang-undang apabila menyekat beberapa percubaan untuk menggulingkan Muhyiddin di Parlimen.

“Di Perak, entah macam mana ada speaker yang bukan daripada kalangan undang-undang, tapi lebih tahu, lebih jujur dari segi undang-undang berbanding speaker Dewan Rakyat yang berkasutkan peguam,” kata Aziz.

Sejak mengambil alih jawatan perdana menteri pada Mac tahun lepas, Muhyiddin berjaya melepasi dua pengundian kritikal yang mampu menyebabkannya perlu meletakkan jawatan sekiranya tidak mempunyai sokongan majoriti ahli Parlimen.

Sila sambung bacaan anda di SINI

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post