RM1.2 Juta Dirampas Sebenarnya.. Bukan RM17,000.. SPRM Sahkan.


Melalui satu kenyataan yang dikeluarkan semalam, Pengerusi PKR Perak Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak menafikan aset dan jutaan ringgit wang dirampas dalam kes tersebut.

Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri PKR Perak Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak berkata, hanya sejumlah wang tunai bernilai RM17 ribu telah dirampas daripada M A Tinagaran untuk siasatan.

Beliau turut menafikan sebuah kereta yang telah disita oleh SPRM milik Timbalan Pengerusi KEADILAN Perak itu tetapi sebaliknya ia merupakan kenderaan kepunyaan seorang kenalan kepada Tinagaran.

“Lebih mendukacitakan adalah apabila beberapa portal lain juga sekadar memetik sumber untuk mensasikan laporan tanpa membuat usul periksa secara lanjut.

“Saya ingin mengingatkan bahawa penyebaran berita palsu merupakan kesalahan di bawah Seksyen 211 dan 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. Diharap kerajaan tidak bersikap berat sebelah di dalam pemantauan berkenaan isu ini.

Pengarah SPRM Perak Datuk Mohd. Fauzi Mohamad ditanya mengenai perkara itu berkata, pihaknya tidak membuat sebarang penahanan atau memanggil Tinagaran

Bagaimanapun beberapa jam kemudian pihak SPRM telah mengeluarkan satu kenyataan media sahkan penahanan tersebut serta wang tunai yang dirampas..Berikut adalah laporan dari mStar

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan telah menahan seorang timbalan pengerusi parti politik di sebuah negeri.

Menerusi satu kenyataan pada Rabu, SPRM berkata penahanan pemimpin itu yang mempunyai kaitan dengan seorang bekas menteri kerana disyaki menerima rasuah daripada beberapa syarikat yang memperoleh projek di sebuah kementerian pada 2019.

SPRM bagaimanapun tidak menamakan pemimpin berkenaan.

Turut ditahan di dalam operasi yang dijalankan di sekitar Ipoh pada Selasa ialah dua pengarah syarikat, kata SPRM.

"Dalam pada itu, SPRM telah merampas sejumlah wang tunai berjumlah RM1.2 juta yang dipercayai wang rasuah disimpan di rumah dan pejabat proksi kepada bekas menteri dan timbalan pengerusi tersebut.

"Turut dirampas ialah sebuah kereta mewah yang digunakan oleh bekas menteri tersebut sebagai kenderaan rasmi dan dipercayai milik salah seorang pengarah syarikat yang diluluskan projek berkenaan.

"Setakat ini, beberapa akaun syarikat dan individu berjumlah RM77 juta dibekukan untuk siasatan," kata suruhanjaya itu.

Kenyataan itu turut menjelaskan siasatan masih berjalan dan berharap semua pihak tidak membuat sebarang spekulasi berhubung siasatan berkenaan.

Hmm... cepat sungguh si Farhash tu nafikan ya... sekarang macam mana?

Apapun aku lebih percayakan SPRM dari Farhash dalam hal ini...

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post