Ini Amaran Tunku Mahkota Johor Kepada Ahli-ahli Politik..


"Dah merosakkan negara jangan sibuk nak merosakkan bola sepak,".. Amaran Tunku Mahkota Johor (TMJ) kepada Ahli-ahli politik negara kita..

Selain dari amaran kepada ahli-ahli Politik itu, TMJ sewajarnya memberikan juga amaran kepada individu-individu yang ada dalam FAM supaya tidak berpolitik dalam persatuan tersebut.

Dalam persatuan sebenarnya ada unsur-unsur politik, walaupun mereka menafikan mereka dari golongan politik.

Tetapi berhati-hatilah kerana yang bermati-matian menafikan tidak berpolitik ini, jangan mudah kita percaya.

Adakalanya lebih dahsyat politik mereka dari orang politik itu sendiri.

Yang mahukan jawatan akan membuat gerakan sendiri sama ada baik atau tidak baik bagi memastikan hajatnya tercapai.

Bagi yang tidak baik, kita maklum, mungkin geram kerana kewangan kukuh persatuan atau dendam dengan seseorang.. dan bagi yang baik dan amanah pula insya-Allah kerana ingin memajukan persatuan mungkin disebabkan kelemahan pengurusan yang ada.

Kita semenjak awal lagi, telah melihat keberadaan ahli politik dalam persatuan sukan ini.. sehingga kini, mereka menguasai kebanyakan persatuan sukan di Malaysia.

KUALA LUMPUR: Bekas Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Tunku Ismail Sultan Ibrahim memberi amaran keras kepada ahli politik supaya tidak merosakkan bola sepak negara.

Amaran itu disuarakan Tunku Ismail yang juga Tunku Mahkota Johor (TMJ) ketika menjawab soalan peminat bola sepak tanah air pada sesi soal jawab santai menerusi akaun Instagram Story miliknya, semalam.

"Dah merosakkan negara jangan sibuk nak merosakkan bola sepak," kata TMJ selepas diajukan soalan apa pendapat beliau mengenai ahli politik yang mahu bertanding dalam Kongres FAM yang akan datang.

Kongres FAM ke-57 dijadualkan berlangsung di Kuala Lumpur pada 13 Mac ini dan akan menyaksikan pemilihan barisan kepimpinan baharu badan induk itu.

Sebelum ini, Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin mengesahkan sedia untuk dicalonkan semula bagi mempertahankan jawatan yang disandangnya itu pada pemilihan akan datang.

Hamidin berkata, keputusan itu sudah dimaklumkan kepada EXCO badan induk berkenaan dan ia dibuat selepas perbincangan bersama beberapa pihak termasuk keluarga dan rakan dalam arena bola sepak.

Timbalan Presiden FAM, Datuk Mohd Yusoff Mahadi turut menawarkan diri untuk mempertahankan jawatannya pada kongres itu nanti.

Dalam perkembangan lain, TMJ yang juga pemilik Kelab Bolasepak Johor Darul Ta'zim (JDT) turut menjelaskan sasaran realistik diletakkan ke atas skuad Harimau Selatan dalam saingan Liga Juara-Juara Asia (ACL) musim ini.

"Melepasi peringkat kumpulan dan berharap ke suku akhir, sasaran yang realistik. Ia sukar, tapi tiada perkara yang mustahil," katanya lapor Berita Harian

Dalam bola sepak, nama-nama seperti Dato’ Mazlan Harun – Selangor, Dato Raja Ahmad Zainudin – Perak, Dato’ Rastom Ahmad Maher, Tan Sri Annuar Musa, Tan Sri Ahmad Rithauden, Dato’ Takiyuddin, – Kelantan, Dato Seri Shahidan Kassim – Perlis, Dato Ahmad Basri Ahmad – Kedah, Dato Seri Mohamad Hasan – NS, Dato Taha – Sarawak, Tan Sri Wan Mokhtar Ahmad, Dato’ Abu Bakar Daud, Dato’ Yahya Hashim, YAB Dr Ahmad Samsuri, YB Hishamuddin Abdul Karim – Terengganu.

Mereka semua ini adalah antara yang menduduki atau bekas menduduki jawatankuasa tertinggi persatuan bola sepak negeri masing-masing dan juga menjawat posisi teratas dalam hierarki parti politik mereka sertai.

Jika dilihat dari sudut negatifnya kehadiran mereka sebagai pemimpin persatuan sukan ini, boleh saya kisahkan kembali beberapa contoh perkara yang pernah berlaku dahulu di Terengganu kerana saya lebih terdedah dengan cerita dalam persatuan sukan di sana. 

Pasukan Terengganu pernah mempunyai seorang jurulatih Abdullah Mohamad atau nama gelarannya Dillah. 

Seterusnya silalah sambung bacaan anda di SINI

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post