Gara-gara Percaya Sirap Herba, Menteri Kesihatan Positif Covid-19


Tentu ramai yang masih ingat satu petua untuk menghalang jangkitan Covid-19 yang dikongsikan oleh Menteri Kesihatan negara kita Dr. Adham Baba tahun lepas..

Ketika wawancara di saluran televisyen RTM TV1 March tahun lepas, Dr. Adham Baba menasihatkan orang ramai supaya minum air suam sebagai petua bagi menghalang jangkitan Covid-19.

Katanya "Virus ini tak suka panas. Jangan (air) panas sangat lah, Virus ini akan dinyahkan, disingkir, dan di perut. Kalau masuk perut ada asid, dia kalah.

"Yang penting kita mesti singkirkan virus ini dari kerongkong sebelum dia boleh masuk ke paru-paru. Virus ini dia suka paru-paru bawah," katanya sambil minum air dan yakin ada rakyat Malaysia akan mempercayai petua yang telah ditolak oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) itu..

Bagaimanapun.. malang buat beliau, saranannya itu menjadi sasaran kecaman rakyat Malaysia..

Malah Kementerian Kesihatan sendiri turut menolak saranan menterinya kepada rakyat itu supaya menggunakan air suam untuk menyingkirkan virus penyebab Covid-19 ke dalam perut.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata kementerian hanya menggunakan kaedah berasaskan bukti sains untuk pengurusan dan rawatan pesakit.

Ramai juga para Doktor yang menyangkal petua dari Menteri Kesihatan itu.. antaranya ialah Pakar Sakit Puan, Dr. Imelda..

Tulisnya dengan panjang lebar dalam satu hantaran dilaman Facebook miliknya..

Kenapa minum air banyak kali setiap 15 minit TIDAK mencegah kemasukan virus dalam badan dan tidak membunuh atau merawat virus COVID19?

Mari kita belajar bagaimanakah virus ini masuk ke dalam badan.

Virus ini masuk ke dalam badan melalui hidung, mulut dan mata. Bukan melalui tangan. Tangan anda hanyalah pembawa virus ini ke hidung, mulut dan mata anda melalui sentuhan.

Di dalam hidung, mulut dan mata ialah sel-sel mucous membranes di mana virus ini boleh melekap melalui protin yang ada di permukaan virus. Ia menggunakan receptor yang ada di permukaan sel mucous membr

anes kita untuk memasuk ke dalam sel mucous membranes manusia. Bila dah masuk ke dalam satu sel, virus ini tak perlu berjalan pun ke dalam saluran pernafasan manusia atau atau ke dalam perut. Virus ini akan terus mengarahkan satu sel badan manusia yang dimasukinya untuk membuat banyak-banyak virus.

Kemudian virus lain masuk lagi dalam sel manusia yang lain dan mengarahkan sel manusia membuat lebih virus. Inilah cara pembiakan virus. Inilah cara virus merebak di dalam badan manusia. Ia masuk dalam sel manusia yang tertentu dan mengarahkan sel membuat virus ini.

Virus ini juga ada di dalam sistem penghadaman manusia dan salah satu gejala yang dilaporkan dari Wuhan ialah juga diarrhoea atau cirit-birit. TIADA BUKTI jika telan virus ini dari kerongkong ke dalam perut boleh membunuh virus ini, sebab pada hakikatnya ia berada di DALAM sel kerongkong kita dan hidup di DALAM sel.

Bila pengidap virus batuk: sembuhan virus ke udara boleh terkena kepada orang lain yang berjarak dekat dengan pengidap virus. Di sini lah Bagaimana SOCIAL DISTANCING atau JARAK SOSIAL sekurang-kurangnya 1 meter boleh melindungi anda dan mencegah jangkitan.

Jika pengidap virus hembus hingus, atau batuk ke atas tangan, virus yang berada di atas tangannya boleh dibasuh buang dengan air dan sabun. Inilah cara berkesan untuk menghentikan penularan jangkitan virus melalui sentuhan. JAGA KEBERSIHAN TANGAN SELALU.

Basuh tangan sebelum pegang benda lain.

Jika pengidap virus tak basuh tangan dan pegang-pegang benda di sekelilingnya, virus itu boleh hidup di atas permukaan barang selama lebih kurang 72 jam (menurut kajian virus). Sebab inilah anda mesti basuh tangan selalu walaupun anda tiada contact dengan pengidap virus untuk membuang virus yang anda sentuh di atas tangan sebelum anda sentuh hidung, mulut atau mata anda.

Jika pengidap virus ini batuk ke atas tangannya atau sentuh mulut/hidung/matanya dan kemudian salam tangan anda, anda boleh terima virus ini di tangan anda. Cara terbaik mencegah penularan virus ini ialah JANGAN BERSALAMAN.

Sebab inilah Kementerian Kesihatan Malaysia memberi anda semua nasihat 
1) Jaga kebersihan tangan 
2) Basuh tangan selalu dengan air dan sabun. Hanya jika TIADA air dan sabun, boleh guna sanitiser dengan kandungan 60-70% alkohol ke atas. 
3) Jarak sosial sekurang-kurangnya 1 meter. 
4) Tak payah bersalam-salaman. 
5) Tutup mulut bila bersin, batuk dan kemudian basuh tangan. Sebaik-baiknya gunakan mask jika anda ada gejala ini. 
6) Nasihat terbaru ialah DUDUK DI DALAM RUMAH dan elakkan apa-apa perhimpunan.

Laman KKM tak beri nasihat minum air suam setiap 15 minit. Laman KKM tak beri nasihat berjemur di bawah kepanasan matahari. Laman KKM tak beri nasihat makan pisang, bawang putih, ikan singgang, sarang burung, minum air panas, letak bawang merah di sekeliling anda atau telan megados vitamin C untuk mencegah atau merawat virus.


Itu apa yang dah jadi dalam negara kita.. Menteri Kesihatan kita suruh minum air suam untuk cegahjangkitan Covid-19..

Menteri Kesihatan Sri Lanka pulak percaya  minum sirap herba boleh menghentikan penyebaran virus. 

Hasilnya dia dijangkiti Virus Covid-19..

Colombo: Lantang mengkritik kononnya mengamalkan minum sirap herba dibuat bomoh mampu menyembuhkan Covid-19, akhirnya memakan diri apabila Menteri Kesihatan Sri Lanka Pavithra Wanniarachchi apabila disahkan positif virus itu. 

Seorang pegawai Kementerian Kesihatan pada Sabtu mengesahkan, Pavithra menjadi pegawai tertinggi, setakat ini, yang dijangkiti virus itu. 

Beliau dan kontak rapatnya diminta menjalani kuarantin. BBC melaporkan, wanita itu adalah menteri keempat yang disahkan positif Covid-19, sebelum ini seorang menteri yang juga mengambil ramuan itu disahkan positif pada awal minggu ini. 

Menteri Kesihatan itu secara terbuka meminta orang ramai mengamalkan minum sirap herba sebagai cara menghentikan penyebaran virus. 

Bomoh yang mencipta sirap herba itu berisi madu dan buah pala mengatakan resipi itu diberikan kepadanya dalam mimpi. 

Doktor di negara itu menolak dakwaan sirap herba itu berfungsi, tetapi agensi berita AFP melaporkan ribuan orang pergi ke sebuah kampung untuk mendapatkannya. 

Media tempatan melaporkan, doktor menyatakan tidak ada asas saintifik menyokong pengambilan sirap itu sebagai ubat untuk koronavirus. 

Disember lalu, ribuan orang berbaris panjang di bandar Kegalle, timur laut ibu kota Colombo, untuk mendapatkan sirap itu selepas Pavithra dan beberapa pegawai kerajaan lain secara terbuka meminumnya. 

Setakat ini, Sri Lanka melaporkan 52,964 kes dengan 278 kematian setakat ini akibat Covid-19.

Laporan penuh sila baca di SINI 

Semoga Menteri Kesihatan Malaysia tidak menerima nasib yang sama seperti Menteri Kesihatan Sri Lanka tu... Aminnn..

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post