Ada Cubaan Bunuh Dr Mahathir, Guan Eng - Polis

UNIT Cawangan Khas Bahagian Counter Terrorism (E8) menahan seorang lelaki yang mengaku mahu membunuh beberapa pemimpin sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan di seluruh negara tahun lalu, kata Azman Omar.

Penolong pengarah unit itu menjelaskan lelaki berkenaan mengaku merancang serangan secara berseorangan ke atas bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, bekas menteri kewangan Lim Guan Eng, bekas peguam negara Tommy Thomas dan bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri Dr Mujahid Yusof Rawa.

“Individu terbabit mahu menikam mereka dengan pisau dalam serangan secara berseorangan. Kami berjaya menghalangnya melakukan jenayah itu pada Januari 2020 beberapa bulan sebelum negara dikenakan perintah sekatan,” kata Azman pada forum yang diadakan secara dalam talian hari ini.


Forum berkenaan adalah mengenai radikalisme dan ekstremisme ketika pandemik.

Azman memberitahu forum berkenaan unit E8 hanya membuat tujuh penahanan pada 2020.

“Tidak seperti tahun sebelumnya kita membuat lebih 10 serbuan dan tangkapan. Pada 2018, kami menjalankan 109 serbuan dan tangkapan. Bilangannya berbeza.

“Pada tahun 2020, selain lelaki yang mahu melancarkan serangan itu, kita turut menahan lima lelaki kerana menyokong Daesh pada Januari dan pada Ogos kita menahan seorang lelaki di Singapura dengan bantuan polis Singapura,” tambah Azman.

Azman kemudiannya memberitahu forum berkenaan bahawa situasi kini adalah terkawal.

Lazada Malaysia

“Golongan ini menjadi lemah semangat setelah kematian pemimpin Negara Islam Abu Bakar al Baghdadi serta kematian banyak pejuang Malaysia di Syria.”

“Suasana telah reda dan kematian Abu Bakar telah mempengaruhi banyak pihak. Kini ia menjadi punca kekalahan bagi mereka,” kata Azman.

Azman turut memaklumkan forum itu terdapat 56 rakyat Malaysia yang terkandas di Syria.

“19 lelaki, 12 wanita dan 25 kanak-kanak. Lelaki ditempatkan di kem tahanan, wanita di dua kem pelarian bersama kanak-kanak,” katanya.

Sebelum ini sumber dari unit E8 memberitahu usaha untuk membawa pulang 56 rakyat Malaysia itu menemui jalan buntu.

“Masalahnya kini adalah mereka yang mengawal kem dan penjara itu tiada hubungan dengan kerajaan Syria dan Malaysia tidak mengenali mereka. Kita tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan kumpulan berkenaan.

“Jadi usaha untuk membawa pulang rakyat Malaysia menemui jalan buntu namun kami bekerjasama dengan rakan sejawat asing dan kumpulan risikan lain,” menurut sumber.

Forum itu dianjurkan oleh Institut Kajian Tinggi Islam Antarabangsa (IAIS) Malaysia.

Antara panel yang hadir adalah Ketua Pegawai Eksekutif IAIS Malaysia Prof Dr. Mohammad Hashim Kamali, Setiausaha Agung Nahdlatul Ulama Indonesia KH Yahya Cholil Staquf dan ahli akademik dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Dr Ahmad El-Muhammady.

1 Comments

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

  1. bacaan khas untuk orang2 ph sahaja kerana memang sudah sesuai tahap mentality mereka

    ReplyDelete

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Previous Post Next Post