Shahidan Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas Hal Ehwal Wanita, Kanak-Kanak?Pada 2 November 2020 dalam usaha memperkasakan Parlimen, Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun mencadangkan penubuhan sembilan jawatankuasa pilihan khas yang baharu.

Menurut beliau, cadangan dengan pendekatan rentas parti adalah bukti komitmen Parlimen Malaysia untuk memperkasakan fungsi institusi perundangan negara yang lebih telus, diyakini dan unggul sesuai dengan kehendak semasa.

Salah satu dari Jawatankuasa itu ialah Jawatankuasa Pilihan Khas Hal Ehwal Wanita, Kanak-Kanak dan Pembangunan Sosial.

Semalam Timbalan Yang Di-Pertua Dewan Rakyat, YB Dato' Sri Azalina Othman Said dalam ciapan di Twitter miliknya @AzalinaOthmanS telah menyiarkan senarai Semua Ahli Jawatankuasa tersebut.. 

Dan YB Datuk Seri Dr. Shahidan Kassim antara yang tersenarai..


Timbul persoalan disini.. bagaimana seseorang yang pernah dituduh mencabul kanak-kanak dan dilepas tanpa bebas boleh dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa tersebut?

KANGAR: Mahkamah Sesyen di sini, hari ini memutuskan Ahli Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim dilepas tanpa dibebaskan atas tuduhan mencabul seorang remaja perempuan bawah umur pada Oktober tahun lalu.

Hakim Mahkamah Sesyen Kangar, Ainul Shahrin Mohamad membuat keputusan itu secara tertutup selepas mendengar keterangan tiga saksi termasuk mangsa.

Terdahulu, saksi pertama, Inspektor Norzuki Hussain tampil memberi keterangan diikuti Inspektor Nor Fattah Abdullah.

Mangsa kemudiannya turut tampil memberi keterangan secara tertutup.

Shahidan dituduh mengikut Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 kerana melakukan amang seksual dengan menyentuh bahu hingga tangan remaja perempuan bawah umur berkenaan.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di dalam kereta Toyota Harrier di tepi jalan kira-kira jam 11.30 malam di perkarangan Stadium Syed Putra, di sini, pada 20 Oktober tahun lalu ~ BH


Dituduh mencabul kanak-kanak.. kemudian dilantik pula  sebagai Ahli Jawatankuasa Pilihan Khas yang menjaga Hal Ehwal Wanita, Kanak-Kanak dan Pembangunan Sosial.. Hmmm...

Tak ada Ahli Parlimen Perempuan yang lain dah ka?.. Dari BN Sarawak tu pun ada kenapa tak dipilih?

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post