Vaksin Pfizer-BioNTech Adalah Inovasi Pasangan Islam..


Kita sedia maklum, kumpulan pertama vaksin jenis Pfizer-BioNTech telah selamat tiba di Malaysia baru-baru ini dan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah menjadi individu pertama menjadi menerima suntikan vaksin itu.

Tetapi!! Tahukah anda siapakah individu yang mencipta vaksin Pfizer-BioNTech ini sehingga memberikan manfaat kepada manusia di seluruh dunia?

Pencipta kepada vaksin ini adalah merupakan pasangan suami isteri, iaitu Dr Ugur Sahin, 55, dan Dr Ozlem Turci, 53 dan mereka berdua adalah berugama Islam.
 

Ia menjadi kebanggaan umat Islam seluruh dunia kerana vaksin keluaran syarikat pasangan itu kini mendapat permintaan global.

Muslimmirror.com melaporkan ibu bapa Dr Sahin berpindah ke Cologne, Jerman ketika dia berusia empat tahun.

Vaksin Pfizer adalah hasil usahasama syarikat milik Dr Ugur Sahin, seorang pakar onkologi dengan PhD dalam bidang ‘oncology chemotherapy’.

Dr. AlZamani Idrose menulis melalui Twitter miliknya..

Dr Ugur Sahin, seorang pakar onkologi dengan PhD dalam bidang ‘oncology chemotherapy’.

Dr Sahin beragama Islam dan berasal dari Turki dan berhijrah ke Jerman dan menamatkan semua pengajian universiti di sana. Dia berkahwin dengan isterinya di Jerman, Dr Ozlem Tureci, juga seorang Islam berketurunan Turki.

Vaksin Pfizer yang menggunakan teknologi mRNA adalah bebas khinzir dan hasil dari penyelidikan syarikat BioNTech milik beliau dan Pfizer. Pada asalnya, syarikat ini menumpukan kajian imunoloterapi dalam pesakit kanser.

Pasangan suami isteri ini adalah antara individu terkaya di Jerman dengan nilai aset melebii RM 20 Billion. Walaupun kedua mereka adalah bilionair, mereka tidak memiliki kereta dan mengayuh basikal ke makmal tempat kerja.

Menariknya, vaksin juga mula dipopularkan oleh doktor-doktor Islam di Turki semasa zaman empayar Otoman sebelum amalan itu ditiru di Britis. Tentu orang-orang Turki menghargai pencapaian beliau dan sumbangannya dalam perubatan memberikan kesan yang besar impaknya di seluruh dunia.

Sebenarnya, kisah menakut-nakutkan orang bagi kesan buruk vaksin atau teori konspirasi adalah tidak berasas. Begitu juga kononnya ada ‘cip’ yang diletakkan untuk ‘mengesan manusia’ hanyalah cerita karut yang disalut gula dan garam.

Hakikatnya vaksin adalah usaha keras melalui kaedah saintifik yakni menurut hukum alam dan tentunya usaha sebegini mendapat pahala yang besar dari Allah swt.

Vaksin Pfizer-BioNTech adalah antara yang mendapat permintaan paling tinggi di dunia, mendahului vaksin-vaksin yang dihasilkan oleh China dan Rusia Syarikat mereka memberi perhatian khusus kepada pemerkasaan dan pemulihan imuniti ke atas pesakit barah dan penyakit berjangkit. Mereka mempunyai 1,800 pekerja dan telah menjalankan pelbagai jenis penemuan dalam rawatan imuniti manusia.

Kelebihan kepakaran bidang ini telah membawa fahaman yang mendalam berkenaan imuniti manusia, benteng utama dan penentu kemampuan melawan virus dan penyakit di dalam badan.

Pfizer telah membuat pelaburan besar ke dalam syarikat BioNTech, termasuk kemudahan ujikaji dan pengkomersilan.

Mereka merupakan pasangan saintis berjaya dan berstatus bilionaire sebelum virus Covid-19 muncul lagi

Pasangan suami isteri ini adalah antara individu terkaya di Jerman dengan nilai aset melebii RM20 billion. Walaupun kedua mereka adalah bilionair, mereka tidak memiliki kereta dan mengayuh basikal ke makmal tempat kerja.

Menariknya, vaksin juga mula dipopularkan oleh doktor-doktor Islam di Turki semasa zaman empayar Otoman sebelum amalan itu ditiru di British. Tentu orang-orang Turki menghargai pencapaian beliau dan sumbangannya dalam perubatan memberikan kesan yang besar impaknya di seluruh dunia.

“Alfred Bourla sebagai Ketua Pfizer berasal dari Greece manakala saya berasal dari Turki. Ia suatu yang amat peribadi kepada saya.

“Namun, Bourla sentiasa melakukan yang terbaik untuk memastikan kerjasama ini berjaya termasuk sebelum pandemik ini melanda,” kata Dr Sahin

Kini, pencapaian mereka menjadi kebanggaan penduduk Jerman yang menganggap penemuan mereka satu kejayaan besar buat negara Eropah itu.

Sumber: MyKmu

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment

Komen anda tanggungjawab anda...dan sebarang komen yang tidak relevan dengan tajuk akan didelete...

Atas permintaan komen-komen yang menggunakan nama orang lain juga akan di delete.. harap maklum!!

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post