Rosmah Diperintah Bela Diri Kes Rasuah Projek Hibrid Solar


ISTERI kepada Datuk Seri Najib Tun Razak, Datin Seri Rosmah Mansor diarah untuk membela diri atas tiga tuduhan rasuah yang melibatkan projek solar hybrid di Sarawak.

Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Mohamed Zaini Mazlan pada Khamis membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan telah membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh.

Pada 15 November 2018, Rosmah menghadapi perbicaraan atas dua pertuduhan meminta RM187.5 juta dan menerima RM1.5 juta untuk projek membekalkan tenaga solar kepada sekolah-sekolah luar bandar di Sarawak.

Menerusi pertuduhan pertama, dia didakwa meminta RM187.5 juta, yang dibuat melalui Rizal, yang merupakan 15 peratus daripada nilai kontrak untuk projek itu, dari Saidi.

Ia sebagai dorongan untuk membantu syarikat (Jepak Holdings) mendapatkan Projek Bersepadu dan Penyelenggaraan dan Pengendalian Genset/ Diesel Hybrid Photovoltaic Solar System untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak, bernilai RM1.25 bilion melalui rundingan langsung dari Kementerian Pendidikan.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Lygon Cafe ’, G-24, Tingkat Bawah, Sunway Putra Mall, 100, Jalan Putra, Chow Kit, di sini antara bulan Mac dan April 2016.

Bagi pertuduhan kedua, Rosmah didakwa dengan tidak jujur menerima wang tunai RM1,500,000 untuk Saidi untuk tujuan yang sama di Jalan 11, Jalan Langgak Duta, Taman Duta, di sini pada 7,2017 September.

Dia didakwa di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), yang memperuntukkan hukuman penjara hingga 20 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali ganda jumlah suapan atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pada 10,2019 April, Rosmah didakwa sekali lagi di Mahkamah Sesyen di sini dengan menerima sejumlah RM5 juta daripada Saidi melalui Rizal kerana menolong Jepak Holdings mendapatkan projek yang sama di tempat yang sama di Jalan Langgak Duta.

Semua kes telah dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi untuk perbicaraan yang bermula pada 5 Februari 2020. - The Star.

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post