Demokrasi di Myanmar Perlu Dipulih Kembali - Ustaz Idris


Naib Presiden PAS, Senator Ustaz Idris Ahmad berkata suasana demokrasi di Myanmar diharap dipulihkan kembali bagi mengelak impak buruk berlaku terhadap negara itu.

Situasi yang berlaku di negara paling bongsu dalam entiti ASEAN itu sudah pasti akan memberi kesan terhadap perkembangan politik dan ekonomi negara-negara serantau.

Katanya, perbincangan lanjut dalam kalangan pemimpin Myanmar perlu segera dilakukan bagi mengelak kesan buruk terhadap rakyat serta negara Myanmar, lebih-lebih lagi ketika situasi sukar sekarang akibat penularan Covid-19.

Semua pihak berkaitan di negara itu digesa agar mengutamakan keamanan dan keselamatan, mempertahankan kedaulatan undang-undang.

“Wajar menyelesaikan sebarang percanggahan elektoral melalui mekanisme undang-undang dan dialog secara aman” katanya ketika dihubungi..

Itu sebahagian dari laporan oleh HarakahDaily.. laporan penuh silalah baca di SINI..


Hmm.. malas aku nak komen.. baca sajalah apa komen Abg Mat kat bawah ni..

Kerajaan Malaysia tidak layak mencampuri urusan mahupun menasihati tentera Myanmar berhubung perkembangan terkini penahanan presidennya, Win Myint dan Aung San Suu Kyi. 

Bekas Menteri Pertahanan, Mohamad Sabu sebaliknya menyindir kepimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak ubah seperti tentera Junta malah lebih awal melakukan rampasan kuasa di negara ini. 

“Malaysia tidak layak bersuara terhadap rampasan kuasa di Myanmar kerana apa yang dilakukan oleh Junta lebih awal dilakukan oleh Muhyiddin dan Kabinetnya. 

“Ini kerana mereka sendiri tidak menghormati mandat rakyat dalam pilihan raya. Eloklah Indonesia, Thailand yang bersuara, malah Laos pun lebih baik,” katanya menerusi ciapan terbaru di Twitter miliknya, hari ini.

Ustaz Idris mungkin dah terlupa kot bagai mana PAS boleh berada dalam Kerajaan hari ini..?

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post