Bukan Annuar Saja Yang Patut Malu Dengan Ebit Lew.. Tapi Semua MP


Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa berkata "Saya rasa malu sebab saya wakil rakyat, dan saya tidak dapat buat sebanyak yang dia buat,”.

Yaa.. betul.. Annuar patut malu dengan apa yang Ustaz Ebit Lew dah buat tu.. dia menyalurkan derma dengan ikhlas tanpa perlu ada sebarang jawatan baik dalam mana-mana parti Politik mahupun dalam pentadbiran Kerajaan..

Tapi sebenarnya bukan Annuar saja yang patut malu.. tapi semua Ahli-ahli Parlimen dan juga ADUN-ADUN yang dipilih untuk mewakili rakyat..

Ada disesetengah kawasan tu.. ADUN dan MP nak nampak muka pun susah.. tapi gambar tu selalu adalah.. itupun gambar mereka dibanner-banner yang digantung merata..

Kononnya sibuk, sampai tak ada masa nak turun ke bawah menjenguk dan mendengar masaalah rakyat, sekarang mungkin COVID-19 dijadikan alasan.. tapi sebelum COVID melanda pun susah nak nampak muka..

Semasa tempoh berkempen menjelang Pilihanraya boleh pulak turun kawasan sampai pukul 2 atau 3 pagi..

Boleh pulak berjemaah Subuh di Masjid-masjid walaupun pukul 2 atau 3 pagi baru tidur..

Yang dah hilang kuasa tu.. tak payah cakaplah..

Masa ada kuasa.. nak jenguk kawasan pun payah.. dah hilang kuasa baru teringat nak jenguk kawasan..

Itulah.. kan orang tua-tua dah pesan.. bila melihat bintang di langit.. Rumput di bumi dilupa jangan..

Ini tidak.. dah terpijak duri baru nak lihat apa yang ada di bumi..

Saya rasa malu sebab saya wakil rakyat, dan saya tidak dapat buat sebanyak yang dia buat,” kata Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Annuar Musa ketika mengulas mengenai pendakwah Ebit Lew yang dilihat pantas dalam melakukan kerja amal dan sumbangan. 

Annuar berkata pendakwah itu adalah antara individu yang beliau ingin bertemu bagi berkongsi perkara berkaitan kebajikan dan sumbangan kepada rakyat yang mungkin boleh dipelajari daripadanya.

“Mungkin saya berbeza pandangan sedikit, peranan NGO (pertubuhan bukan kerajaan) lain dan peranan kerajaan lain, tetapi dalam masa yang sama kita (pemimpin) harus ada perasaan malu, bukan malu dalam bentuk yang negatif, malu positif.

“Ini kerana orang yang tiada kuasa macam beliau (Ebit Lew) sanggup berbuat lebih, bagaimana kita orang yang ada kuasa, kita tidak berbuat cukup,” katanya dalam program Bicara Minda secara maya anjuran Sinar Harian malam tadi. 

Bagaimanapun, menteri itu berkata tanggungjawab kerajaan tidaklah serupa dengan tanggungjawab NGO kerana kerajaan juga perlu menumpukan untuk merangka dasar yang baik. 

Selain itu beliau berkata kerajaan juga perlu mengadakan agenda dan program yang mungkin tidak dilihat oleh rakyat sekarang tetapi hasilnya akan dapat dilihat dalam tempoh jangka masa lebih panjang.

“Kalau ada sesuatu masalah kita turun dan selesaikan, itu pun penting tapi sebagai kerajaan terutamanya kita harus memikir jauh daripada itu ~ Malaysiakini


Fikir-fikirkan... Siapa terasa nasiblaaa... 


1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post