Dua ASP, Dua Inspektor Ditahan Disyaki Lepas Suspek Macau Scam

 


GEORGE TOWN: Polis menahan tiga orang awam dan seorang kakitangan Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), bagi membantu siasatan berhubung kes sekumpulan pegawai polis yang melepaskan suspek Macau Scam, bulan lepas.

Ketua Polis Pulau Pinang Sahabudin Abd Manan berkata, empat lelaki itu ditahan secara berasingan di sekitar negeri itu baru-baru ini, dan dipercayai mereka mempunyai kaitan dengan empat pegawai polis yang ditahan terlibat dalam kes tersebut.


“Selain empat pegawai polis iaitu masing-masing dua berpangkat inspektor ditahan 12 Feb dan dua ASP yang ditahan 15 Feb lalu, kami turut menahan empat lelaki berkenaan dipercayai mempunyai kaitan dengan kes membebaskan 11 suspek Macau Scam warga China.

“Empat pegawai polis itu bertugas di Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut, mereka kini masih bertugas di situ namun bawah pemantauan ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pulau Pinang, saya juga telah mengesyorkan semua mereka (pegawai polis) ditukarkan ke bahagian lain yang tiada berkaitan dengan operasi serta siasatan,” katanya pada sidang media.


Katanya, siasatan kes itu yang dijalankan oleh pasukan khas Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Pulau Pinang hampir siap, dan pihaknya ketika ini sedang menunggu mendapatkan beberapa laporan kimia berhubung kes tersebut, sebelum menghantar ke Pejabat Timbalan Pendakwa Raya bagi tindakan lanjut.

Sahabudin berkata, siasatan kes itu dijalankan menurut Seksyen 217 Kanun Keseksaan.

Katanya, semua lapan lelaki berusia 20 hingga 60-an termasuk empat pegawai polis itu, dibebaskan dengan jaminan polis sementara pihaknya melengkapkan kertas siasatan.

“Secara jujurnya saya sangat kecewa dengan kejadian itu dan sebaik dimaklumkan suspek tidak sampai (kepada JIM), saya terus arahkan pasukan khas JSJ untuk menjalankan siasatan secara terperinci dan saya juga beri jaminan kes tersebut dijalankan secara telus serta adil, tanpa melindungi mana-mana pihak,” katanya.


Semalam, Pengarah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Zamri Yahya dilaporkan sebagai berkata, seramai 11 tahanan Macau Scam berkenaan dikatakan diserahkan kepada seorang “pegawai” JIM, untuk dihantar ke depoh tahanan tetapi tidak dihantar seperti sepatutnya.

Siasatan setakat ini mendapati, terdapat pelanggaran serius kepada prosedur operasi standard (SOP) pegawai polis, dalam pengendalian serta penyerahan semua 11 suspek Macau Scam dan JIPS akan mengesyorkan, supaya pegawai terbabit ditahan kerja untuk membolehkan siasatan lebih terperinci dijalankan.

Sumber: FMT

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post